Senast uppdaterad oktober 3, 2023 av Linus Höjdegård
Vad är barndiabetes?
Barndiabetes, även kallad typ 1-diabetes, är en kronisk sjukdom som påverkar hur kroppen hanterar glukoset (sockret) i blodet. Barndiabetes kräver livslång behandling med bland annat insulin och sund livsstil. Det är oftast barn och ungdomar som får typ 1-diabetes men den kan utvecklas i vuxen ålder också.
Barndiabetes uppstår när kroppens eget immunsystem vänder sig mot de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln och förstör eller skadar dem. Man vet fortfarande inte varför detta händer men resultatet blir att bukspottkörteln inte kan producera något eller åtminstone inte producera tillräckligt med insulin till kroppen. Insulin är ett hormon som fraktar ut glukos till kroppens alla celler, där det används som drivmedel. Om blodsockret inte kan strömma ut i kroppen som det ska blir blodsockernivån i blodet förhöjt och man utvecklar diabetes.
Läs gärna mer vad diabetes är i vårt inlägg om diabetes!
Varför får barn typ 1-diabetes?
Idag är man inte helt säker på vad som orsakar typ 1-diabetes men man ser ett mönster i genetik och miljö. En del barn har även utvecklat barndiabetes efter vissa virusinfektioner. Forskning på barndiabetes utvecklas allt mer och man hoppas att snart kunna förstå och förebygga typ 1-diabetes.
Symtom på barndiabetes
Symtom på barndiabetes kan i början vara väldigt subtila men utvecklas snabbt. Vanliga symtom på barndiabetes är:
- Barnet känner sig oftast törstigt.
- Barnet måste kissa ofta.
- Barnet går ner i vikt trots att han eller hon äter mer än vanligt.
- Barnet kan känna sig trött och energilöst.
- Barnet kan få en dimmig, suddig och oskarp syn.
- Barnet kan bli lättirriterat och lynnigt.
- Barnet kan utveckla ketoacidos som i sin tur kan leda till septisk koma eller i värsta fall döden.
Om du tror att ditt barn kan ha diabetes ska du kontakta vården omedelbart. Obehandlad diabetes är skadligt och under längre sikt dödlig. Man ställer diagnos genom att mäta blodsockernivåerna i blodet med olika blodprover. Beroende på högt det är och under hur lång tid det varit högt kan man bekräfta barndiabetes.
Diabetes typ 2 hos barn
Varför får barn typ 2-diabetes?
De vanligaste orsakerna till att man utvecklar typ 2-diabetes redan i barndomen är:
- Övervikt och fetma: Eftersom överflödigt kroppsfett kan påverka kroppens förmåga att hantera insulinet rätt ökar risken för typ 2-diabetes hos feta och överviktiga barn.
- Genetik: Diabetes är ärftligt så barn som har nära släktingar med diabetes löper större risk att utveckla sjukdomen själv.
- Fysisk inaktivitet: Barn med en stillasittande livsstil löper också högre risk för att utveckla typ 2-diabetes.
- Kostvanor: Onyttig kost såsom processad mat och godis med hög sockerhalt kan öka risken för att få typ 2-diabetes.
Symtom på typ 2-diabetes hos barn
Symtom på typ 2-diabetes är nästan samma som symtomen för typ 1-diabetes.
- Barnet blir törstigt oftare
- Barnet behöver kissa ofta
- Barnet känner sig trött och energilöst
- Viktökning eller svårigheter att hålla vikten balanserad.
- Barnet kan få dimmig syn
När ett barn utvecklat typ 2-diabetes krävs det en hel del livsstilsförändringar för att barnet ska må bra. Detta innefattar bland annat:
- Regelbunden sund kost
- Daglig motion
- Viktnedgång (om barnet är överviktigt eller lider av fetma.)
- Medicinering och insulintillskott, detta är dock individuellt och bestäms av läkare.
- Regelbundna kontroller av blodet med hjälp av teknisk mätutrustning.
Med rätt vård och livsstilsförändringar kan barn med typ 2-diabetes få så pass bra kontroll över sin sjukdom att de kan leva ett hälsosamt liv. Vikten av sunda vanor och regelbundna läkarkontroller kommer dock att vara livslång.
Behandling diabetes barn
All behandling av diabetes går ut på att hålla barnets blodsockernivå jämn på en sund nivå. Detta kan man göra på flera olika sätt, vilken metod ditt barn kommer använda är upp till läkaren som gör en individuell bedömning av barnet. Här följer de vanligaste behandlingsformerna av barndiabetes:
- Insulinbehandling: Barnet behöver dagliga insulininjektioner. Detta kan göras via sprutor eller med hjälp av en insulinpump.
- Blodsockerkontroll: Det är viktigt att man mäter barnets blodsocker nivå flera gånger om dagen. Värdet på blodsockret visar om det behövs ytterligare insulin eller om barnet är i behov av att äta något. Det är med hjälp av mat och insulin man kan justera blodvärdet.
- Kolhydraträkning: Både barnet och barnets föräldrar måste räkna barnets intag av kolhydrater för att kunna dosera rätt mängd insulin.
- Balanserad kost: Barnet måste följa en kostplan som tas fram individuellt av en dietist. Det är viktigt att detta åtföljs för att barnet ska kunna må bra.
