Hur funkar timbalkost och hur kan du göra din egen? Det kan ibland vara svårt att hitta idéer för timbalkost och kosten kan därför tyvärr lätt bli rätt ensidig. Vi har samlat ihop massor av recept och tips på hur du kan variera din kost. Här kan du även läsa mer om just timbalkost, dysfagi och vad man bör tänka på när man tillagar timbaler.
Vad är timbalkost?
Timbalkost är mat som mixas, blandas och bakas tills den får en av gelé- eller “mousseaktig” konsistens. Man tillagar timbaler i formar och äter dem antingen kalla eller varma. Till timbalkost kan även släta vardagsprodukter ingå, till exempel kvarg, chokladpudding, sylta och mos. (Allt efter tuggkapacitet.) Timbalkost kan se lite olika ut efter behov, från helt slät och flytande till grovkorniga köttimbaler. En dietist kan rekommendera timbalkost till människor med olika typer av begränsningar när det kommer till matsituationen.
Varför äter man timbalkost?
Timbalkost är främst till för personer med tugg- och sväljsvårigheter, även kallat dysfagi. Vanligast uppkommer dysfagi i samband med till exempel:
- Neurologiska sjukdomar som demens och stroke.
- Tumörer i öron, näsa och i hals-området.
- Kraftig undernäring.
Den som lider av dysfagi får svårt att äta och tar lång tid på sig vid varje måltid. Detta kan leda till att man ledsnar och börjar äta mindre och mer sällan, vilket i sin tur kan leda till viktnedgång och undernäring. En person med tugg- och sväljsvårigheter kan känna sig otroligt begränsad i sin kost och tappar därför intresset för mat. Då är timbalkost en bra lösning då den ger en möjlighet att variera kosten, speciellt om man har lite fantasi och engagemang.
Vad är dysfagi?
Dysfasi är en funktionsnedsättning av tugg- och sväljprocessen som vanligast uppstår efter en stroke. Det finns flera andra orsaker till dysfagi, till exempel demens, kraftig undernäring och strålbehandling av cancer. Att leva med dysfagi kan lätt skapa utanförskap eftersom man själv antingen undviker att äta med andra eller att man helt enkelt inte hinner med i samma tempo som de andra.
Vanliga symptom vid dysfagi:
- Hosta och harklingar i samband med att man äter.
- Svårt att svälja ner sitt saliv.
- Ökad salivutsöndring.
- Rester blir kvar i munnen fast man sväljer.
- Man kan behöva svälja flera gånger per tugga.
Olika typer av timbalkost
Det finns olika typer av timbaler. Beroende på hur svårt en person har för att svälja kan man behöva servera antingen en helt slät timbal eller en grov paté. Det är alltid bättre att servera så grovmixade timbaler som möjligt utifrån vad han eller hon klarar av att äta. Detta gör det lättare för personen att behålla eller förbättra sin tugg- och sväljförmåga. Nedan tar vi upp några andra liknande kostanpassningar för att sedan fokusera vidare på just timbalkost.
Grov paté
En grov paté är mjuk och sammanhållen med ägg, gelé eller sås. Maten ska lätt kunna mosas med gaffel. Förutom timbaler kan man även ofta servera gröt, yoghurt, äggröra, makrill och leverpastej. En person som äter grov paté gör oftast det i timbalform med skillnaden att ingredienserna inte mixas lika slätt.
Gelékost
Gelékost kan man få om man har en skadad eller allmänt känslig munhåla. Dessa skador kan exempelvis uppstå efter strålbehandling av huvud eller hals. Gelékost serveras kall och kan jämföras med svart vinbärsgelé. Den tillagas av finpasserade puréer och gelatin och smälter i munnen. En del som behöver gelékost kan klara av varm mat som till exempel mos och sås, den får dock aldrig blandas med den kalla gelén eftersom gelatinet då smälter. En del personer kan behöva förtjocka sin dryck men detta gäller inte alla. När det kommer till gelékost kan man gärna piffa upp den med lite färg, former och smaksättning.
Tjockflytande kost
Tjockflytande kost kan behövas om en person har en nedsatt motorik i munhålan, svalget eller matstrupen. Tjockflytande kost är helt slät och kan inte ätas med gaffel. Konsistensen kan jämföras med slät yoghurt. För den som kräver en tjockflytande kost måste man även förtjocka all dryck. Det gör man med pulver som en dietist skriver ut. Den ändrar inte smaken, bara konsistensen.
