Hur funkar slowcooker?

  • Publicerat
  • Publicerat i Mat / Teknik / Vardagstips
  • Uppdaterad
  • 9 min. läsning

Hur funkar slowcooker?

Senast uppdaterad oktober 3, 2023 av Linus Höjdegård

Saknar du din mormors kalops, eller söndagssteken hos farmor? Idag har vi kommit allt mer ifrån den mat som kallas långkok. I vår stressiga vardag får det helt enkelt inte plats någon matlagning som tar flera timmar vid spisen. Slowcookern är lösningen på detta dilemma, i den kan du nämligen tillaga mat, som annars hade krävt din uppmärksamhet i timmar, utan att behöva göra mer än att lägga i ingredienserna och ställa in den efter när du vill att maten ska serveras. Hur funkar slowcooker?

Vad är en slowcooker?

En slowcooker är en köksapparat som möjliggör matlagning som tar väldigt lång tid även under stressiga dagar. Principen är enkel, du lägger ner alla ingredienser i slowcookern som sedan sköter sig själv. Du behöver alltså inte stå och bevaka spisen och fylla på med vatten eller ösa stekar i ugnen. Istället kan du ställa in din slowcooker redan på morgonen, gå till jobbet och komma hem till en färdig måltid med välsmakande, saftigt och mört kött. En slowcooker kan du använda till mycket, du kan bland annat tillaga grytor, stekar, soppor och desserter. Slowcookern har blivit väldigt populär, speciellt i hushåll med en stressig vardag. Slowcookern tillagar näringsrik mat utan minsta ansträngning för dig. Eftersom maten blir väldigt mör passar den även utmärkt att mosa till barnmat. 

Hur funkar slowcooker?

10 fördelar med slowcooker

  1. Slowcooker sparar tid. En av de största fördelarna med slowcooking är att det innebär ett minimalt jobb för dig. Du kan förbereda ingredienserna, lägga dem i slowcookern och sedan låta apparaten göra jobbet medan du går till jobbet eller sköter andra saker. Det är idealiskt för personer med hektiska scheman och för familjer som vill ha en god färdig måltid när de kommer hem.
  2. Slowcooker skapar goda smaker: Slowcooking låter smakerna smälta in i maten . Långsam tillagning på låg värme gör att ingredienserna kan blandas och sjunka in i maten istället för att bara bli kryddad utanpå. Just av denna anledning gillar många smaken av långkokta rätter.
  3. Slowcooker tillagar mört och saftig kött: Slowcooking är särskilt effektivt för att tillaga kött som blir mört och saftigt. När kött kokas i låg temperatur under lång tid bryts de hårda fibrerna ner och köttet blir mjukt och saftigt.
  4. Slowcookern är mångsidig: Slowcookern kan användas för att laga en mängd olika rätter, till exempel köttgrytor, chili, kycklingrätter, soppa, risrätter och desserter som äppelkräm och puddingar.
  5. Slowcooker är energisnål: Slowcooking är en energisnål matlagningsteknik eftersom den använder en låg effekt under en längre tid jämfört med traditionell matlagning på spis oHur funkar slowcooker?ch i ugn.
  6. Slowcooker gör nyttig mat: Till skillnad från snabkkokning vid hög temperatur behåller slowcooking näringsämnen och vitaminer i maten eftersom de inte bryts ner lika mycket.
  7. Slowcooker är enkel att rengöra: De flesta slowcooker-krukor är avtagbara och diskmaskinsäkra vilket gör att de är lätta att rengöra.
  8. Slowcooker sköter sig själv: När du har lagt ingredienserna i slowcookern behöver du inte övervaka matlagningen. Detta gör det möjligt att förbereda måltider på morgonen och komma hem till en färdig middag på kvällen.
  9. Slowcooker gör stora portioner: Slowcookers är perfekta för att laga stora portioner, vilket är perfekt för stora familjer och för dem som vill ha rester att frysa in eller äta under veckan.Hur funkar slowcooker?
  10. Slowcooker inspirerar: Slowcooking har inspirerat många att experimentera med nya recept och ingredienser, vilket har lett till en mängd spännande och kreativa rätter. Det finns även många recept som passar både vegetarianer, glutenallergiker och andra specialkoster.

Vilken slowcooker ska jag välja?

