Hur funkar olika elavtal?

  • Publicerat
  • Publicerat i Teknik
  • Uppdaterad
  • 2 min. läsning

Hur funkar olika elavtal?

Senast uppdaterad december 14, 2023 av Linus Höjdegård

//innehåller länkar till cheapenergy.se //

Det finns flera typer av elavtal och de fungerar på olika sätt beroende på vilket avtal du väljer. Du bör välja ett avtal som passar för dig och ditt hushåll. Ett vanligt avtal är fast elpris. Det innebär då att du betalar en förutbestämd kostnad per kilowattimme under en bestämd avtalsperiod. Priset förändras inte under avtalsperioden oavsett hur elpriset på marknaden ändras. Du har även rörligt elpris som innebär att priset varierar med elprisets fluktuationer på elbörsen. Det innebär att din räkning kan variera från månad till månad beroende på marknadspriset. Du kan kolla in Cheap Energy som har båda dessa avtal att erbjuda och det till lågt pris.

Två andra alternativ när det gäller elavtal är timprisavtal och mixat elpris. När det gäller timprisavtal så är ditt elpris timbaserat och varierar under dagen. Mixat elpris är en kombination av både fast och rörligt pris. En del av din elförbrukning är kopplad till ett fast pris medan resten är kopplat till ett rörligt pris.

Hur får jag billig el?

Om du är ute efter att få så billig el som möjligt så är det bra att jämföra olika elbolag och deras erbjudanden. Det gör att du kan hitta det mest kostnadseffektiva avtalet för din specifika förbrukning och preferenser. Ta hänsyn till fasta priser, rörliga priser, eventuella avgifter och villkor för att hitta det som passar dig bäst.

Ett annat sätt att få billigare el är helt enkelt att anpassa din förbrukning. Det kan vara att använda el då det kostar mindre eller att du drar nytta av tidsprissatta avtal. Vissa avtal erbjuder billigare priser under natten eller på helger.

Genom att minska onödig elförbrukning och använda energisnåla apparater kan du minska din totala elförbrukning, vilket i sin tur kan sänka dina elkostnader.

Det är viktigt att komma ihåg att det billigaste elavtalet inte alltid är det bästa. Att hitta en balans mellan pris, avtalsvillkor och överensstämmelse med dina behov är viktigt för att få den bästa övergripande ekonomin för ditt elavtal.

 

Linus Höjdegård

Linus Höjdegård. Jobbar huvudsakligen på Hjältebyrån AB med fokus på hemsidor och E-handel. Driver även Företagshjältar som är en facebookgrupp för nätverkande företagare.

Lämna ett svar