Flytande kost
Flytande kost ges till människor med skador eller förträngningar i munhåla, svalg och matstrupe. Den kan även behövas efter kirurgiska ingrepp på dessa ställen eller i mag- och tarmkanalen. Helt flytande kost består vanligast av passerade soppor och puréer som näringsberikas. Eftersom den här typen av kost endast är flytande får man försöka att piffa upp den lite med till exempel creme fraiche, gräddfil eller vispad grädde. Dessa smälter ner i soppan efter ett tag och och utgör därför inget problem. För att förhöja smaken på soppan ytterligare kan man krydda soppan med till exempel fond eller essens. Tänk bara på att en del människor som kräver slät kost har en väldigt känslig mage, krydda därför individuellt efter hur pass bra de klarar kryddor.
Timbalkost består inte bara av timbaler.
En person som går på timbalkost behöver inte bara äta just timbaler. Gröt, soppa, potatismos och liknande kan fungera för vissa så länge man blandar i lite förtjockningsmedel. Detsamma gäller dryck. Det blir avsevärt mycket lättare för en person med sväljsvårigheter att dricka förtjockad vätska än vanligt vatten eller mjölk etc.
Hur gör man timbalkost?
Det finns två olika sätt att tillaga varma timbaler på. Antingen med en geléblandning eller med ägg. Vilket man ska använda är en smaksak.
Det finns två olika typer av gelé. GeleaCold är till för mat som ska frysas direkt. Den behöver du inte förkoka utan du värmer bara upp den med ånga när den ska ätas.
GeleaHot använder du när du strax ska servera maten eller om du ska förvara den i kylen. När du använder GeleaHot måste du tillaga timbalen i ugnen först.
Vi har tagit fram några basrecept på de olika blandningarna. Man kan tillaga både kött och grönsaker med alla tre metoderna.
OBS. I vissa fall, speciellt i de fall då timbalerna tillagas med gelé, behöver maten berikas med proteiner och annat viktigt. Berikning kan man få utskrivet eller rekommenderat åt sig från person till person av dietist eller läkare.
Basrecept med GeleaCold
- 700 g kött
- 300 ml buljong (kött, fågel, fisk beroende på kött)
- 40 g GeleaCold
- Eventuell berikning
- Mixa färdigt, tillagat kött med buljong till önskad konsistens + eventuell berikning.
- Tillsätt GeleaCold och mixa lite till.
- Spritsa blandningen i formar eller spritsa fina toppar på bakplåtspapper.
- Ställ in i frysen.
- Värm upp vid behov i 100 graders ångbad i ugnen.
Basrecept med GeleaHot
- 500 g grönsaker
- 125 g vätska/ fond/buljong
- 25 g GeleaHot
- Eventuellt berikning
- Förbered och koka grönsakerna/ köttet mjukt.
- Slå av vattnet.
- Skär de mjuka grönsakerna/ köttet i medelstora bitar så att det blir lättare för mixern att jobba.
- Blanda ihop vätska, Gelea-Hot och eventuell berikning.
- Koka upp ca 2 liter vatten.
- Smörj formarna med mjuknat smör, eller använd non-stick-formar.
- Mixa grönsakerna/ köttet till önskad storlek.
- Tillsätt vätskeblandningen.
- Häll ner smeten i formarna.
- Ta fram en långpanna med höga kanter och slå i det kokande vattnet.
- Lägg formarna i vattenbadet, de bör täcka 3 / 4 av formen.
- Baka timbalen i mitten av ugnen ca 30 min.
- Stjälp upp timbalerna och låt dem svalna.
- Servera dem varma eller lägg dem i kylen till senare.
Basrecept på grönsaker med ägg:
- Ca 200 gram grönsaker
- 3 ägg eller fryst äggstanning.
- 1,5 krm salt
- 1.5 krm vitpeppar
- 1,5 dl grädde
- 1 tsk smör
- Eventuell berikning
- Sätt på ugnen på 175 grader.
- Förbered och koka grönsakerna mjuka.
- Slå av vattnet.
- Skär de mjuka grönsakerna i medelstora bitar så att det blir lättare för mixern att jobba.
- Blanda ihop ägg, kryddor, grädde och eventuell berikning.
- Koka upp ca 2 liter vatten.
- Smörj formarna med mjuknat smör eller använd nonstick-formar.
- Mixa grönsakerna till önskad storlek.
- Blanda i äggblandningen.
- Häll ner smeten i formarna.
