Hur undviker man förkylning?

  • Publicerat
  • Publicerat i Hälsa / Vardagstips
  • Uppdaterad
  • 12 min. läsning

Hur undviker man förkylning?

Inlägget är reklam för Life Europe  SE och innehåller annonslänkar

Nu är hösten här och snart står även vintern för dörren. Skydda dig från förkylning i vinter med hjälp av våra tips till dig. Hur funkar har samlat in information om hur vårt immunsystem fungerar, hur du ska undvika sjukdom och smitta samt ger dig tips på naturliga läkemedel och kosttillskott som kan hjälpa dig igenom årets sjukdomstätaste period.

Hur funkar immunsystemet?

Till att börja med ska vi lära oss lite mer om hur immunsystemet fungerar och hur du själv kan stärka det.

Immunsystemet är det försvar vi har mot smittor och infektioner, hade vi inte haft det hade vi aldrig kunnat överleva. Allt levande har ett eget immunsystem. Kroppens immunförsvar består av ett inre och yttre skydd som arbetar tillsammans för att skydda dig mot infektioner. Vårt yttre immunförsvar består av hud, slemhinnor, saliv, tårar, svett och magsafter. Medan vårt inre immunförsvar består av celler och vita blodkroppar. Det yttre immunförsvaret kämpar för att inga infektioner eller virus ska ta sig in i kroppen, misslyckas detta tar det inre försvaret över. De vita blodkropparna attackerar och förstör ämnen som inte hör hemma i vår kropp och skyddar oss på så vis mot smitta och infektioner. Du kan själv hjälpa till att stärka ditt immunsystem och underlätta för det att hålla dig frisk.

Fyra saker som boostar ditt immunförsvar

Ta hand om din psykiska hälsa

Forskare har klargjort att immunförsvaret fungerar bättre hos människor som känner sig glada. Detta beror bland annat på att deras serotoninhalt är högre. Immunförsvaret samarbetar med nervsystemet och fungerar därför bättre om du mår bra psykiskt. Stress är något som kan påverka immunsystemet negativt så försök att koppla av lite emellanåt för att undvika långvarig negativ stress.

Tänk på maghälsan Hur undviker man förkylning?

Visste du att upp till 80% av vårt immunsystem sitter i tarmkanalen? För att du ska få ett bra immunförsvar måste du ha en bra maghälsa. Du har ungefär 100 000 miljarder tarmbakterier i kroppen som bryter ner infektioner och viruspartiklar varje dag. Genom att hålla din mage glad, lugn och harmonisk förbättras både ditt fysiska och psykiska mående. Hela 90% av vårt serotonin framställs i tarmen. Köp hälsosamma produkter för din mage här.

Sov ordentligt

Kroppen behöver sömn för att orka hålla igång ditt immunförsvar. Det kräver en hel del energi för att skydda kroppen mot sjukdomar, därför är det viktigt att den får vila ut. Ju mer och regelbundet du sover, ju mer energi får ditt immunförsvar. Medan om du tvärtom sover dåligt och oregelbundet har lättare att bli sjuk. 

Ät varierad kost

För att immunförsvaret ska arbeta aktivt behöver kroppen energi i form av nyttiga näringsämnen. Ju mer energi kroppen har, ju kraftfullare blir ditt immunförsvar, därför är det viktigt att du äter en sund varierad kost med mycket frukt och grönt. Har du svårt att få i dig ditt dagliga behov av näringsämnen finns det möjlighet att komplettera kosten med kosttillskott, tänk bara på att kosttillskott aldrig bör ersätta nyttig och varierad kost.

Viktiga vitaminer för ett starkt immunförsvar Hur undviker man förkylning?

Vitamin C: Vitamin C stärker immunförsvaret och bekämpar virusinfektioner. Du kan få i dig vitamin C genom att äta citrusfrukter, bär och paprika.

Vitamin D: Vitamin D är en viktig komponent för att stödja immunsystemet och förhindra infektioner. Du kan få i dig vitamin D genom solens strålar.

Zink: Zink är en mineral som är viktig för immunförsvaret och hjälper kroppen att bekämpa infektioner. Du kan hitta zink i kött, nötter och frön.

