100 tips för dig som ska resa med barn

  • Publicerat
  • Publicerat i Barn / resor
  • Uppdaterad
  • 26 min. läsning

100 tips för dig som ska resa med barn

Senast uppdaterad september 6, 2023 av Linus Höjdegård

 

Innan man reser med barn

Det finns mycket du måste tänka på innan du reser med barn och det är alltid bra att vara ute i god tid. Läs våra 100 råd om hur du reser med barn!

100 tips för dig som ska resa med barn

Vad ska jag tänka på innan jag reser med barn

  1. Prata med barnet. Beroende på barnets ålder är det viktigt att du förbereder ditt barn på vad som kommer hända. Vad ni ska göra, hur ni kommer dit hur lång tid det tar och liknande. Ju mer förståelse ditt barn har för vad som ska hända, ju tryggare känner det sig.
  2. Planera er resa så mycket som möjligt för att undvika stress. Beställ en transfer, kolla upp avgångstider och vägbeskrivningar.
  3. Ha koll på vacciner. Vissa länder kräver att man vaccinerar sig innan man åker. Med  en del vaccin krävs det att man tar det en viss tid innan man reser. Förbered och planera vaccination och börja ta mjölksyretabletter inom rekommenderad tid.
  4. Gör en packlista i god tid och häng upp den på kylen. Varje gång du kommer på något nytt så kan du fylla på listan. På så sätt minskar risken att glömmer något till skillnad om du stressat plitar ner allt dagen innan.
  5. Köp in färdkost som ni kan ha på vägen. Det sparar ni en hel del pengar på. Om ni ska flyga, tänk på att ni inte får ta med er någon vätska in. Dricka måste därför köpas på flygplatsen.
  6. Packa smart. Om ni ska flyga, fyll inte väskan till bredden så att den precis når viktgränsen. Allra troligast kommer barnen samla på sig både det ena och andra för att inte tala om de souvenirer du själv köper. Tänk även på att packa ner solkrämer, tandkräm och annat liknande i det stora bagaget. Allt flytande och alla vassa föremål konfiskeras i tullen.
  7. Glöm inte passet! Ha giltigt pass redo för alla resenärer. Tänk på att kön för att förnya pass är lång.
  8. Packa med förströelse. Du vill inte hamna i en situation där ditt barn blir rastlöst och börjar skrika. Målarböcker, sagor, ha pedagogiska appar redo på mobil/ surfplatta.
  9. Läs på om platsen dit ni ska. Är det ett familjevänligt ställe? Ju barnvänligare ett område och ett hotell är ju mindre stress får ni och ju roligare får även barnen.
  10. Packa handbagaget strategiskt. Packa allt du vet att du behöver inom den närmsta tiden. Ha även ett reservset kläder ifall bagaget skulle bli försenat.
  11. Glöm inte kontrollera ditt boende! – Någonting som är viktigt att tänka på redan innan ni åker är att när ni väl kommer fram så kontrollera ert boende och så att ni slipper vägglöss!

 Liten packlista för handbagage:

  • Pass, plånbok och andra begärda handlingar.
  • Mobil, laddare och hörlurar
  • Ett set kläder (ifall bagaget kommer bort eller temperaturskillnaden är hög)
  • Mediciner ta även med medicinens bipacksedel
  • Blöjor, servetter mm (inget flytande), glöm ej blöjpåsar.
  • Färdkost. (Köp dricka när du kommit igenom gaten)
  • Förströelse

Flyga med barn 

100 tips för dig som ska resa med barn

Att flyga med barn kan vara väldigt nervpåfrestande både för dig och för era medpassagerare. Det finns dock vissa knep som kan göra flygresan lättare .

