Senast uppdaterad oktober 3, 2023 av Linus Höjdegård
Vem var egentligen Mårten Gås? Mårten eller hans ursprungliga namn Martin eller Martinus var biskop i staden Tours i Frankrike under 300-talet. Hur funkar berättar legenden om hur Martin av Tour blev en symbol för den skånska gåsamiddagen. Vi har även lagt upp lite kuriosa om Mårtensafton och bjuder på goda recept längst ner.
Legenden om Martin av Tours 
Legenden om Martin av Tours härstammar ända från 300 talet då han som biskop grundade västerlandets första kloster i Frankrike. Martin föddes 316 i det område som idag kallas Ungern och var redan innan han blev vigd biskop känd för sin ödmjukhet, givmildhet och tålighet. Det finns flera historier kring detta men den mest kända är den om den halva manteln.
Enligt legenden ska Martin ha mött en fattig man på vägen när han i unga år tjänade som soldat i den romerska armén. Martin hade tyckt synd om mannen och ville gärna hjälpa honom. Dessvärre ägde han bara sitt svärd och sin mantel så det enda han kunde göra var att skära sin mantel mitt itu. Den ena biten gav han till mannen och den andra behöll han själv. När Martin sedan somnat för natten ska han ha sett en syn av självaste Jesus Kristus iklädd hans halva mantel. Jesus ska ha citerat bibeln inför himlens änglar, “Jag var naken och du gav mig kläder” :Matteus 25:35. Fastän Mårten fick Jesus välsignelse över sig skulle han aldrig skryta över händelsen utan ödmjukt ta emot den som ett tecken på Guds godhet. Efter att ha tjänat Gud i många år som biskop dog han den 11 november år 397 och begravdes på Basilique Saint-Martin de Tour.
I samband med Martins död ska biskop Ambrosius av Milano ha somnat mitt under en mässa. Ingen vågade först väcka honom men efter att kyrkobesökarna tröttnat på att vänta väckte de honom ändå. Biskop Ambrosius ska då irriterat ha berättat att han i drömmen hade förrättat en begravningsceremoni för biskop Martin av Tours, men att han på grund av att han blivit väckt inte kunde slutföra den. Ambrosius ska vid detta tillfälle inte ha vetat att Martin faktiskt var död utan fått reda på detta genom sina syner.
Men hur blev då Martin förknippad med gäss?
Legenden säger att Martin inte alls ville bli biskop utan flydde sitt ämbete ut till en gård med gäss. Gömstället var dåligt valt eftersom gässen började väsnas så pass mycket att han blev funnen och återförd till kyrkan för att bli vigd till biskop. Händelsen ska ha ägt rum år 371 och gässen sägs ätas som straff för sitt skvaller.
Vad är Mårtensafton?
Mårtensafton är en tradition där man samlas och äter färsk gås under festliga förhållanden. Att gåsen just ska vara färsk på Mårtensafton kommer från den tiden då gås var väldigt vanligt i Sverige och man förvarade köttet i salt för att det skulle räcka året om. Att äta gåsen färsk var alltså en lyx som man bara kunde unna sig direkt efter slakten. Gåsen slaktades bara under hösten, runt den 10 november, då den ätit sig fet under sommaren. Datumet ligger i tid med både St:Martins dag, Mickelmäss och början på vinterfastan.
Var härstammar Mårtensafton ifrån?
Långt tillbaka i tiden var gås väldigt vanligt på bordet eftersom bönderna använde sina skördelotter, som låg i träda, som inhägnader för just gäss. Men i takt med att jordbruket utvecklades försvann trädorna och därmed gässens hem. Traditionen med gåsamiddag sägs härstamma från Stockholmstrakten på 1500-talet. Ändå ses Mårtensafton idag som en skånsk tradition och det är av den anledningen att Skåne till skillnad från resten av Sverige behöll sina gäss. Mårtensafton firades inför den 40 dagar långa fastetiden, ungefär som fettisdagen på våren.