- Ta fram en långpanna med höga kanter och slå i det kokande vattnet.
- Lägg formarna i vattenbadet, de bör täcka 3 / 4 av formen.
- Baka timbalen i mitten av ugnen ca 30 min.
- Stjälp upp timbalerna och låt dem svalna.
- Servera dem varma eller lägg dem i kylen till senare.
Frukost timbal
Frukosten är dagens viktigaste mål brukar man säga, därför är det viktigt att den är god och ser aptitlig ut. Här hittar du tips på timbalfrukost.
- Gröt eller ris alá malta med sylt eller äppelmos. Ris- och havregryn passar till personer som kan äta grovkornig kost medan polenta passar till de som måste ha helt slät gröt. Man kan gärna lägga i en klick smör för att höja smaken och tillsätta fett.
- Yoghurt eller kvarg
- Fil med mosad/ mixad banan.
- Kräm med grädde.
- Brödtimbal med skinktimbal eller mjukost.
- Keso med mixad frukt. Keson äts som den är eller finmixas och finns i flera smaker.
- Ägg- och bacontimbal. Alternativt äggröra eller äggkräm.
- Nypon /blåbär/ fruktsoppa. Kan serveras med en klick grädde eller glass.
En del av ingredienserna kan komma att behöva förtjockas beroende på den individuellas förmåga.
5 Tips. Laga goda och tilltalande timbaler
Att laga goda och tilltalande timbaler är jätteviktigt eftersom människor med dysfagi lätt kan tappa intresset för mat. Som alla vet så äter man till stor del med ögonen och äter därför oftast mer om maten ser god ut. Många personer som är i behov av timbalkost lider även av andra problem som gör att man kan tappa vikt, därför är det viktigt att de får i sig ordentligt med näring. För att göra en timbalkost extra festlig kan man först och främst tänka på upplägget. Genom att bara anstränga sig lite extra och använda sin fantasi kan man få timbalkost att se riktigt god ut.
- Idag finns det jättemånga olika formar som man kan använda. Till exempel formar som är formade som kycklinglår, pommes och korv. Att få en korvformad timbal kan för en del kännas mycket mer aptitligt än en tillintetsägande kub.
- Det är lätt hänt att timbaler blir rätt smaklösa så var inte rädd för att krydda lite extra. Var försiktig med saltet eftersom buljongen i sig kan vara ganska salt också. Det finns även flera essenser som man kan droppa i lite av till, till exempel efterrätter såsom arrak, punsch och bittermandel.
- Man kan även jobba med färger. En timbal kan ofta se väldigt tråkig och oaptitlig ut i sin grundform. Krydda gärna köttet med någon paprika/ grillkrydda eller liknande för att få fram en “krispigt tillagad” färg.
- Grönsaker har ju ofta en naturligt fin färg och dessa kan man leka lite med. Säg att man ska servera den populära kombinationen ärtor och morötter, istället för att servera grönsakerna i två olika timbaler kan man tillaga dem i lager så att timbalen blir tvåfärgad, eller varför inte lägga på ännu fler lager. Bara fantasin sätter gränser.
- Tillagas kött i köket kan man med fördel använda dess steksky som smaksättning i timbalen eller varför inte i såsen? Glöm inte att passera den noga.
Topp 10 mest uppskattade timbalformar i silikon.
Det har kommit ut en hel del nya formar som man kan använda sig av för att få timbalen att efterlikna vanlig mat. Dessa har blivit väldigt uppskattade då många tycker att de får större lust att äta mat som de känner igen. Oftast serveras fortfarande timbaler i form av skivor, kuber, toppar eller kupoler och det kan ju se lite häftigt ut men för en person med till exempel demens kan det se väldigt konstigt ut och leda till matvägran. Det kan även upplevas som rätt enformigt att få samma kuber varje dag med endast varierad färg och smak. Väck matlusten med hjälp av timbalformar.
- Kycklinglår
- Kycklingfilé
- Kotlett
- Uppskuret kött
- Fiskfilé
- Korv
- Ärtor
- Morötter
- Spagetti
- Broccoli
Recept hemlagade timbaler
Många människor som blivit i behov av timbalkost vittnar om att deras kost blivit väldigt begränsad. Det är synd för egentligen finns det många alternativ till den som letar runt och experimenterar lite. Det finns till exempel flera olika färdiga och frusna timbaler som du bara behöver tina upp och baka med gele eller ägg. Nedan följer ett exempel på en varierande matplan för en vecka.