10 tips på hur du flyger med barn

  1. Prata med barnet. Återigen, förklara så gott du kan om vad som händer. Inge lugn och en positiv känsla över det som ska ske.
  2. Underhåll barnet. Har du små barn som har en benägenhet att skrika mycket? Vad brukar få det att sluta? Ge ditt barn en möjlighet att fokusera på något och minska tristessen. 
  3. Boka en avresa som infaller under ditt barns naturliga sovtid. Då är chansen stor att barnet tyst och lugnt kan sova sig igenom flygfärden. 
  4. Håll ditt barn mätt och belåtet. Ha alltid färdkost och dricka redo.
  5. Behåll lugnet. Vi vet, det är inte lätt att behålla lugnet när du sitter med ett gråtande eller skrikande barn och du börjar få arga blickar och kommentarer emot dig. Men försök. Barn agerar ofta på stress och osäkerhet. Tillrättavisa dit barn vänligt men bestämt och få barnet att känna sig tryggt genom att sätta upp gränser. 
  6. Gå ner på barnets nivå. Varför är mitt barn upprört, varför skriker han eller hon? I slutändan tar det mindre tid att lugna sitt barn genom att ta sig tid att förstå barnets problem och därmed lösa det.
  7. Öronproppar, hörlurar och tuggummi. Det slår lock för öronen både när planet lyfte och landar. Detta kan medföra både smärta och rädsla. Undvik eller minska effekten genom att sätta på barnet hörselskydd eller genom att låta de äldre barnen tugga tuggummi.
  8. Placera barnet innerst. Då minskar risken att barnet vill resa sig och springa rundor.
  9. Placera er smart. Är ni flera som ska åka? Om det går att välja plats kan ni strategiskt välja att fylla barnets rad och sätet framför barnet. På så sätt slipper sure Gunnar bli sparkad i ryggen.
  10. Klä barnet bekvämt. Sätt hellre på barnet en mjukisdräkt än ett par hårda jeans och en tight tröja. Tänk på att ni ska sitta stilla länge. 

Åka tåg med barn

Att åka tåg med barn kan också vara rätt påfrestande och det gäller att planera väl. Samtidigt är tåg och bil att föredra om du reser med små barn.

10 tips på hur du åker tåg med barn 

  1. Förklara för barnet var ni ska och hur man kommer dit. Använd positiva ord och inge lugn och glädje över färden.
  2. Boka bestämda platser på de tåg som erbjuder den tjänsten. Då riskerar du inte att behöva flytta rundor och du är garanterad sittplatser.
  3. Se noga över er färdplan. Ska ni byta tåg är det bättre att välja en längre väntetid mellan tågen än att behöva stressa mellan dem. 
  4. Ta med något som barnet kan roa sig med på färden eller lek med barnet. (Kan du hitta en bil, hitta något grönt, hur många flaggstänger åker vi förbi..) mm
  5. Ta med färdkost. Ett mätt barn är ett glatt barn. Det blir billigare att köpa med sig mat från mataffären än från bistron.
  6. Ta gärna med dig en bilbarnstol som du kan sätta det lilla barnet i. Dels avlastar det dig och dels sitter barnet tryggt.
  7. Ta med en hopfällbar vagn och undvik att ta med stora bagage om du är ensam.
  8. Klä barnet bekvämt. Ta på mjukiskläder och ta av jackor och dylikt om ni ska åka långt.
  9. Ha tålamod. Försök att ha tålamod med ditt barn även om det ibland blir väldigt påfrestande. Ett lugnt men tydligt bemötande är mer effektivt i längden än att bråka.
  10. Packa ett “handbagage”. Ha en liten väska som innehåller det viktigaste så att ni kan undvika att öppna och rota i bagaget.

Resa med barn i bil

Att köra bil med barn kan antingen vara en dröm eller en mardröm. Många barn somnar rofyllt i bilen och andra hatar det och skriker hysteriskt. Gör resan så smidig som möjlig.

