Varför firar man midsommar?

Varför firar man midsommar?

Senast uppdaterad juni 21, 2023 av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Smartphoto

Varför firar man midsommar och var kommer alla våra midsommartraditioner ifrån? Midsommar är en jätteviktig högtid för oss svenskar och vi kan nog säga att vi är det landet som fortfarande tar firandet på högsta allvar. Även svenskar som bor i utlandet ses en gång om året hoppa runt och sjunga små grodorna inför en förvånad lokalbefolkning. Midsommar firas med familj och vänner som samlas för att dansa, äta gott och leka. Föreviga midsommarfesten med hjälp av Smartphoto 

Midsommar- från hednatid till idag Varför firar man midsommar?

Sommarsolståndet har firats långt innan midsommar men kan sägas vara en grundpelare för vad vi idag kallar midsommar eftersom traditionerna ofta sammanstrålar tidsmässigt. Natten för sommarsolståndet är årets ljusaste och kortaste natt och enligt sägner, även den natt då oknytt och magi kom människan som närmast. Av rädsla för onda väsen tände man bål för att skrämma bort sådant sattyg, något som vi gör än idag.

Historiskt sett började midsommar firas ute i bondesamhället för att markera en brytpunkt i arbetet, från att så till att skörda. Midsommar hade förr även ett kristet förtecken, nämligen firandet av Johannes döparen. Johannes döparens dag är den 24e juni, därför anlades midsommarfirandet till just det datumet. Senare skulle detta ändras för att bättre passa arbetsveckan. Sedan 1953 firas inte midsommar på ett fast datum längre utan rör sig mellan den 20-26 juni beroende på vilket av dessa datum som är en lördag. Idag är firandet av Johannes inte en del av midsommartraditionen utan uppmärksammas bara inom kyrkan.

Idag firar de flesta midsommar genom att dansa kring midsommarstången, skapa blomsterarrengemang till håret samt att be för att regnet ska hålla sig borta. Varför firar man midsommar? Vi frossar från Sveriges ständigt återkommande festbord. Oavsett högtid serveras samma sak, sill, ägg, köttbullar, lax och prinskorv. Skillnaden är bara efterrätten, vi bytar ut julgröt och påskägg mot härliga jordgubbar i grädde. Midsommarens spritkultur med nubbe och öl är något som vi svenskar fortfarande håller fast vid, däremot håller det klassiska midsommarbordet långsamt på att fasas ut. Kall fisk och köttbullar börjar allt mer bytas ut mot grillad mat. Och det är så det ska vara. Vi har ju sett hur midsommar ständigt genom hela historien har ändrats, utvecklats och tagit sig nya former. Traditionen följer därför sitt mönster och vem vet, om några år kanske midsommaren tagit ytterligare en vändning.

Varför firar man midsommar?

Midsommarstång

Midsommarstången är den mest karakteristiska symbolen vi har för vårt midsommarfirande på samma sätt som andra högtider symboliseras av till exempel, julgranar och påskris. Mest sannolikt är att midsommarstången kom till Sverige från Tyskland redan under medeltiden. Men bevismässigt via konstnären Erik Dahlberg vet vi med bestämdhet att midsommarstången var etablerad i Sverige senast på 1600 talet. På hans kända målning Suecia Antiqua från samma tid ses nämligen en midsommarstång i bakgrunden. Utseendet på stången har  ändrats under årens lopp och fortfarande ser de lite olika ut beroende på var man befinner sig. Den moderna midsommarstången är formad som ett krucifix med varsin krans hängande på var sida om tvärslån. Men om man ser tillbaka rent historiskt med hjälp av bland annat konstverk, bestod de första midsommarstängerna bara av en påle med en krans runt, dessa finns fortfarande kvar i vissa delar av landet.

 Ibland kallas midsommarstången även för majstång, detta är en omskrivning från britternas “Maypole”. Majstång härrör alltså inte från månaden maj utan från ordet “maja”. Ordet maja betyder rakt av “att smycka med löv”.

7 blommor under huvudkudden Varför firar man midsommar?

Att flickor ska plocka och lägga sju olika sorters blommor under huvudkudden har varit en tradition i flera hundra år. Seden har sett lite annorlunda ut beroende på var i landet man befinner sig. I vissa delar av Sverige gäller det att plocka hela nio blommor. En regel som idag är rätt svårtillämpad var att man även måste klättra över sju gärdsgårdar och dessutom göra det under sträng tystnad. Därefter ska buketten placeras under huvudkudden. På natten kommer flickan att drömma om sin tillkommande man. En annan tradition som inte heller är så vanlig längre är den att kvinnor skulle rulla sig nakna i midsommardaggen, detta skulle enligt folktron ge dem bättre hälsa och föryngring. Den här typen av seder kommer sig ur bondesamhällets skrock men tillämpas på sina ställen än idag.

Små grodorna, små grodorna

Små grodorna kan nog räknas som midsommarens ”nationalsång.” En midsommardans runt stången blir aldrig fullbordad utan dessa öronlösa hoppande grodor . Men var kommer den från egentligen? Lite otippat kommer melodin till de små grodorna faktiskt från Frankrike. Melodin är faktiskt så pass gammal att den sträcker sig hela vägen tillbaka till tiden då Napoleon stred mot britterna på 1800-talet. Då var texten dock en annan. Det var en nidsång där fransmännen bland annat refererade britterna som illaluktande lökar.

Hur melodin kom till Sverige och hur lökar blev till grodor vet vi inte riktigt. Melodin dök upp i en sångbok 1920 och blev då väldigt populär, den catchiga låten blev snabbt textad och har sedan dess förknippats med lek och dans. Dansen är älskad av både barn och vuxna, inte minst för att den är så dråplig. Här kan du föreviga bilden på lyckliga barn och ambivalenta vuxna som troget hoppar runt i  kväkandes, viftandes och nöffandes i ringen. 

Är midsommar en svensk tradition?

Varför firar man midsommar?

Är midsommar en svensk tradition? Ja och nej får man nog säga. Sverige är fantastiskt på det sättet att vi format både vårt språk och vår kultur efter influenser utifrån. På samma vis har vi tagit vara på och smält samman flera olika traditioner och på så vis skapat vårt eget svenska midsommarfirande. Förenklat kan man säga att midsommar är unikt för Sverige eftersom vi själva byggt upp och skräddarsytt vårt midsommarfirande. I andra länder firar man inte midsommar på samma sätt. Vi har helt enkelt behållit några av våra gamla medeltida seder lagt till en tysk midsommarstång, en fransk nidvisa och några turkiska köttbullar och woilá fått en svensk midsommar. Vissa kan tycka att midsommar endast är en tradition som tillhör det stora europeiska kulturarvet och det är naturligtvis också rätt, men med tanke på att det svenska folket ett flertal gånger föreslagit att byta datumet för Sveriges nationaldag till just midsommarafton kan vi förstå hur stor betydelse midsommar har för oss svenskar. Kan det vara bevis nog för att anse att midsommar faktiskt är en svensk tradition? Här kan du framkalla årets midsommarfoton.

 

Lämna ett svar