- Glaserad kycklingtimbal med potatis- och grönsakstimbaler, serverad med förtjockad bearnaisesås.
- Oxköttstimbal med steksky serveras med duchessepotatis, sparristimbal och förtjockad rödvinsås.
- Smör- och citronslungad fiskfilétimbal med pressad potatis i dill och förtjockad grädde.
- Rökaromatiserad fläskstekstimbal med potatismos och förtjockad löksås.
- Köttfärstimbal med potatismos, serverad med förtjockad slät lingonsylt och brunsås.
- Fläskköttstimbal med förtjockad rotmos. Efter behov kan rotmosen även serveras i timbalform.
- Kryddig högrev- morot med potatismos och förtjockad brunsås.
Efterrätter timbal
Glöm inte efterrätten! Även här finns det många möjligheter och bara fantasin sätter gränser. Vi bjuder på några idéer på fantastiska efterrätter som fungerar till både kalas, dessert och till fika.
Recept chokladpudding med vispgrädde
Ingredienser:
- 5 dl mjölk
- 1 dl socker
- 1 ägg
- 3 msk majsstärkelse
- 2 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 150 g mörk finhackad choklad
- 1 msk rumsvarmt smör.
- Vispgrädde
- Fruktpuré
Såhär gör du:
- Vispa ner mjölk, socker, majsstärkelse, ägg, vaniljsocker samt kakao i en kastrull.
- Låt sjuda under omrörning i cirka 2-3 minuter tills den får en krämig konsistens.
- Ta av kastrullen från plattan och rör i choklad och smör och låt dem smälta ner till en slät och fin kräm.
- Häll puddingen i serveringsformar, som till exempel skålar, glas eller springform och låt den svalna.
- Plasta över puddingen för att undvika skinn.
- Ställ in puddingen i kylen tills den kallnat helt.
- Servera med grädde eller fruktpuré
Recept cremé brule
Ingredienser:
- 1 vaniljstång
- 5 dl vispgrädde
- 1.5 dl mjölk
- 7 äggulor
- 1.5 dl strösocker
Såhär gör du:
- Koka upp grädden och mjölken tillsammans med vaniljstången, skär gärna ett snitt i stången och frigör fröna.
- Sätt på ugnen på 150 grader.
- Ta av kastrullen från plattan och låt vätskan dra i 10 minuter.
- Separera äggulor och rör ihop dem med sockret.
- Blanda ihop äggröran med resten av ingredienserna.
- Häll upp i ugnssäkra mindre formar och placera dessa i sin tur i en större form med vatten. Vattnet bör täcka tre fjärdedelar av de små formarna
- Grädda Cremé brulen i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
- Ta ut den och låt dem svalna av innan du sätter in dem i kylen.
Recept pannacotta med fruktpuré
Ingredienser:
- 2 gelatinblad
- 5 dl vispgrädde
- 0.5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker eller 1 vaniljstång med frigjorda frön.
- (1 tsk kanel vid juletid)
- fruktpuré eller sylt
Såhär gör du:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten så att de mjukas upp.
- Koka upp grädde med vaniljsocker och eventuellt kanel.
- Ta av smeten från spisen och lägg i gelatinet så att det smälter under omrörning.
- Häll upp smeten i serveringsformar som till exempel skålar, glas eller springform.
- Låt allt svalna av innan du lägger in den i kylen. Låt stå i kyl tills den stelnat.
- Servera med en klick sylt eller puré för att bryta av vaniljsmaken.
Recept citronfromage
Fromage kan man servera i flera olika smaker, till exempel hallon, jordgubbe och apelsin, vi har valt citronfromage eftersom den ofta uppskattas för sin friskhet.
Ingredienser:
- 8 gelatinblad
- 200 g strösocker
- 6 ägg
- 1.5 dl färskpressad citronsaft
- 1 msk finriven citronzest
- 5 dl grädde
Gör såhär:
- Lägg gelatinbladen i blöt tills de mjuknar upp. Byta gärna ut vattnet med jämna mellanrum.
- Koka upp citronsaften och zesten och ställ av från plattan.
- Tillsätt gelatinbladen och låt dem smälta i saften.
- Vispa ihop ägg och socker till en fluffig vit smet.
- Tillsätt citronsaften under omrörning.
- Rör ner den löst vispade grädden i smeten.
- Häll smeten i portionsformar i form av till exempel skålar, glas eller springformar.
- Låt fromagen svalna av något och ställ sedan in den i kylen. Låt stå i kylen tills den stelnat.
