Sill till påsk – en älskad tradition på påskbordet
Sill är en oundviklig del av det svenska påskbordet. Den salta delikatessen har en lång historia i Sverige och har prytt våra bord i århundraden. Men visste du att sillen inte bara är god, den är också full av nyttigheter!
Varför äter vi sill till påsk?
Traditionen att äta sill till påsk har sitt ursprung i den katolska fastan. Under fastan avstod man från kött, men sill var tillåtet. Därför blev sillen en viktig proteinkälla under denna period. Sillens popularitet på påskbordet har en lång historia och kan även spåras tillbaka till medeltiden. Under denna tid var sill en av de få proteinkällor som var tillgängliga för de flesta svenskar under den katolska fastan, en period av 40 dagar före påsk då man avstod från kött och andra animaliska produkter. Sillens lättillgänglighet och prisvärdhet gjorde den till en viktig del av den svenska kosten under denna tid.
Förutom sillens praktiska funktion under fastan, har den också associerats med kristna symboler och traditioner. Den vita färgen på sillen har kopplats till renhet och oskuld, vilket associeras med Jesu återuppståndelse. Dessutom har sillens simmande i stim associerats med de kristna lärjungarna. Under 1800-talet ökade sillens popularitet ytterligare i Sverige, tack vare industrialiseringen av sillfisket och nya konserveringstekniker. Detta ledde till en ökad variation av sillinläggningar och recept, vilket bidrog till att det blev så populärt med sill till påsk.
Idag är sillen inte bara en traditionell påskmat, utan den har också blivit en symbol för den svenska våren och påskfirandet. Den friska och salta smaken av sillen anses vara perfekt för att bryta av den tunga vintermaten och välkomna vårens ankomst.
Varför vi äter sill till påsk kan alltså sammanfattas av följande faktorer:
- Historisk tradition: Sillens lättillgänglighet och prisvärdhet under fastan gjorde den till en viktig proteinkälla.
- Kristna symboler: Den vita färgen och simmande i stim har associerats med renhet, oskuld och de kristna lärjungarna.
- Industrialisering och nya konserveringstekniker: Ökad variation av sillinläggningar och recept.
- Symbol för våren och påskfirandet: Den friska och salta smaken associeras med vårens ankomst.
Nyttigt med sill
Sill är en fet fisk rik på omega-3 fettsyror, vitamin D och B12. Dessa näringsämnen är viktiga för hjärtat, hjärnan och immunförsvaret. Sill innehåller också protein och jod, som är viktiga för en god hälsa. Omega-3 fettsyror har visat sig ha en rad positiva effekter på hälsan, bland annat att de kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke. Vitamin D är viktigt för skelettet och immunförsvaret. B12 är viktigt för nervsystemet och blodbildningen. Protein är en viktig byggsten för kroppen och jod är viktigt för sköldkörtelns funktion.
Sill äts olika runt om i Sverige
Sill till påsk serveras på olika sätt i Sverige. I Skåne är inlagd sill vanlig, medan man i Bohuslän ofta serverar gravad sill. I Stockholm är det vanligt med matjessill och sillbullar.
Här är några exempel på olika sorters sill:
- Inlagd sill: Sill inlagd i ättikslag med olika kryddor.
- Gravad sill: Sill som har gravats i en blandning av salt, socker och kryddor.
- Matjessill: Ung sill som har mognat i en lag av salt, socker och ättika.
- Kallrökt lax: Lax som har rökts kall och sedan skivats.
- Sillbullar: Små bollar av sillfärs, ströbröd och kryddor.
Gör egen sill till påsk
Här kommer ett par riktigt goda recept till dig som vill göra egen sill till påsk!
Sriracha-sill: En het och oemotståndlig twist på en klassiker
Letar du efter en ny och spännande smakupplevelse på påskbordet? Då är sriracha-sill det perfekta alternativet! Den här sillinläggningen kombinerar den klassiska sillen med en het och oemotståndlig srirachasås, vilket resulterar i en explosion av smaker som garanterat kommer att väcka uppmärksamhet hos dina gäster.
Ingredienser:
- Ca 420 g 5-minuterssill
- 1 dl majonnäs
- 1 dl gräddfil
- 1 tsk honung
- 1 limes zest
- 1 tsk srirachasås
- Salt
- Peppar
Gör så här:
- Slå av sillen: Häll av lagen från sillen och skölj den i kallt vatten. Låt den rinna av i en sil.
- Skär sillen: Skär sillen i lagom stora bitar, ungefär 1-2 cm breda.
- Blanda dressingen: I en skål, vispa ihop majonnäs, gräddfil och honung. Tillsätt limes zest och srirachasås. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda allt: Vänd ner sillbitarna i dressingen och se till att de blir ordentligt täckta.
- Låt dra: Täck skålen och låt sillen stå i kylen minst 12 timmar innan servering. Detta ger tid för smakerna att blandas och mogna.
Tips:
- För en extra het touch, kan du tillsätta mer srirachasås till dressingen.
- Servera sriracha-sillen med klassiska tillbehör som gräddfil, dill, potatismos och knäckebröd.
- Du kan använda 5-minuterssill eller matjessill för detta recept.
- Om du vill ha en mildare variant, kan du byta ut srirachasåsen mot en mildare chilisås.
Wasabisill: En frisk och frän smakupplevelse på påskbordet
Är du redo att utmana dina smaklökar med en ny och spännande sillinläggning? Wasabisill är den perfekta kombinationen av frisk lime, krämig creme fraiche och den skarpa smaken av wasabi, vilket ger en oemotståndlig smakupplevelse som garanterat kommer att väcka uppmärksamhet på ditt påskbord.