Vitamin E: Vitamin E är en antioxidant som hjälper till att skydda cellerna i kroppen från skador och stärker immunsystemet. Du kan få i dig vitamin E från nötter, frön och gröna bladgrönsaker.

Vitamin A: Vitamin A är nödvändigt för att upprätthålla friska slemhinnor i till exempel  luftvägarna. Du kan få i dig vitamin A genom att äta kött, mejeriprodukter och rotfrukter som morötter och sötpotatis.

Selen: Selen är en antioxidant som stärker immunförsvaret och hjälper till att förebygga infektioner. Selen finns i bland annat  nötter, frön, kött och skaldjur.

Vad är förkylning? 

Förkylning är den allra vanligaste formen av luftvägsinfektion och drabbar de övre luftvägarna såsom näsa, bihålor, öron, munhåla, svalg och luftstrupe. Beroende på hur bra ditt immunförsvar är och hur ofta du kommer i kontakt med smitta kan du bli förkyld flera gånger om året. Förkylning kan ta antingen dagar eller veckor att bli av med och den kan slå olika hårt.

Symtom förkylning Hur undviker man förkylning?

  • Näsan rinner och du måste snyta dig konstant.
  • Hosta som inte vill ge med sig.
  • Huvudvärk eller en molande värk i huvudet.
  • Feber och frossa.
  • Nästäppa.
  • Ont eller slemmig i halsen.
  • Rinnande ögon.

Hur undviker man förkylning?

Det finns flera sätt du kan undvika förkylning på. Genom att ta följande som en vana underlättar du ditt immunförsvar arbete drastiskt.

  1. Håll en god hygien och tvätta händer och ansikte ofta. Genom att tvätta bort virus och bakterier från händerna minskar du risken för att smitta andra och dig själv.
  2. Undvik att röra ditt ansikte. Det kan ibland kännas svårt att undvika men risken är att du för vidare virus från dina händer till din mun och näsa och därav, vidare in i kroppen. Dessutom kan du tvärtom överföra virus från dig själv via dina händer och råka smitta någon genom handslag eller handtag.
  3. Rensa och rengör din näsa från damm, smuts, virus och pollen genom att rengöra näsgångarna med vatten och salt. Detta gör du lättast med en så kallad näskanna.
  4. Var utomhus, det kan låta motsägelsefullt men vi pratar om att vara ute i naturen eller på andra platser där du inte behöver komma nära andra människor. Ju mer du är ute, desto mer minskar risken att du ska bli smittad av andra på ett trångt kontor eller i hemmet.
  5. Boosta ditt immunförsvar med ordentlig och regelbunden sömn. När kroppen är utvilad kan ditt immunförsvar göra ett bättre jobb och skydda dig från smitta. Forskare har tagit fram uppgifter om att vi löper större risk att bli smittade på kvällen då kroppen är trött. Om du har en ojämn dygnsrytm som gör att kroppen inte får tillräckligt med sömn blir du lika mottaglig dygnet runt. Hur undviker man förkylning?
  6. Rengör saker som du ofta vidrör. Mobil, tangentbord, surfplattor, dörrhandtag och knappar är några exempel på saker man ofta rör vid och som inte helt sällan vidrörs av flera människor. Är du en person som gärna “toalettsurfar”? Då ska du allvarligt se över dina rengöringsvanor av telefonen.
  7. Hjälp immunförsvaret på vägen genom att äta varierad kost med mycket vitaminer i. Frukt och grönsaker är jättebra för att hålla igång ditt immunförsvar. En annan sak du kan tänka på är att du kan behöva ta kosttillskott av D-vitamin under årets mörka tid eftersom du inte alltid kan tillgodose dig tillräckligt mycket solsken. Köp D-vitamin tillskott här. Här kan du även hitta växtbaserade läkemedel som förebygger och lindrar förkylningssymtom.
  8. Undvik stora folksamlingar och försök jobba hemifrån om du vet med dig att det går mycket smitta på arbetsplatsen eller skolan. Låt dina barn stanna hemma från förskolan om det rapporterats om smitta. Ju mindre man är runt folk som är sjuka ju mindre blir risken att man ska bli smittad.
  9. Träna. Fysisk aktivitet gör kroppen pigg och alert och därmed även ditt immunförsvar. Tänk på att inte träna för hårt så att du istället sliter ut kroppen och se till att kroppen får återhämta sig ordentligt efter träningspassen.
  10. Drick vatten. Att hålla sig hydrerad är viktigt för att kroppen ska må bra och för att kroppens alla funktioner ska fungera optimalt. Vatten motverkar även slembildningar i halsen.
  11. Vaccinera dig, genom att vaccinera dig undviker du att insjukna i farliga sjukdomar som du dessutom kan föra vidare till andra. Vaccinet har lyckats utplåna en hel del sjukdomar som förr var livsfarliga som till exempel smittkoppor.