Recept chokladmousse
Chokladmousse är en slätare och lättare form av chokladpudding och man kan även byta ut den mörka chokladen mot vit choklad istället. Servera gärna med en klick grädde och hallonpuré.
Ingredienser:
- 100 g mörk choklad
- 2.5 dl vispgrädde
- 2 äggulor
- 2 msk strösocker
- 1 msk vatten.
Gör såhär:
- Vispa 1.5 dl vispgrädde och ställ i kylen.
- Hacka chokladen i små bitar.
- Koka upp 1 dl grädde och låt chokladen smälta ner i den.
- Separera äggulorna.
- Koka upp socker och vatten och häll försiktigt ner sockervattnet över äggen under kraftig vispning eller med hjälp av en elvisp. Smeten ska bli fluffig.
- Tillsätt chokladsmeten och den vispade grädden.
- Portionera ut moussen i formar, glas eller skålar och låt stelna i kylen.
Recept timbal-semla
Ingredienser:
- 100 g välkokt potatis
- 3.5 dl vispgrädde
- Essens av bittermandel (smaka av till önskad smak)
- 1 tsk florsocker
- 13 st pannkaksplätt timbaler
Gör såhär:
- Passera potatisen genom en finmaskig sil.
- Tillsätt lite grädde, vaniljsocker och några droppar bittermandelessens tills konsistensen och smaken påminner om riktig mandelmassa.
- Vispa upp resterande grädde tillsammans med florsocker.
- Bred ut mandelmassan på 10 av pannkaksplättarna och spritsa därefter på grädden.
- Toppa med en mindre skuren bit pannkaksplätt och pudra lite florsocker över.
Beroende på tuggförmåga kan man istället använda vanlig mandelmassa utspädd med grädde.
Glass
Ingredienser:
- 5 dl grädde
- 1 burk sötad kondenserad mjölk. (cirka 400 gram)
- Eventuell smaksättning.
- Eventuell choklad/ kola/ nougatsås.
Gör såhär:
- Vispa grädden löst.
- Tillsätt mjölken och vispa lite till.
- Rör ner eventuell smaksättning, till exempel bär och choklad.
- Häll glassmeten i en form som kan förvaras i frysen.
- Plasta in och förvara i frysen.
- För blåbärssmak: mixa färska blåbär i en mixer till en slät sås och blanda i glassbasen.
- För jordgubbssmak: mixa färska jordgubbar till en slät sås och vispa ner i glassbasen.
- För chokladsmak: Smält choklad i vattenbad, låt svalna och blanda ner i glassbasen.
Recept: Timbaler av frysta pureér
Idag finns det andra alternativ till att laga hemgjorda timbaler från scratch, nämligen frysta pureér av redan tillagad och passerad mat. Man tar helt enkelt ut ett antal kuber ur frysen, låter dem tina och blandar ner dem i en timbalbas och bakar av i ugnen. Det sparar mycket tid och innehåller bra med näring. Inom nästan alla vårdinrättningar använder man sig av just frysta timbaler. Sortimentet av puréer bara växer och växer och man kan bara häpnas över hur långt man har kommit för att, så mycket som möjligt kunna variera timbalmaten. Tack vare dessa puréer kan man även häva en del av utanförskapet. Nu kan personer med tugg- och sväljsvårigheter vara med och äta både hamburgare, falafel och annan ”snabbmat” som på något vis är en del av det sociala ätandet. Här har vi listat några recept på rätter som du inte trodde kunde timbalanpassas.
Burgare i bröd
Alla älskar väl burgare, dessvärre är just den här maträtten rätt svår att tugga för den som har nedsatt tuggkapacitet. Genom att använda sig av puréer kan man dock göra en god timbalanpassad burgare med bröd till den som har riktig abstinens.
Kött
Ingredienser:
- 40g oxpuré
- 60 g tjockt potatismos
- 1 ägg
- 2.3 g Thick & Easy
- Lökpulver, grillkrydda, salt och peppar.
- Sockerkulör
- Siktat ströbröd
- Matfett
Gör såhär:
- Tina puréen och blanda med potatismos, ägg och Thick & Easy.
- Smaksätt och färga.
- Smält matfett och stek ströbröd och smet på svag värme tills den fått färg.
Bröd
Ingredienser:
- 2 dl vatten
- 70 g hamburgerbröd
- 4.5 g Thick & Easy
- 30 g matfett
Gör såhär:
- Blanda Thick & Easy och matfett.
