Senast uppdaterad oktober 21, 2024 av Daniel
Vad är en julkalender?
En julkalender är ett lucksystem som räknar ner dagarna till jul. Vanligast är att luckorna börjar den 1:e december och varar fram till den 24e december. Det finns även kalendrar som börjar räkna från 1 e advent istället och som varar fram till den 25e december. Under luckorna finns, beroende på modell, antingen en bild, en chokladbit eller en liten present. Inte helt sällan är de numrerade luckorna satta i oordning för att man ska få leta lite. Detta påhitt började man använda för att man skulle utforska kalenderns illustrationer som, speciellt förr, var väldigt konstnärligt utarbetade. Julkalenderns syfte är att underlätta väntan till julafton men även höja förväntan inför den stora dagen. Detta innebär ofta att barnens julkalender är lite viktigare att göra.
När öppnar man julkalendern?
Som sagt räknar en julkalender ner till jul. Det innebär att en lucka öppnas för var dag som går under December, tills alla luckorna har öppnats. Det finns ingenting som talar om när på dagen du bör öppna din lucka, men traditionellt öppnas den under morgonen för att börja dagen rätt med julstämning.
Vad är en adventskalender?
En adventskalender består bara av fyra luckor som öppnas på just advent. Ibland kallar man julkalendern lite slarvigt även för adventskalender men den som förväntar sig 24 luckor kommer då bli grymt besviken. I en adventskalender kan du ofta hitta lite större saker, som till exempel en novell eller en chokladask.
Julkalenderns historia
Man brukar säga att den första julkalendern uppfanns i mitten av 1800 talet av en mamma som gjorde en kak-kalender åt sin 4 åring Gerhard Langs. Kalendern bestod av en färgglad kartong med 24 kakor. Pojken som sedan växte upp började arbeta på ett tryckeri och började där tillverka de första papperskalendrarna. Den första papperskalendern kom ut i Hamburg år 1903 och var särskilt påtänkt för barn. Men även vuxna uppskattade de vackra religiösa illustrationerna och kalendrarna sålde bra fram till kriget kom och tillgången till papper och lim minskade. Senare i livet, 1920, skulle Gerhard Lang även lansera de första tredimensionella kalendrarna som var avsedda för innehåll. De första av dessa kalendrarna innehöll godis och kakor.
Vilka typer av julkalendrar finns det?
Traditionell chokladkalender: En klassisk julkalender med en bit choklad för varje dag fram till jul. Dessa chokladkalendrar har uppdaterats och många finare chokladmärken har lanserat sina egna med riktiga praliner i.
Lego-julkalender: För Lego-entusiaster finns det Lego-julkalendrar med små Lego-set för varje dag. Ett jättebra sätt att få lite kvalitetstid med det mindre barnet, dock ej för barn under tre år.
Bamse-kalender: Bamse erbjuder presenter i form av figuriner, pixiböcker, klistermärken och annat kul.
Sminkkalender: För den som gillar skönhet och makeup, finns sminkkalendrar med olika produkter bakom varje lucka. Flera olika skönhetsföretag har lanserat sina egna märken på detta vis och ägaren kan prova sig fram mellan olika produkter. Det finns sminkkalendrar som enbart inriktar sig på hudvård medan andra blandar lite fritt. Vill man ha en extra exklusiv kalender kan man köpa en parfymkalender.
Strumpkalender: Företag som Happysocks och liknande har lanserat strumpkalendrar med olika roliga motiv.
Te- eller kaffekalender: Få en ny te- eller kaffesmak varje dag med en te- eller kaffekalender.
Julkalender för husdjur: Ge små godsaker eller leksaker till ditt husdjur varje dag. Finns att köpa färdiga till både hund och katt.
Vad kan man ha i en julkalender?
Man kan ha nästan allt i en julkalender och om det inte redan finns en färdig, kan du göra den själv. En julkalender kan anpassas efter vem som helst beroende på intresse och personlighet. Vanliga ting att ha i en julkalender är:
- Godis och andra sötsaker.
- Små leksaker och figurer.
- Lappar med, citat, inspiration och kärleksförklaringar.
- Smink, parfym och smycken
- Öl, sprit och chili
- Böcker och noveller
Gör din egen julkalender
Att göra sin egen julkalender är både roligt och kreativt. Hemmagjorda kalendrar har blivit mer och mer populära med åren och idag finns det både mallar och 24 bitars innehåll man kan använda om man inte vill bygga hela kalendern själv. Du kan hitta massor av inspiration på nätet för att göra en egen personlig julkalender, vare sig det är till barn eller vuxna. En unik julkalender är ju alltid spännande! Vi på Hur funkar har gjort en inspirationslista:
DIY pysselkalender: Fyll små påsar eller lådor med pysselmaterial för varje dag, som glitter, färgpennor eller pappersprojekt. Barnet kan använda sitt pyssel direkt eller spara det till att göra ett stort pyssel när alla 24 luckorna är öppnade.
