Vilket vin passar till mat?

  • Publicerat
  • Publicerat i Mat / Högtider
  • Uppdaterad
  • 9 min. läsning

Vilket vin passar till mat?

Senast uppdaterad oktober 3, 2023 av Linus Höjdegård

[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hemköp]

Vilket vin passar till mat? Var det din tur att köpa vin till maten? Är din kunskap lika med noll komma nix eller i bästa fall medelmåttig? Hur funkar hjälper dig att få rätt på smakerna. Imponera på dina vänner genom att servera ett gott vin som passar perfekt till kvällens meny. Oavsett om du väljer ett alkoholfritt eller ett alkoholhaltigt vin finns där ett par saker du bör ha koll på för att kunna förstärka och rama in middagen. Läs vår vinguide och lär dig mer om vin, dess grundsmaker och vilket vin som passar till vad.

Vad är vin?

Vad är vin egentligen? Och hur  vet man vilket vin som passar till mat? Vin är i grund och botten en dryck som framställs genom att jäsa saften som utvinns av vindruvor. Vin kommer i flera olika färger och utförande, grundläggande är röda, vita och rosé. Vinet får sin färg efter druvornas skal som därefter silas bort tillsammans med kärnor och dylikt. Mousserande vin har blivit allt mer populärt och är ett kolsyrat vitt eller rosa vin. Ett mousserande vin är för många lättsammare att dricka och fungerar bäst till kall mat eller förrätter. Det finns även ett brett utbud av alkoholfria viner.

Hur framställs vin?Vilket vin passar till mat?

Hur gör man vin? Vin kan idag odlas i hela världen, till exempel har Sverige flera mindre vinodlingar. Vanligtvis odlas och framställs dock vin i länder vars klimat erbjuder mycket sol och lagom mycket regn. Ungefär 75% av allt vin kommer från druvos som odlas i Europa men Kalifornien och Australien är också på frammarsch. Länder som Frankrike, Italien, Spanien, Portugal och Tyskland är världskända för sina viner.

Rött vin till kött

Vad är ett gott rött vin då? Rött vin tillverkas endast av blå druvor eftersom skalet runt druvorna ger saften sin röda färg. Rött vin har som regel en mycket kraftfullare smak än vitt vin eller rosévin och passar därför perfekt till tyngre rätter som stek, mustiga grytor och viltkött. 

Rosévin till sommaren

Rosévin kan framställas på två sätt, antingen genom att helt enkelt blanda vitt och rött vin eller genom att låta de blå skalen endast jäsa en liten stund så att skalet inte hinner färga av sig så mycket. Rosévin blir supergott om man mousserar det och passar jättebra till mingel och snittar. Mest känt kanske rosévinet är under sommartid och det finns många härliga drinkar att blanda med vinet. Annars fungerar det även toppenbra att dricka ett glas rosé precis som det är.

Vitt vin till fisk och skaldjur

Fräscht vitt vin kan framställas av både gröna och blå druvor. Vid användandet av blå druvor avlägsnas druvornas skal innan saften tagit färg. Vitt vin har inte samma kraftiga karaktär som rött men kan regleras mycket genom syra och sötma. Vitt vin passar bäst till magrare mat som till exempel fisk, skaldjur, fågel och grönsaker. Det finns såklart även här flera olika sorters vitt vin så en del passar bra till mat medan andra gör sig bäst till lite snacks eller precis som det är.

Vinets grundsmaker

När man pratar om vin så bestäms dess karaktär genom fem grundsmaker. Dessa delas upp i salt, surt, sött, beskt och umami.

Vin som passar till salt mat

  • Vin med sälta dämpar alla andra smaker och gör sig därför bäst tillsammans med andra salta livsmedel. 
  • Vanliga smaker på salta viner är kapris, oliver och ädelost.
  • Salta viner får maten att uppfattas som mindre sträv, söt, syrlig och besk.
  • Vin som till exempel Fino eller Manzanilla passar utmärkt till rökt eller rimmat kött, ost och sill.

Syrligt vin till frukt, fisk och mejeri

  • Syrligt vin kallas även för friskt vin.
  • Vanliga smaker på syrligt vin är citrus, äpple, tropisk frukt, havtorn, blåbär, hallon, lingon, jordgubbar.
  • Syrligt vin gör att maten upplevs som sötare, mindre syrlig, besk och kryddstark.
  • Syrliga viner passar till fisk, skaldjur och mat som innehåller syrade mejeriprodukter som till exempel yoghurt och creme fraiche.

Sött vin till desserter

  • Sötman i vin beror på restsockerhalten, som ligger på mellan 90-170g per liter.
  • Vanliga smaker på sött vin är honung, frukt och kokos.
  • Söta viner gör att maten uppfattas som friskare, beskare och mindre söt eller salt. 
  • Söta viner passar till söta desserter och grytor med kokosmjölk.

Vin till grillat

  • Ett bra vin till grillat är beska viner.
  • Beska viner får maten att upplevas som beskare, sötare, strävare, hetare och mindre syrlig.
  • Beska viner passar bäst till grillad eller stekt mat, kål och sparris.

Vin med umami

  • Umami kallas för den 5:e grundsmaken och har sitt ursprung i Japan.
  • Umami används som en smakförstärkare av kryddor och buljong.
  • Umami förekommer naturligt i fet fisk, skaldjur, alger, sjögräs, tofu, tempeh, soja, sparris, tomat och svamp.
  • Var försiktig med att servera umamivin tillsammans med dessa ingredienser eftersom umami förstärker beskhet.