- Värm upp ordentligt i en kastrull och ställ sedan av den.
- Lägg ner brödet i och låt det dra ett tag.
- Ta upp och låt brödet droppa av.
I burgaren
Ingredienser:
- Tunt skuren böntimbal
- Ketchup
- Slät dressing
- Kryddor
Chorizo med mos och räksallad
Chorizo är en kryddstark och god korv som bryter av mot den vanliga milda korven. Tillsammans med mos, räksallad och currysås blir den en riktig korvkiosksklassiker.
Korv
Ingredienser: 750 g korvtimbal chorizo
Gör såhär:
Värm korven i bleck med 100% ånga med lock i ca 8-10 min.
Räksallad
Ingredienser:
- 200 g fisk- och räkpuré
- 0.75 msk pepparrot på tub
- Salt, peppar
- 1 msk dillkrydda
- 0.5 dl creme fraiche
- 4 msk Thick & Easy
- 2 tsk dijonsenap
- 1 dl majonnäs
Gör såhär:
- 1. Tina fisk- och räkpuré.
- 2. Blanda ihop med övriga ingredienser.
- 3. Red med Thick & Easy till en bra konsistens.
Currysallad
Ingredienser:
- 300 g blomkålstimbal
- 1 dl majonnäs
- 0.5 dl creme fraiche
- Curry
- Dillkrydda
- Ketchup
- Senap
- Citronsaft
Gör såhär:
- Riv blomkålstimbalen.
- Blanda ihop alla ingredienserna med kålen
Tillbehör:
- 1.5 kg berikat potatismos
- Räksallad
- Gurksallad
- Ketchup
- Senap
- Dillkrydda
Falafel med ris och indisk sås
Falafel är både nyttigt och gott och serveras här med en kryddig sås. Falafel kan annars ätas som den är eller med grönsakspuré och dipp.
Falafel
Ingredienser:
- 750 g falafeltimbal
- 150 g ärttimbal
- 100 g morotstimbal
Gör såhär:
- Lägg falafeltimbal i ett bleck.
- Dela morottimbal och böntimbal i små bitar och lägg tillsammans med falafeltimbalen.
- Tillaga timbalerna på 100% ånga på 100 grader i ca 8-10 minuter.
Sås
Ingredienser:
- 2 dl ajvar relish
- 1 kg passerade tomater
- 100 g selleripuré
- 250 g vatten
- 2.5 tsk malen koriander
- 2.5 tsk spiskummin
- 1 tsk sambal oelek
- 2 tsk socker
- Majsstärkelse
- 1 msk limejuice
Gör såhär:
- Blanda ihop alla ingredienser och koka upp dem.
- Sila såsen och red den till önskad konsistens.
- Låt sjuda i ca fem minuter.
- Krydda med salt och peppar.
Servering
Serveras med till exempel yoghurt, ristimbal eller berikat potatismos.
Kebabtimbal
Kebab kan serveras både tillsammans med grönsaker eller med timbalanpassat bröd. En perfekt middag åt den som saknar kebab.
Ingredienser:
- 60 g omelett- och timbalbas
- 60 g oxtimbal
- 2.3 g thick & easy
- 0.5 msk kebabkrydda
- Buljongpulver
- Salt och peppar
- Sockerkulör
Gör såhär:
- Tina upp oxpuré samt omelett- och timbalbas tillsammans och blanda ihop det med Thick & Easy.
- Smaksätt och färgsätt.
- Sätt på ugnen på 100% ånga i 100 grader.
- Häll i alltihop i välsmorda ugnsformar med lock eller folie.
- Tillaga i ugnen i ca 40 min.
- Skär i strimlor
- Servera med slät kebabsås och upptinade grönsakspuréer.
Smörgåstårta
Bjud på en härlig smörgåstårta som funkar bra både till fika, middag och lunch. Smörgåstårtan är dessutom väldigt nyttig med både fisk, skaldjur och grönsaker.
Gör såhär:
- Bred på den första fyllningen på den nedersta bottnen.
- Lägg på nästa lager och bred därefter på den andra fyllningen.
- Lägg på det sista lagret och låt den stå i kylen några timmar.
- Blanda majonnäs med creme fraiche och bred den runt om tårtans kanter.
- Garnera snyggt med olika upptinade grönsakstimbaler.
Fyllning 1
Ingredienser:
- 500 g fisk- och räkpuré
- 16 g gelatin
- 2 msk tomatpure
- 5 dl gräddfil
- 2 msk senap
- Dillkrydda och salt
Gör såhär:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de mjuknar.
