Fakta kring bildäck

  • Publicerat
  • Publicerat i Vardagstips
  • Uppdaterad
  • 2 min. läsning

Fakta kring bildäck

[Innehåller länkar till superdack.se]

Det finns mängder med förstå-sig-påare som pratar vitt och brett om vilka bildäck som är bäst och vilka däck som du ska ha på din bil. Det kan vara svårt att veta vem man ska lyssna på när alla dessa försöker få dig att lyssna på just dem. I den här artikeln ger vi dig några nycklar till att förstå dig på det här med bildäck.

Olika typer av däck

Det finns otroligt många olika bildäck så det är inte så konstigt ifall det är svårt att hänga med i utvecklingen. Läs mer här om olika varianter och däcktyper. Egentligen ska du utgå från din bil och fälgstorlek och sedan välja rätt däck utifrån årstid och väglag. Det är utgångsparametrarna men det är bara början. För sedan handlar det om rätt typ av däck och då är det mönsterdjup, mönster, dubb eller icke dubb och andra saker du bör veta om.

Billigare eller dyrare alternativ

Som med allt annat finns det olika alternativ som ger olika prislappar. Här kan det vara lockande att hoppa på erbjudande om ett billigare alternativ. Ytterst handlar det dock om en kompromiss. Du får väga plånbok mot din säkerhet. Ett dyrare däck brukar oftast också hänga ihop med bättre kvalitet och därmed vara ett säkrare alternativ. Här får du lyssna in bilverkstaden och efter det ta ett beslut.

Rätt lufttryck

Tänk också på att det handlar inte alltid om enbart däcket som sådant för att bilens prestanda ska fungera. Rätt lufttryck sparar både bränsle och ger dig en säkrare körning. Även här handlar det om den rekommendation som ges utifrån din bil men även här gäller det att ha koll på vilken typ av däck du har på bilen. Brukar du exempelvis få slitage mitt på däcket, kan det handla om att du måste öka trycket. Följ alltid rekommenderat lufttryck och fråga gärna din bilverkstad.

Linus Höjdegård

Linus Höjdegård. Jobbar huvudsakligen på Hjältebyrån AB med fokus på hemsidor och E-handel. Driver även Företagshjältar som är en facebookgrupp för nätverkande företagare.

Lämna ett svar