Vad äter man på Mårtensafton?
Vad äter man då på Mårtensafton? Naturligtvis är det själva gåsen som är stjärnan på bordet men den följs av en hel del tillbehör: 
- Kokt potatis. (I vissa områden karamelliserad småpotatis)
- Sås gjord på gåsens fett.
- Brysselkål.
- Äppelmos.
- Vinbärsgelé.
Dessutom är det tradition sedan 1850-talet att servera svartsoppa till förrätt. Svartsoppa är gjord på gåsens blod och blir helt svart när den tillagats. Traditionen startades av charkuterierna i Stockholm.
Till efterrätt serveras äppelkaka med vaniljsås samt den skånska delikatessen spettekaka. Spettekaka tillverkas av en form av marängsmet som sakta ringlas runt ett spett över en glödbädd. En handgjord spettekaka tar flera timmar att göra och ska därför ätas med andakt.
Recept på gås
Det finns flera tillagningssätt när det kommer till gås och vi har valt att ta ett väldigt basic recept. Om du inte har råd med gås eller om du tycker att gås är för fett kan du byta ut gåsen mot anka eller kalkon.
Ingredienser för 8 personer:
- 1 gås på ca 5-6 kg
- 1 halv citron
- 3 dl vatten
- 3 äpplen
- 10 kärnfria katrinplommon
- Bindgarn
- Stekpåse (frivilligt)
Såhär gör du: 
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Skär upp äpplen i stora bitar.
- Ta bort löst fett och eventuellt blod från gåsen. Tvätta ur den invändigt.
- Gnid in gåsen med citron både utvändigt och invändigt och krydda med salt och peppar.
- Fyll gåsen med äpplen och katrinplommon och bind upp den.
Tillagningen av gåsen kan göras på två sätt: antingen lägger du gåsen med vattnet i en stekpåse eller så lägger du gåsen på ett galler med en långpanna med vatten under. Väljer du att inte använda stekpåse måste du ösa fågeln med jämna mellanrum eftersom fettet kommer droppa ner i långpannan under istället för att sparas i påsen.
6. Börja med att tillaga gåsen med lårsidan upp i ca 30 min, därefter kan du vända den till ryggläge.
7. Räkna med att tillagningen tar ca 30 minuter per kilo. Gåsen måste ha en innertemperatur på mellan 80-85 grader annars riskerar du att servera blodig fågel.
Till såsen:
- Stekskyn från gåsen
- Frukten från gåsen
- 5-6 dl vatten
- 1.5 msk vetemjöl
- 1.5 msk smör
- Vinbärsgelé
- Salt
- Vitpeppar
Så här gör du:
- Häll upp fettet från gåsen i en kastrull och tillsätt lite vatten.
- Sila och skumma bort eventuellt skum.
- Gör en redning på mjöl och smör och använd den för att få rätt tjocklek.
- Krydda med salt och peppar och smaka av med vinbärsgelé. Låt den smälta ner i såsen under omrörning.
Recept på äppelkaka
Att servera äppelkaka till Mårtensafton härstammar från restaurang Piperska muren i Stockholm 1860.
Ingredienser:
- 100 g + 2 tsk rumsvarmt smör
- Ca 0.5 dl ströbröd
- 2 dl + 3 msk strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1.5 dl mjölk
- 2-3 äpplen
- 1 msk kanel
Gör såhär:
- Sätt på ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en form med smör och ströbröd.
- Vispa eller rör ihop smör och socker tills det blir vitt och luftigt.
- Tillsätt ägget.
- Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och tillsätt under omrörning.
- Tillsätt mjölk, lite i taget tills du får en jämn smet.
- Häll smeten i formen.
- Skala och skär äppelbitar och rulla dem i socker och kanel.
- Tryck ner äppelbitarna i kakan.
- Grädda i ugnen ca 45 minuter i nedre delen av ugnen.
- Servera med vaniljsås.