100 tips för dig som ska resa med barn

10 tips på hur du reser med barn i bil

  1. Berätta vart ni ska. Visa de äldre barnen på kartan.
  2. Klä er bekvämt, ni ska sitta länge så undvik trånga och oflexibla kläder. Ta av skorna så slipper ni märken på sätena.
  3. Tänk på rumpan. Ska ni åka långt kan det vara bra att komplettera barnstol och säten med en mjuk kudde.
  4. Ta rast! Det positiva med att köra bil är att ni själva kan bestämma var och när ni ska rasta. Genom att låta barnen äta utanför bilen slipper ni onödigt kladd. Dessutom är det skönt att sträcka lite på benen.
  5. Låt barnen vara kartläsare. Engagera de lite större barnen i bilresan genom att göra dem ansvariga för kartan. Antingen genom en vägatlas eller med google map. (håll dock koll lite själv också).
  6. Låt en vuxen sitta där bak.. Ett oroligt barn kan lättare lugnas om en vuxen sitter bredvid.
  7. Ta med något att göra eller hitta på lekar längs vägen.
  8. Gör bilen skön att åka i. Sätt på AC:n om det är varmt, och värme om det är kallt. Sätt upp solskydd för fönstren.
  9. Ha det viktigaste tillgängligt och redo så att ni slipper stanna och rota runt i bagaget efter nappar eller pysselböcker.
  10. Planera toalettbesök. Passa på att gå på toaletten när ni ändå rastar och lämna inte hemmet innan alla har kissat. (även de som inte är kissnödiga “just nu”)

Bo på hotell med barn

100 tips för dig som ska resa med barn

När ni nu lyckats med konststycket att ta er fram till hotellet är det nästa gäng med utmaningar som tar vid. Gör tiden på hotellet lugn och avslappnande genom att följa:

10 tips på hur du bor på hotell med barn

  1. Välj ett hotell som är barnvänligt och tryggt. Då slipper du och barnen onödig oro.
  2. Berätta för barnen vad som gäller. Vilka regler som finns och hur man uppträder.
  3. Lär barnen att hitta till hotellrummet och bestäm en plats dit barnet ska gå om det hamnar vilse. Visa de stora barnen utrymningsplanen.
  4. Boka in all inclusive så slipper ni tänka på mat och dryck. Oftast finns det bara en liten minibar att förvara mat i och aldrig någon spis. Resultatet blir att ni måste äta på restaurang varje dag och köpa in dryck och mellanmål från den lokala mataffären.
  5. Stanna inte på hotellrummet. Gå ut och hitta på något, bada turista eller vad som helst. Hotellrum är överlag rätt små och främst till för att sova i,
  6. Se till att det finns AC och andra bekvämligheter på hotellet.
  7. Att välja ett hotell med wifi gör det enklare att sätta på en film på kvällen eller för de äldre barnen att surfa rundor.
  8. Lämna inte barnen utan uppsikt. Vill ni göra något tillsammans utan barnen en stund kan man med fördel välja ett hotell med Bamseklubb eller liknande.
  9. Ta med något som ni kan roa er med på hotellet. Spel, pyssel, pussel mm. Glöm inte barnets favorit snutte, leksak, nalle.
  10. Koppla av. Stressa inte. Ni är på semester. Gå upp i lugn och ro. Ät frukost och ta allt i er egen takt. Både du och barnen förtjänar det.