När du ska välja slowcooker finns där en del saker du behöver ta ställning till. Alla är olika och har olika behov, därför finns det även gott om olika modeller att välja mellan. För att du ska få en slowcooker som passar just din matlagningsstil ska du tänka på:

  • Storlek och kapacitet: En av de första övervägandena du bör göra är hur många portioner du vill kunna tillaga i slowcookern. Slowcookers finns i olika storlekar, vanligtvis från 1,5 liter till 7 liter eller mer. Om du lagar mat för en stor familj eller vill ha möjlighet att laga mat för flera dagar i förväg kan en större slowcooker vara ett bra val.
  • Analog eller digital slowcooker: Det finns två huvudsakliga typer av slowcooker: analoga och digitala. En analog slowcooker har vanligtvis vred eller knappar för att ställa in temperaturen och tiden, medan en digital slowcooker har tydliga LED-displayer och knappar för mer exakt kontroll. En digital slowcooker erbjuder ofta fler inställningsmöjligheter och timerfunktioner.
  • Temperaturinställningar: De flesta slowcookers har minst två temperaturinställningar: låg och hög. Vissa modeller har även en inbyggd varmhållning. De exakta temperaturerna kan variera mellan olika märken och modeller, tänk därför på vilken typ av mat du kommer att laga och om du vill ha möjlighet att ställa in en specifik temperatur.
  • Timerfunktion: Många digitala slowcookers har inbyggda timerfunktioner som gör det möjligt att ställa in när slowcookern ska starta och stänga av sig. Detta är praktiskt om du vill att din mat ska vara klar vid en viss tidpunkt eller om du inte är hemma när maten är färdig.
  • Avtagbar insatskruka: De flesta slowcookers har en avtagbar insatskruka som kan användas både för att förbereda och servera maten. Om du vill underlätta rengöringsprocessen ska du se till att insatskrukan är lätt att ta bort och att den är diskmaskinsäker.
  • Lock: Kolla på hur locket på slowcookern är utformat. Vissa lock har tätningar som förhindrar att ånga och fukt förloras, medan andra har glaslock som gör det enkelt att titta på maten utan att ta bort locket. Välj vad som passar dig bäst.
  • Material: Insatskrukor och lock kan vara tillverkade av olika material, till exempel keramik, metall och rostfritt stål. Keramik är populärt eftersom det är lätt att rengöra och ger jämn värmefördelning. Välj vilket material just du vill ha och tänk på att rengöringsprocessen skiftar beroende på vilket material du väljer.
  • Märke och recensioner: Det kan vara en bra idé att läsa recensioner och kolla på pålitliga märken när du väljer slowcooker. På så sätt minskar risken för att du ska bli missnöjd med din vara, dessutom håller de större märkena oftast längre och har en längre garanti.
  • Pris: Slowcookers finns i olika prisklasser, därför är det smart att bestämma sig för en budget och försöka hitta en bra slowcooker inom den. Tänk dock på att kvalitet med garanti håller längre än billiga replikor som ofta går sönder snabbare. En dyrare slowcooker kan därför bli billigare i längden.

Recept: Glutenfri kycklinggryta med rotfrukter.

Med slowcookers kan du även laga god specialkost som till exempel glutenfri mat. Detta recept är enkelt att förbereda och därefter gör slowcookern det mesta av arbetet åt dig. Du kan även anpassa receptet genom att lägga till andra grönsaker eller örter som du gillar. Det här är en god måltid som passar för hela familjen och som är perfekt för dagar då du vill ha en färdiglagad middag redo när du kommer hem. Vill du veta mer om glutenfri kost kan du titta på vår artikel om att laga glutenfri mat. Hur funkar slowcooker?

Ingredienser:

  • 4 kycklingbröstfiléer, tärnade
  • 4 medelstora potatisar, skalade och tärnade
  • 3 morötter, skalade och skivade
  • 1 lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • 2 koppar glutenfri kycklingbuljong
  • 1/2 koppar glutenfri grädde 
  • 2 msk maizena blandad med 2 msk kallt vatten, som redning
  • Färsk persilja eller färsk koriander för garnering

Instruktioner:

  1. Börja med att tärna kycklingbröstfiléerna och lägg dem i slowcookern.
  2. Lägg i de tärnade potatisarna, morötterna och den hackade löken.
  3. Tillsätt de pressade vitlöksklyftorna och krydda med torkad timjan, torkad rosmarin, salt och svartpeppar efter smak.
  4. Häll över den glutenfria kycklingbuljongen så att alla ingredienser täcks.
  5. Ställ slowcookern på låg värme och laga mat i 6-7 timmar eller tills kycklingen är genomstekt och rotfrukterna är mjuka.
  6. När maten är klar, rör du om i grytan. Tillsätt den glutenfria grädden och blanda väl.
  7. För att tjocka till såsen, blanda maizena med kallt vatten i en liten skål tills den är slät. Tillsätt sedan redningen i slowcookern och rör om ordentligt. Låt grytan koka i några minuter tills såsen tjocknar.
  8. Servera kycklinggrytan varm, och garnera med färsk persilja eller koriander om så önskas.

Lämna ett svar