Vilket vin passar till mat?

Vilket vin ska man välja?

Beroende på vilken mat som ska serveras passar olika typer av vin olika bra. För att hitta rätt vin kan du läsa i vår lathund nedan. Planerar du vinet efter maten eller maten efter vinet? Se förslag på mat som passar bra här: Från en matälskare till en annan.

Tunga röda viner passar bäst till:

  • Stek
  • Viltkött
  • Gryta

Lätta röda viner passar bäst till:

  • Grillat
  • Grytor
  • Lasagne

Bärigt och enkelt rödvin passar bäst till:

Ett enkelt och bärigt röd är ofta ett perfekt vin till Pizza, hamburgare, korv och sallad. Det enkla men bäriga passar perfekt för att balansera upp smakerna hos de tämligen enkla rätterna.
Så även om det låter konstigt så är det ett perfekt tillägg till dessa enkla vardagsrätter!

  • Pizza
  • Hamburgare
  • Korv 
  • Sallad

Fylligt vitt vin passar bäst till:

  • Kyckling
  • Ljust kött
  • Vit kryddig fisk 

Friskt och syrligt vitt vin passar bäst till: 

  • Skaldjur och fisk

Rosévin eller ett blommigt vitt vin passar bäst till:

Mousserande vitt eller rosévin passar bäst till:

  • Sushi
  • Avecs 

Sött dessertvin passar bäst till:

  • Choklad – Välj portvin
  • Frukt och bärkompott- Välj Moscato
  • Ost – Välj Sauternes

Ordlista vin Vilket vin passar till mat?

AC/DO/DOC

Samtliga är förkortningar på kvalitetskontroller runt om i Europa som garanterar att vinet är av bra kvalitet.

Balans

Balans kallas det harmoniska förhållandet mellan syra, alkohol, frukt, tannin och vinets unika naturliga inslag.

Blanc de blanc

Vitt vin som endast tillverkats av gröna druvor.

Blanc de noirs

Vitt vin som endast är tillverkade av blå druvor.

Blommig/druvigt vin

Blommigt eller druvigt vin har en medelhög fruktsyra och smakar och luktar blommor och frukt. Exempel på blommiga viner är Gewürtztraminer, Torrontés, Viognier och Pinot gris. 

Bordsvin

Ett enklare och billigare vin som hör hemma i den lägsta kvalitetsklassen.

Brut

Mycket torrt mousserande vin

Chateau

Chateau är det franska ordet för slott och hittas ofta i namnet på flera olika viner.

Claret

Ett bordeauxvin

Demi-sec

Halvtorrt / halvsött vin

Doux

Sött vin

Friskt/syrligt vin

Ett friskt vin har hög fruktsyra. Exempel på friska viner är Rieslingvin, Sauvignon blanc och Chenin blanc. 

Fylligt vin

Ett vin med bra extrakt och kropp, dvs. vin som tillverkats med sockerfria lösliga ämnen som ger en tydlig tyngd i munnen. Exempel på fylliga viner är Chardonnay, Semillon, Chenin blanc.

Generöst vin

Ett generöst vin har en hög alkoholhalt, hög syrlighet och hög sötma. Dessert- och portviner brukar hamna under den här typen av vin.

Jordigt vin

Ett mycket torrt vin.

Korksmak

Korksmak blir till om korken möglat inifrån, smaken blir då unken och träig.

Kraftigt vin

Ett vin med extra fyllig smak som ger tyngd i munnen. Kraftigt vin passar utmärkt till stekar, grytor och viltkött. Exempel på kraftiga viner är Pinotage, Zinfandel och Coste di moro

Oenologi

Läran om vin

Syra/friskt

En god balans med syra gör att vinet blir friskt och att fruktsmaken dröjer sig kvar i munnen. Exempel på syrliga viner är Riesling, Sauvignon blanc och Pinot noir

Sött vin

Söta viner har en restsockerhalt på mellan 90- 170 gram per liter, vilket gör att vinet blir sött. Exempel på söta vin är Sauternes, Tokaij, Mosel, Weißwein, Neusiedlersee, Constantia och Muscat.

Tunt vin

Vin som saknar tyngd och smak av frukt. Dessa kan även beskrivas som lätta och avrundande.

Vin gris

En fransk druva som ger ett lätt blekt rosévin.

Årgångsvin

Vin som bara tillverkas under ett specifikt år. Dessa viner kan med åren bli mycket värdefulla för vinhandlare. Årgångsvin kan smaka olika bra beroende på just det årets druvkvalitet.

Goda viner till mat 

Nu hoppas vi att du ska känna dig redo att bemästra vinets hemligheter och välja rätt vin till rätt mat. Nu är det bara maten kvar. Läs mer och Köp din helgmeny här.

Och du, det går bra att fråga personalen om råd och tips på vin ifall du känner dig osäker. Personerna som jobbar med detta har oftast väldigt bra koll och kan helt garanterat guida till rätt vin till mat och tillställningar!

Ps. Glöm inte att alla proffs serverar vinet välkylt (eller i rätt temperatur när det gäller rödvin) med ett glas vatten intill.

Lycka till!

Lämna ett svar