Bada med barn

100 tips för dig som ska resa med barn

  • Håll koll! Detta kan inte nog understrykas. Håll alltid koll på ditt barn. Lägg ifrån dig mobilen eller boken. Är du ensam ska du ta med alla barnen upp ur vattnet om någon måste på toa eller ni ska köpa glass. Lämna ingen kvar i vattnet utan uppsyn! Du kan inte förlita dig helt på badvakter, de måste ha koll över en hel strand/ poolområde.
  • Lär barnet att simma. Lär gärna ditt barn att simma redan innan semestern. Kan det inte simma, passa på att träna upp simningen! Då gör ni något tillsammans samtidigt som barnet blir mer säker i vattnet.
  • Lär barnet hur det ska agera i vattnet. Lär ditt barn vattenvett. Att lekar som att trycka andra under vattnet inte är ok. Att man aktar andra när man hoppar i vattnet etc.
  • Följ med ut i vattnet. Följ gärna med ditt barn ut i vattnet. Det är roligt och ni får en chans att leka tillsammans. Barnen kan visa upp sina sim- dykkunskaper och du kan visa dina.
  • Införskaffa badpuffar eller simdynor till barn som inte kan simma. Öka säkerheten för ditt barn genom att hålla det flytande även utan att kunna simma. Med hjälp av en simdynor eller liknande kan ett barn lättare lära sig att simma också.
  • Solkräm och UV-dräkt. Skydda barnens och din egen hud genom att smörja in huden ordentligt med solkräm. Tänk på att välja en solkräm som håller sig i vatten. För små barn kan en UV-dräkt och en solhatt vara ett bra komplement.
  • Ta med skugga. Ta med ett parasoll eller ett solskydd till stranden eller placera er i en skuggig del runt poolen. Det är bra för barnen att kunna komma ifrån den direkta solen emellanåt.
  • Ha vätska redo. Ha alltid vätska med dig. (helst flaskvatten). Vi förlorar alla mycket vätska när vi rör oss och svettas mycket. Se till att hålla er hydrerade hela tiden för att förebygga yrsel och huvudvärk.
  • Duscha av salt, sand och klor direkt. Både salt och klor irriterar huden i längden så det är bäst att ni duschar av er efter varje gång .ni badat. 
  • Ta med badleksaker. Badleksaker är roligt och uppmuntrar till lek och skoj. Tänk bara på att stora flytleksaker oftast inte är tillåtna inom poolområdet.

 

Utforska med barn

Vill ni göra något mer på semestern än att bara sola och bada? Då kan ni alltid göra några dagsutflykter till olika sevärdheter eller hyra en bil och utforska närområdet. Många hotell erbjuder guidade turistturer eller kan rekommendera företag som gör det. För att undvika stress och sura minner kan man till exempel:

10 tips på hur man utforskar med barn 

 

  • Fråga barnen vad de själva hade velat göra. Att fråga barnen vad de själva har för önskemål kan underlätta valet av utflykter. Ni kanske inte kan göra allt och det är helt okej.
  • Kompromissa. Har du barn i flera olika åldrar eller har du egna önskemål som inte inte intresserar barnen nämnvärt? Då måste man försöka kompromissa. Gör något som passar alla eller bestäm er för att göra en sak i taget för var och en. Troligtvis hoppar till exempel gärna de andra barnen på turistbåten också även fast det inte var deras eget förstahandsval.
  • Dela på er. Är ni två eller flera vuxna kan ni välja att dela på er om en kompromiss är svår att utföra. Då kan barnen även få mer kvalitetstid och uppmärksamhet.
  • Välj kortare guidningar. Har ni otåliga barn är det smart att välja en kortare guidning. Det kommer ändå inte ge något om du under 1.5 timmes tid måste spendera all tid på att försöka hålla ditt barn lugnt och tyst. Du vet själv dina barns begränsningar. Ni kanske helt kan skippa turen och gå runt lite själva. Oftast finns det ju informationstavlor.
  • Ta reda på hur ni ska ta er dit. Om utflyktsmålet inte ligger inom gångavstånd måste ni göra upp en resplan. Ska ni hyra bil eller åka kollektivt. Ta reda på hur kollektivtrafiken fungerar och hur du hittar avgångstiderna. Ta reda på vart man kan hyra en bil och se till att biluthyraren har licens. 
  • Ha koll på era saker. Ha koll på era värdesaker. Låt inte barnen gå runt med egna pengar och dyra klockor/ smycken. Barnfamiljer är ett hett byte för tjuvar eftersom föräldrar lätt förlorar fokus på sina tillhörigheter. Håll värdesaker nära kroppen, gärna under kläderna. och ta inte ut mer pengar än du behöver. Ha ett särskilt resekort som du kan sätta över en summa pengar till innan ni går ut.
  • Försök välja en dag med passande väder– Att gå runt i en stad, nöjespark eller liknande i stekhet sol eller i spöregn tar ifrån en mycket av upplevelsen. Försök om det går att tajma in utflykter efter väderlek.
  • Ta pauser. Oftast vill man hinna med så mycket som möjligt när man är ute men man upplever faktiskt mer om man tar sig tid. Barn och även du behöver ta en paus ibland. Sätt er ner, ät en glass eller ta en fika någonstans. För mycket intryck gör gärna barn trötta, ofokuserade och gnälliga. Om ni verkligen vill utforska en plats extra mycket är det bättre om ni lägger en extra dag där istället.
  • Följ era vanliga rutiner. Det är lätt att hamna ur rutin när man reser iväg. Visst, en del av resan går ju ut på att kunna lämna vardagen, men vissa rutiner är ändå bra att ha kvar för att skapa trygghet och välmående hos barnen. Ni kanske kan försöka äta vid samma tider eller hålla samma läggtid. Regler som gäller hemma får också gälla på semestern.
  • Prata om utflykten efteråt. Prata gärna med dina barn efter utflykten. Hur var deras upplevelse? Vad tyckte de var roligast och mindre kul. Genom att gå igenom dagen tillsamman kan man ge både sig själv och barnen andra perspektiv och få tips om hur man kan göra nästa utflykt bättre. Låt de större barnen skriva en liten resedagbok.