Hur undviker man att smitta andra?

De senaste åren har vi lärt oss hur man ska undvika att smitta varandra. Men ifall du inte hade koll på det tidigare eller om du har glömt räknar vi upp 5 saker du kan göra för att inte smitta andra.

Håll avstånd

Undvik närkontakt med andra människor under tiden du är sjuk, undvik speciellt människor med nedsatt immunförsvar. Har du möjlighet att använda en separat toalett och ett separat sovrum under tiden du är sjuk minskar risken för att du smittar din familj. 

Vila och vänta ut din sjukdom.

Ett av de bästa sätten att tillfriskna snabbare är att få ordentligt med vila, ligg gärna i en separat säng för att inte smitta ner eventuella sängpartners. Var tålmodig och vänta ut din sjukdom helt. Gå inte ut förrän du känner dig helt frisk. Även om du känner att du klarar av att arbeta eller gå i skolan när förkylningen lagt sig “lite” är du ändå smittsam för andra.

Nys och hosta i armvecket

När du är sjuk kan du smitta folk genom både saliv och snor, så kallat droppsmitta. För att undvika att smitta folk bör du därför hosta och nysa i armvecket istället för i handen. Du tar nämligen i saker med händerna hela tiden medan ditt armveck inte kommer åt så många kontaktytor. 

Låt barnen stanna hemma Hur undviker man förkylning?

Låt barnen stanna hemma när de är sjuka. Barn smittar lika mycket som vuxna och om du låter dina barn gå till skolan eller förskolan när de är sjuka riskerar de att smitta ner både andra barn och personalen. Små barn som ej blivit vaccinerade kan bli jättesjuka om de skulle bli smittade. Visa hänsyn och följ skolans och WHOs rekommendationer.

Kontakta vården 

Om du har feber som inte lagt sig på fyra dygn bör du ta kontakt med vården. Feber bör lägga sig efter en eller två dagar, en långvarig feber kan tyda på en smittsam sjukdom som behöver vårdas på sjukhus eller med medicin.

Fyll på ditt förråd inför vintern

Näringsrik kost är en stor faktor när det kommer till att bygga upp ett starkt immunförsvar. Ibland får vi dock inte i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler för att täcka vårt dagliga behov och då är kosttillskott ett bra komplement. Fyll på ditt medicinförråd inför förkylningstider och förebygg sjukdom här.

Här är en lista på saker du bör ha hemma.

    • Kosttillskott: Speciellt D- vitamin eftersom solen inte är framme lika mycket och du inte kan tillgodose det dagliga behovet med hjälp av kosten. 
    • Probiotika: Probiotiska tillskott kan hjälpa till att stärka tarmfloran och därmed stärka immunförsvaret. En hälsosam tarmflora är viktig för att bekämpa infektioner.
    • Eteriska oljor: Rosmarin, tea tree, cederträ, lavendel och eukalyptusolja är några av de oljor du behöver ha hemma för till exempel inhalering och aromaterapi. 
    • Kan jang: Kan jang är ett växtbaserat läkemedel som används vid förkylning för att lindra symtom men även för att förebygga.
    • Te: Örtte i alla smaker och former är bra för hälsan. Det finns även speciellt sammansatta teer mot förkylningssymptom, halsont och sömnsvårigheter som alltid är bra att ha hemma. Hur undviker man förkylning?
    • Echinaforce: Ett växtbaserat läkemedel mot förkylning som finns i både tablett, spray och droppform.
    • ColdZyme: Munspray används i munhåla och svalg där förkylningsvirus får fäste och förökar sig. Munsprayet bildar en skyddande barriär på slemhinnan som fungerar osmotiskt mot förkylningsvirus.

 

Lämna ett svar