Ingredienser:
- 420 g 5-minuterssill
- 1 dl creme fraiche
- 1 msk majonnäs
- Ca 1 msk wasabi
- ½ pressad lime
- ½ msk hackad gräslök
- ½ msk hackad dill
- ½ tsk socker
Gör så här:
- Skär sillen: Skölj av sillen i kallt vatten och låt den rinna av i en sil. Skär den sedan i lagom stora bitar, ungefär 1-2 cm breda.
- Blanda dressingen: I en skål, vispa ihop creme fraiche, majonnäs och socker. Tillsätt pressad limejuice och hackad gräslök och dill.
- Smaksätt med wasabi: Börja med en liten mängd wasabi och tillsätt mer gradvis tills du når önskad styrka. Var försiktig, wasabi kan vara starkt!
- Blanda allt: Vänd ner sillbitarna i dressingen och se till att de blir ordentligt täckta.
- Låt dra: Täck skålen och låt sillen stå i kylen i minst 1-2 dygn. Detta ger tid för smakerna att blandas och mogna.
Tips:
- För en extra fräsch touch, kan du tillsätta mer limejuice eller rivet limeskal till dressingen.
- Servera wasabisillen med klassiska tillbehör som gräddfil, dill, potatismos och knäckebröd.
- Du kan använda 5-minuterssill eller matjessill för detta recept.
- Om du vill ha en mildare variant, kan du använda en mildare typ av wasabi eller blanda ut den med lite majonnäs.
Hallon- och rabarbersill: En ljuvlig kombination av sötma, syrlighet och fräschör
Letar du efter en sillinläggning som garanterat kommer att överraska och glädja dina gäster? Då är hallon- och rabarbersill det perfekta valet! Den här unika sillinläggningen kombinerar den söta och syrliga smaken av hallon och rabarber med den klassiska sillen, vilket resulterar i en ljuvlig smakupplevelse som väcker både nyfikenhet och aptit.
Ingredienser:
- 840 g 5-minuterssill
- 3 dl vatten
- 2 dl socker
- 1 dl ättika
- 200 g rabarber
- 2 dl färska hallon
- Citronzest från 1 citron
- 1 tsk kryddpeppar eller långpeppar
- ½ dl akvavit, O.P. Anderssons Petronella
Gör så här:
- Koka lagen: Blanda vatten, socker och ättika i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills sockret har smält.
- Förbered rabarbern: Skär rabarbern i ca ½ cm stora bitar.
- Smaksätt lagen: Tillsätt rabarber, rivet citronskal och kryddpeppar i lagen. Låt svalna helt.
- Skär sillen: Skölj sillen i kallt vatten och låt den rinna av. Skär den i lagom stora bitar. Spara ca ½ dl av sillagen.
- Varva ingredienserna: Varva sill, rabarber och hallon i en stor burk med lock.
- Häll på vätskorna: Blanda akvavit och den sparade sillagen. Häll blandningen över sillen i burken. Fyll på med ättikslagen tills all sill är täckt.
- Låt dra: Täck burken och låt sillen stå i kylen i minst 1 dygn innan servering. Detta ger tid för smakerna att blandas och mogna.
Tips:
- För en extra syrlig touch, kan du tillsätta mer ättika till lagen.
- Servera hallon- och rabarbersillen med klassiska tillbehör som gräddfil, dill, potatismos och knäckebröd.
- Du kan använda 5-minuterssill eller matjessill för detta recept.
- Om du vill ha en mildare variant, kan du använda mindre akvavit eller byta ut den mot en mildare sprit.
Sill med bacon och pepparrot: En smakrik och rustik kombination
Är du redo att bjuda dina smaklökar på en rejäl och rustik smakupplevelse? Då är sill med bacon och pepparrot det perfekta valet! Den här sillinläggningen kombinerar den salta sillen med knaprigt bacon och den skarpa smaken av pepparrot, vilket resulterar i en oemotståndlig smakupplevelse som garanterat kommer att väcka uppmärksamhet på ditt påskbord.
Ingredienser:
- 100 g tärnat bacon
- 420 g 5-minuterssill
- 1 dl majonnäs
- 3 dl gräddfil
- 2 msk finriven pepparrot
- ½ tsk salt
Gör så här:
- Stek baconet: Stek baconet i en stekpanna tills det blir knaprigt. Låt det rinna av på hushållspapper för att absorbera överflödigt fett.
- Förbered sillen: Skölj sillen i kallt vatten och låt den rinna av. Skär den i lagom stora bitar.
- Blanda dressingen: Blanda majonnäs, gräddfil, salt och pepparrot i en skål. Smaka av efter hand tills du når önskad smak.
- Vänd ner sill och bacon: Vänd ner sillbitarna och det knapriga baconet i dressingen. Se till att allt blir ordentligt täckt.
- Låt dra: Täck skålen och låt sillen stå i kylen i minst 2 dygn, gärna längre. Detta ger tid för smakerna att blandas och mogna.
Tips:
- För en extra het touch, kan du tillsätta mer pepparrot till dressingen.
- Servera sillen med klassiska tillbehör som gräddfil, dill, potatismos och knäckebröd.
- Du kan använda 5-minuterssill eller matjessill för detta recept.
- Om du vill ha en mildare variant, kan du använda mindre pepparrot eller byta ut den mot en mildare variant.
Sill – en god, nyttig och traditionsrik del av påskbordet. Experimentera och njut – glad påsk!