 

Förebygg sjukdom på semestern

100 tips för dig som ska resa med barn

Om ditt barn skulle bli sjukt under resan kan den bli totalt förstörd. Därför är det viktigt att försöka förebygga sjukdom på semestern.

10 tips på hur du förebygger sjukdom

 

  • Vaccinera er. Se till att vaccinera er med de rekommenderade vaccinen innan ni åker. 
  • Börja med magsyretabletter i tid. Genom att ta magtabletter i tid kan ni förebygga diarré och känslig mage. Mat och hygien kan skilja sig rätt mycket och en otränad mage kan lätt göra uppror.
  • Håll koll på vätskenivån. Komplettera med vätskeersättning vid behov. Det är viktigt att man dricker mycket, speciellt om ni besöker ett varmare land. Genom att hålla er alla hydrerade förebygger ni migrän, yrsel och matthet.
  • Undvik suspekta buffeér. Bufeér som stått framme länge och som inte har någon värme eller kyl-funktioner är ett nej. Luktar eller ser den konstig ut, gå därifrån. Flugor och andra insekter har inte i maten att göra heller. Om inte personalen har satt in åtgärder, som till exempel lock över maten, innebär det oftast att man inte är så noga med något alls.
  • Undvik is. Is är en vanlig källa till bland annat hepatit. Hur lockande det än är, be alltid om drinkar utan is.
  • Undvik fisk, skaldjur och fågel. Många länder har inte samma syn eller krav på mathållning. Får du i dig en rutten tomat blir du oftast som mest lite kass i magen. Men om du får i dig dålig fisk, skaldjur, gris eller fågel kan du bli riktigt sjuk. Kolla noga så att köttet är genomstekt och fisken har rätt konsistens och lukt. (läs mer nedan)
  • Drick och borsta tänderna i flaskvatten. Sverige är unikt för vårt rena vatten. I de flesta andra länder rekommenderas man aldrig att dricka vatten ur kranen. I vissa länder är faktiskt vattnet så dåligt att du inte ens bör borsta tänderna i det.
  • Undvik att ha kontakt med sjuka personer precis innan resan. Ta till exempel en vecka semester innan resan så att ditt barn inte behöver vara på förskola/ fritids precis innan ni ska iväg.
  • Ta med febernedsättande och första hjälpen. Ha alltid med dig huvudvärkstabletter och febernedsättande medicin på resan. På så sätt kan du enkelt bota/ lindra enkla sjukdomssymptom.
  • Använd handdesinfektion. Idag har man mer än någonsin förstått vikten av att hålla ytor och händer rena. Ta som vana att desinfektera ytor omkring dig där du äter, går på toaletten och vistas mycket. Desinfektera dina händer när du tagit i offentliga handtag, knappar mm