- Värm upp fisk- och räkpuré, tomatpuré och dillkrydda.
- Ta bort från plattan.
- Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta.
- Svalna av och rör därefter i gräddfil, senap och krydda.
Fyllning 2
Ingredienser
- 500 g ärtpuré
- 16 g gelatin
- 5 dl gräddfil
- salt och peppar
- 200 g majonnäs
- 1 msk grönsaksfond
Gör såhär:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de mjuknar.
- Värm ärtpuré och grönsaksbuljong.
- Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta ner.
- Ta av från plattan och låt svalna.
- Rör i gräddfil och krydda
Bröd
Ingredienser: 30 st pannkaksplätt, timbal
- Riv halvtinade pannkaksplättar på ett rivjärn.
- Dela upp plättarna i tre lika stora delar.
- Pressa ihop varje del till en tårtbotten genom att med blöta händer trycka ner dem i en plastad form.
- Sätt in alla tre lager i frysen en stund.
Nyttig timbalkost
Nyttig timbalkost kan faktiskt vara livsavgörande för många. Människor som är beroende av specialkost har nästan alltid andra sjukdomar. Då är näring superviktigt för att kroppen ska kunna kämpa emot och styrkas. Som tidigare sagts är det inte ovanligt med viktnedgång och näringsbrist hos personer med dysfagi. Har man då en sjukdom som till exempel cancer som bryter ner kroppen är näring livsviktigt. Äldre människor brukar allmänt börja äta mindre mat med åren men en person med demens kan ibland helt sakna begrepp om matsituationen. Det gäller därför att preppa den mat de äter och kanske även servera förtjockade näringsdrycker. En annan kategori är människor som antingen lider av ätstörningar eller som blivit utsatt för svält. Dessa behöver också få i sig mycket näring på små kvantiteter. Idag finns det näringstillskott och pulver som man kan blanda i maten men man kan även göra mycket själv. Här är några supernyttiga ingredienser du kan försöka blanda in i maten.
- Grädde och mjölk. Försök byta ut vattenbaserad kost som till exempel soppa, sås och gröt med mejeriprodukter. Servera lite vispad grädde till kakan och förespråka mjölk framför vatten till maten. Använd standardprodukter före mellan- och lättprodukter.
- Gröna grönsaker. Broccoli och spenat till exempel. Gör timbaler, blanda ner i smoothies, soppor och grytor.
- Ägg. Ägg innehåller hur mycket nyttigheter som helst. Använd ägg i timbalerna gör äggröra, äggkräm eller duchessepotatis.
- Bönor och kikärtor. Bönor innehåller procentmässigt mer protein än kött och är lättare att få i sig mer av. Mosa eller baka timbaler av dem.
- Fisk. Fisk innehåller rikligt omega 3 och annat nyttigt som håller uppe kroppen och sätter fart på hjärnan. Välj gärna fet fisk som till exempel lax.
- Fett. Olja, riktigt smör, standard mejeriprodukter, kokos och nötkräm innehåller alla bra fetter som man med fördel kan försöka tillsätta i maten.
- Leverpastej. Leverpastej innehåller mycket järn och protein. För den som har svårt att tugga pastejen kan man mjuka upp den med lite grädde.
- Kvarg. Kvarg är berikat med både protein och vitaminer. Dessutom kan den vara lättare att få när än yoghurt då den har en tjockare konsistens.
- Banan. Bananer innehåller både vitaminer och bra fetter. Servera mosad banan till efterrätt, gärna utblandad med grädde.
- Bär. Bär innehåller massor av vitaminer och antioxidanter och stärker kroppens immunförsvar. Servera bär i form av fruktpuré, timbaler eller i smoothies.
Kosttillägg och näringsberikning
De flesta personer som går på timbalkost behöver någon form av berikning i sin mat och/ eller dryck. Den här typen av berikning tas fram och skrivs ut av läkare eller dietist och anpassas individuellt. Färdiga näringsberikande produkter som till exempel Liva och Skee-is kan vara bra att alltid ha hemma. Det finns även andra sätt att berika maten själv. Mer om detta längre ner.
Vad dricker man till timbalkost?