- Fysisk aktivitet: Det är viktigt att man får in rörelse och motion i barnets dagliga rutin. Man måste dock vara noga med att bevaka blodsockret i samband med fysisk rörelse eftersom det kan påverka blodsockret.
- Utbildning: Det är viktigt att både barnet och de vuxna runt omkring utbildar sig i hur man hanterar diabetes. För att öka säkerheten runt barnet och för att kunna hjälpa till om något händer behöver alla runt om barnet veta vad de ska göra.
- Stöd: Det är viktigt att man ber om stöd utifrån. Att ha barndiabetes kan skapa sorg och en känsla av utanförskap hos ett barn, därför kan det behöva stöd på olika vis. Samma sak gäller för de vuxna runt om barnet. Att ha hand om ett barn med diabetes kan vara både skrämmande och skapa stor oro hos vuxna. Be om hjälp via exempelvis psykvården, olika communityn och stödgrupper.
Med rätt vård och behandling kan barn med typ 1-diabetes leva ett fullt och aktivt liv. Forskningen gör nya framsteg varje dag och nya behandlingar av barndiabetes kommer att arbetas fram. Kanske kommer vi en dag även kunna förebygga typ 1- diabetes. Under tiden är det viktigt att ge barnet det stöd och den uppmuntran som behövs för att må bra även psykiskt.
15 tips på hur du hanterar barn med diabetes.
Det kan vara väldigt utmanande att ta hand om ett barn med diabetes. Det innebär en ständig oro och behandlingarna tar upp mycket tid och energi, speciellt innan barnet blir stort nog att ta eget ansvar för sin sjukdom. Här är 15 tips på hur du hanterar barn med diabetes.
- Utbildning: Lär dig själv och ditt barn om diabetes, vad det innebär, hur man behandlar den och vad som kan hända om man inte behandlar sjukdomen rätt. Kunskap skapar förståelse och gör det lättare för både dig och barnet att upprätta behandlingen. Att veta vad som händer i kroppen och varför kan även minska rädsla och ångest hos både dig och ditt barn. Det finns mycket information att hitta på nätet och du kan även be om mer information av din läkare.
- Kontrollera blodsockret regelbundet: Hjälp och uppmuntra ditt barn att kontrollera sitt blodsocker regelbundet. I början kan du själv behöva injicera barnet men när barnet själv lärt sig kan det räcka med att påminna.
- Insulinbehandling: Barnets läkare kommer att utfärda en behandlingsplan för insulin. Följ noga läkarens ordinationer när det gäller dosering och tidpunkter.
- Kolhydraträkning: Lär dig och ditt barn att räkna kolhydrater. Barnets intag av kolhydrater påverkar insulindosen, därför är det viktigt att hålla koll på.
- Balanserad kost: En dietist kommer skapa en individuell kostplan som passar just ditt barn. Det är viktigt att den åtföljs för att barnet ska må bra och för att blodsockret ska kunna regleras rätt.
- Regelbundna måltider: Det är viktigt med regelbundna måltider för att blodsockret ska kunna hålla sig på en jämn nivå. Undvik att hoppa över middagar och ha alltid något litet snack med dig ifall något oförutsett händer.
- Fysisk aktivitet: Uppmuntra ditt barn att röra på sig genom att till exempel sätta honom eller henne på en aktiv fritidsaktivitet eller genom att ta promenader och leka tillsammans ute varje dag. OBS. Fysisk aktivitet påverkar blodsockernivåerna så håll koll.
- Nödsituationer: Lär dig själv och barnet vad man gör om man får lågt blodsocker (hypoglykemi). Det är väldigt viktigt att alltid ha snabba kolhydrater med sig för att snabbt få upp blodsockernivån om den skulle dala.
- Kommunikation: Prata med ditt barn om diabetes och svara på frågor som kan komma upp. Det är även viktigt att låta barnet ventilera andra starka känslor såsom sorg, ilska, ångest och rädsla. Förminska aldrig barnets känslor. Har du svårt att stötta ditt barn bör du se till att det får stöttning via kurator eller barnpsyk.
- Informera skola: Informera all personal på skolan om ditt barns diabetes och hur den behandlas vid nödsituationer. Om barnet inte själv kan behandla sig med till exempel insulin eller blodsockermätning krävs det insatser från skolan eller kommunen.
- Prata med vänner och andra som rör sig runt barnet. Informera dem om vad de ska göra om något skulle hända.
- För blodsockerdagbok: Skriv ner blodsockermätningar, måltider och aktiviteter varje dag för att hitta mönster och därmed lättare veta vad som är bra och vad som bör undvikas.
- Resa: Oavsett om det gäller en längre resa eller bara en dagsutflykt är det viktigt att alltid ha all sin utrustning med sig. Ska barnet flyga kan det finnas vissa regler för insulin och mediciner, det kan till exempel krävas ett läkarintyg som bekräftar barnets behov av insulin mm.
- Sömnövervakning: Övervaka blodsockernivåerna även under natten och se till att barnet får tillräckligt med sömn.
- Stödgrupper: Delta gärna i olika stödgrupper för diabetes. Här kan du och ditt barn dela erfarenheter, lära er mer om diabetes och få tips på behandling. (följ alltid barnets läkares rekommendationer!)