 

Säkerhet under resan

Säkerheten är alltid A och O i alla lägen, inte minst på resan. Tyvärr händer många onödiga olyckor på grund av oaktsamhet och dåligt omdöme. 

100 tips för dig som ska resa med barn

10 tips på hur du höjer säkerheten på resan

 

  • Håll ihop. Håll alltid ihop. Dela bara upp om varje grupp har minst en vuxen. Detta gäller överallt.
  • Ha koll. Håll koll på dina barn, dina tillhörigheter och omgivningen. Det kan låta som mycket att hålla reda på men det kommer sig oftast naturligt efter ett tag. Ungefär som att köra bil.
  • Ha en samlingspunkt. Bestäm alltid en mötesplats var ni än är. Det kan vara vid livvaktens stol, fontänen, mejerihyllan eller hotellrummet.
  • Namna barnen. Låt barnen bära armband med sitt namn och ditt nummer ifall de skulle komma bort. Det gör inget om barnet har en lapp i fickan med information om vilket hotell ni bor på och vilket land ni kommer ifrån. Har ditt barn ett hälsoproblem som till exempel diabetes, astma eller epilepsi är det viktigt att detta framgår. Det kan ju vara så att det har hänt dig något som gör att du inte kan svara i telefon.
  • Prata om osäkra situationen och hur man tacklar dem. Ni har säkert redan pratat om att inte följa med okända människor och inte ta emot godis från folk de inte känner. Men påminn gärna. Prata med barnen om hur de ska agera om något farligt eller otryggt uppstår. Berätta om vad som är okej och vad som inte är det. 
  • Ha telefonen med dig men ta inte upp den.. Ha alltid telefonen med dig så att du kan tillkalla hjälp, taxi eller någon ur resesällskapet. Spara alla viktiga nummer både på mobilen och på en lapp i fickan. Du kan även använda din telefon för att fotografera. Men ta inte upp telefonen av någon annan anledning. Spela, redigera bilder och googla intressanta saker får du göra på hotellrummet.
  • Bär med dig första hjälpen. Ha alltid med dig plåster, desinfektion och annat som ingår i förstahjälpen. Glöm inte mediciner som kan behövas akut. Till exempel astmamedicin, insulin och stesolid. Det kan vara värt att ha med sig en karta av en medicin som måste tas dagligen ifall något händer som gör att han eller hon inte hinner tillbaka till hotellet i tid för att ta sin tablett.
  • Undvik osäkra områden. Undvik slumområden som är kända för kriminalitet och bråk. Välj bort uteställen med mycket fylla. Märk av stämningarna i din omgivning och gå därifrån om de inte känns bra. Lita på din magkänsla. 
  • Var ”streetsmart”. Precis som i Sverige gäller det att vara streetsmart. Turister lider störst risk för att bli utsatta för brott och är lätta att urskilja från mängden. Bär inte smycken och klockor synliga ute. Gå inte runt med för mycket pengar. Ta med dig lite kontanter ut varje gång än att ta med dig hela reskassan. Alternativt kan du ha ett tomt bankkort dit du för över lite pengar åt gången när du ska ut. Undvik mörka och-eller avskilda ställen. Välj diskret en annan väg om du annars behöver gå förbi någon eller några med ett suspekt beteende. 
  • Följ inte med trevliga främlingar. Många människor lever på turism och har därför tränat upp sig till att alltid ha ett vänligt bemötande. Det kan absolut vara mycket trevligt men se upp lite. En vänlig taxichaufför som plötsligt vill ändra er destination för att “visa er något” eller en försäljare som har ett speciellt erbjudande “bara för dig”, bara du följer med. Var väldigt restriktiv många har hamnat i mycket tragiska situationer efter att ha följt med en okänd trevlig främling.