Skattjakt med ledtrådar: Skapa en skattjakt med dagliga ledtrådar som leder till små gåvor eller överraskningar. Detta är populärt att komplettera i en Nissekalender.
Aktivitetskalender: Skriv ner olika julaktiviteter som att baka pepparkakor, dekorera granen eller se på en julfilm, en aktivitet för varje dag. Även här är det vanligt att man låter Nisse bestämma och komma med besked om vilka aktiviteter som gäller.
Bokkalender: En ny bok under varje lucka som ni antingen kan läsa som godnattsaga eller låta barnet läsa själv. Om du inte känner att du vill eller kan köpa hela 24 böcker så kan du låna dem på biblioteket. Alternativt kan du köpa 4 lite längre böcker, en för varje advent.
Kärlekskalender: Skriv små kärleksfulla meddelanden eller komplimanger på lappar och placera bakom varje lucka. Perfekt till partnern eller bästa kompisen. Att sprida kärlek är alltid uppskattat och kalendern blir mer personlig.
Ljudkalender: Spela in roliga och personliga ljudmeddelanden eller dela musik med en ny låt för varje dag.
Leksakskalender: Skapa en kalender med små figurer eller gosedjur. Det finns idag färdiga leksakspaket att köpa och fylla på kalendern med, men om man hellre vill välja leksaker själv kan man naturligtvis göra det med. Att köpa 24 julklappar utöver dem som sedan ska ges bort på julafton kan bli rätt dyrt. Man kan komma undan lite billigare om man köper och öppnar paket med samlarkort, leksaksdjur eller annat med flera mindre saker i.
Foto- eller minneskalender: Sätt in bilder eller minnesvärda ögonblick från året bakom varje lucka. Det kan till exempel röra sig om bilder, snäckor, biljetter eller annat som symboliserar roliga händelser som hänt under året.
Ätbar kalender: Fyll kalendern med små godsaker, t.ex. nötter, torkad frukt eller småkakor. Baka själv eller köp in godis från affären. Ett tips är att välja godis med papper runt. Det håller längre och blir mer hygieniskt.
Citatkalender: Skriv ner inspirerande citat eller tankar för att lyfta humöret varje dag. Hitta inspiration på nätet eller hitta på själv.
Vad är en Nissekalender?
En populär typ av kalender är Nissekalendern. Nisse är en liten tomtenisse som ofta bosätter sig i väggen och har massa spratt för sig på natten. För att göra en Nissekalender behöver man en dörr och kanske några inventarier utanför, som till exempel kälke, skor och trappa. Man kan även välja att sätta upp en Nissedocka som vaknar till liv på natten eller så kan man bara anta att Nisse finns utan att man vet var. Vissa väljer att låta Nisse ge bort presenter medan andra ställer till med spratt såsom att hälla ut mjöl på bordet eller rulla ut toalettpapper över golvet. Inspiration på spratt och liknande kan man få genom att köpa små Nisse-kort med instruktioner. Just Nisseupplägget har blivit mer och mer omtyckt och man kan hitta både rekvisita och använda appar för att simulera Nissens uppvaknande.
Radio- och tv kalender
1957 sändes den första radiokalendern i Sverige. Den hette “Barnens adventskalender” och blev en sådan succé att SR (Sveriges Radio) sedan dess sänt en ny radiokalender varje år. Till radiokalendern kan man köpa en illustrerad julkalender i papp som man kan öppna efter varje avsnitt.
Den första julkalendern att sändas på TV hette Tittelure och kom ut 1960, då var det samma julkalender som den som sändes på radio. Sedan dess har utvecklingen av mediala julkalendrar gått mer och mer framåt. Vi har gått från svartvitt till färg-tv och handlingen är inte längre samma som SRs kalender. Idag är det inte bara SVT som sänder julkalender utan flera andra mediala kanaler har tagit fasta på konceptet. Till exempel har flera bloggar, vloggar och appar lanserat sina egna projekt.
Däremot har SVT traditionellt sett skapat en unik charm med en fysisk kalender var år, där man kan följa med i avsnitten de spelar upp och öppna respektive lucka för dagen man kollar. Denna TV kalender har skapat ett par svenska favoriter över åren, såsom ”Mysteriet på Greveholm” och ”Sunes jul”. Fast vid det här lagret är det kanske bättre att kalla dem nostalgiska julkalendrar eftersom de sändes 1996 och 1991!
Vi har även ett par andra artiklar om du vill kolla vidare på julkalendrar. Kika på Julkalendrar för män, Julkalendrar för kvinnor och Julkalendrar för djur!
Vill du veta mer om HurFunkar.se? Kolla in oss här!