Beroende på den egna förmågan kan drycker och såser behöva förtjockas, detta görs med förtjockningsmedel. Hur tjock drycken behöver vara beror på vilken typ av problematik man har. Vissa behöver så pass tjock vätska att den mer kan påminna om flytande gelé eller kräm medan andra bara behöver tjocka till den till konsistensen av fruktsoppa. Kolsyrad dryck är väldigt bra att kunna få i sig eftersom det löser upp slem och sköljer ur munhålan. Den kan även stärka sväljfunktionen så att maten fortare kan slinka ner i matsäcken. Därmed minska risken för kvävning. Tänk dock på att mycket kolsyrad dryck kan skada tänderna, ha alltid koll på munhygienen. Läs mer om munhygien nedan.
Snabb timbalkost
Ibland hamnar vi alla i tidsnöd. Det är då snabbmakaroner och frysta köttbullar kommer fram. För en person som är beroende av timbalkost är detta inte lika lätt. Visst, det är alltid bra att ha timbaler färdiga i kyl/ frys men om man nu inte har det finns det faktiskt snabblösningar även för timbalkost. Det finns nämligen frysta timbalpuréer som man lätt kan värma upp och blanda ner i gelé/ äggsmeten. Dessa finns i både kött- och grönsaksform. Man måste naturligtvis fortfarande baka av timbalen i ugnen men man slipper den extra tid det tar att tillaga, förbereda och mixa kött/ grönsaker. Försök att undvika stress vid matlagning och servering. En person med dysfagi tar lång tid på sig att äta sin mat. Den behöver tuggas om och sväljas ner flera gånger. Stress och press vid matbordet kan leda till frustration och att man därför begränsar sig själv eller helst undviker att äta helt.
5 tips på snabb timbalmat.
- Pulvermos. Det finns näringsberikad pulvermos som man med fördel kan blanda ner lite grädde i.
- Äggröra eller äggkräm. Vid behov måste den mosas eller mixas, blanda gärna i lite steksky eller grädde för att få den extra slät.
- Färdig rotmos. Finns att köpa på korv och kan tjockas till med tjockningsmedel.
- Sylta. Om syltan upplevs för kompakt kan man mixa ut den med till exempel mjölk.
- Soppa. Finns färdig på burk men kan behöva mixas och förtjockas. Den här typen av soppa innehåller inte så mycket näring och därför ska man försöka undvika att äta den för ofta, blanda gärna i lite grädde eller mjölk eller red den med mjöl. Det finns även näringspulver man kan blanda i för att få soppan lite mer näringsrik.
Dysfagi dietist
Be gärna din dietist eller dysfagilogoped om råd när du påbörjar din nya kost. Dietisten kan erbjuda dig både recept och tillagningsmetoder samt göra en individanpassad kostcirkel. Det är viktigt att variera kosten noga för att få i sig all näring. Eftersom portionerna blir mindre krävs det att man istället äter ofta. Sju måltider om dagen bör eftersträvas.
- Frukost
- Mellanmål
- Lunch
- Mellanmål
- Middag
- Mellanmål
- Kvällsmål
Man behöver inte skrämmas av de många måltiderna, ibland kan det räcka med en näringsdryck eller varför inte en god fika.
Vad är en dysfagilogoped?
Eftersom större delen av alla dysfagipatienter insjuknat efter en eller flera strokes har dessa även svårt att tala, röra sig och koppla samman situationer. En dysfagilogoped är förenklat den som efter en undersökning rekommenderar vilken typ av kost patienten bör ha medan dietisten tar fram en utarbetad måltidsplan.
Timbalkost och munhälsa
Timbalkost och munhälsa sammanstrålar kring hur noga man är med munhygienen. Alla människor behöver ta hand om sin munhygien men hos människor med tugg- och sväljsvårigheter är det extra viktigt. Eftersom mat har en förmåga att samlas i kinder, svalg och på tungan kan det bildas mycket bakterier och även svampbildningar i munnen. Det kan även leda till försämrad andedräkt. Kariesangrepp, tandsten och hål uppstår när mat ligger kvar på och runt tänderna, därför är det viktigt att man får bort alla rester från tänderna. Man får även tänka på att tänderna inte längre kommer att användas i samma utsträckning längre och käkmuskulaturen kommer inte heller utmanas lika ofta. Prata med din tandläkare om tips för hur du kan hålla dina tänder i ordning och minska risken för tandlossning. Det finns även speciella tandkrämer och sköljmedel för dig med dysfagi, fråga din tandläkare eller på ett apotek. Har man svårighet med sin motorik kan det bli väldigt svårt att borsta sina tänder själv, då kan det finnas behov av hemtjänst.