Stressa inte med barn

Många föräldrar kommer hem helt uppstressade efter en “härlig” semester som egentligen skulle vara avkopplande. Att resa med barn innebär tyvärr många stressmoment men det finns några saker du kan göra för att förebygga stress.

10 tips på hur du motverkar stress på resan

 

  • Acceptera dina barns oförmåga. Du känner ditt barn bäst och vet därför vad ditt barn klarar av och inte. Klarar ditt barn att sitta på ett flyg i sex timmar? Klarar ditt barn av att gå långt? Klarar det av att sitta still under en längre stund? Vet du med dig att en viss situation kommer att utsätta ditt barn för något du vet eller inte tror att ditt barn kommer klara av bör du helt enkelt undvika det. Du kan även dela upp barnets utmaning i mindre bitar så att barnet kan träna sig. Kanske ta en kortare promenad eller sitta still under en lite kortare tid.
  • Planera inte in för mycket. Det är lätt att man planerar in för mycket under resan, speciellt om det finns många viljor. Men försök att kompromissa ner antalet aktiviteter. Det bli ändå inget roligt om man måste springa igenom allt för att hinna med.
  • Undvik tidsbestämda aktiviteter. Visst det kommer säkert upp tider ni måste passa men undvik dessa så mycket som möjligt och var ute i god tid för att undvika stress. Försök välja aktiviteter som det inte är så noga med rent tidsmässigt.
  • Sitt ner och ät. Sitt ner och drick också. Genom att bara ta en paus för att sätta sig ner och äta sin mat eller sin glass minskar stressen drastiskt och barnen kan fokusera på att få i sig maten ordentligt.
  • Håll dig lugn. Lätt att säga svårt att vara. Ändå är det ett gott råd. Om du inte kan vara lugn FEJKA. Genom att ge barnen en känsla av att du är lugn kan de lättare lugna ner sig själva. En lugn förälder inger trygghet och minskar stressen hos barnet. 
  • Gå ner till barnets nivå. Bråkigt och kinkigt barn? När du befinner dig i en situation med ett barn som vägrar gå eller helt enkelt lagt sig på golvet i ren demonstration. Gå ner på barnets nivå. Prata lugnt, titta barnet i ögonen i samma våglängd och be barnet förklara vad problemet är (även om du redan vet).Förklara sedan för barnet varför det måste bli som du säger ändå.” Du kommer bränna dig om du inte har solkräm på dig” eller “Du får ingen glass just nu för vi ska äta middag snart. Du kan kanske få en glass efter middagen.”
  • Ha tålamod. Ännu en sak som är svår att framkalla ibland men som ändå gör att en jobbig situation fortare löses upp. 
  • Ta pauser, men inte för många. Både du och ditt barn behöver en paus ibland. Det kan innebära att ni tar en heldag på stranden utan att åka iväg på aktiviteter, eller att sätta sig ner någonstans och vila mellan varven.
  • Planera ordentligt i förväg. Genom att planera in resväg, tider och aktiviteter minska risken för stressiga och osäkra situationer och dagen flyter lättare på.
  • Känn av hur dina barn mår och känner. Som sagt, du känner dina barn bäst och du kan säkert läsa av tecken på att ett utbrott eller en gråtattack när som helst ska bryta ut. Stanna upp och förebygg onödiga och stressiga känsloutbrott genom att hjälpa barnet ut ur den negativa känslan. 

100 tips för dig som ska resa med barn

 

Lämna ett svar