Barn med glutenintolerans

Barn med glutenintolerans

Senast uppdaterad oktober 3, 2023 av Linus Höjdegård

Vad ska man göra om ens barn blir glutenallergiker?

Vad ska man göra om ens barn blir glutenallergiker? När en familjemedlem plötsligt får en matallergi påverkar det på sätt och vis hela familjen. Glutenintolerans är en av de svåraste matallergierna att bemästra i ett hushåll och därför har vi tagit fram råd och recept till dig som har barn med glutenintolerans.

1. Kontakta en läkare

Kontakta först och främst en läkare eller en specialist om du misstänker att ditt barn är glutenintolerant. De kan hjälpa dig att gå vidare med en utredning. För att fastställa diagnosen Barn med glutenintoleransgenomförs bland annat ett blodprov och eventuellt en tarmbiopsi. Oftast får man först, med guidning av en läkare eller en dietist, börja med att utesluta gluten under en period för att avgöra om diagnosen stämmer.

2. Följ en strikt glutenfri kost

Det är otroligt viktigt att barnet följer kosten utan undantag. Glutenintolerans fungerar inte som till exempel laktosintolerans som oftast bara blir smärtsamt i några timmar. Får barnet gluten i sig tar dess tarmar direkt skada och det tar lång tid för dem att läka igen. Det kan kännas grymt att neka sitt barn mat och godis som han eller hon tycker om men det är verkligen jätteviktigt för att ditt barn ska kunna hålla sig friskt. Glutenintolerans är en kronisk sjukdom som behöver behandlas på allvar.

3. Lär dig läsa livsmedelsmärkningar

Lär dig vad du ska titta efter i ingrediensspecifikationerna på matvarorna och vad som måste undvikas. Ibland står inte ingredienser, som till exempel vete, med när man tittar på färdiga såser och kryddblandningar. Du måste därför lära dig genom att slå upp dessa specifika varor på internet. Lär dig även att känna igen symboler för glutenfri mat.

4. Prata med familj och vänner

Det är viktigt att alla i familjen vet och förstår barnets situation så att allaBarn med glutenintolerans kan vara med och hjälpa till. Alla i familjen kommer behöva lära sig om risken för korskontaminering och hur detta ska undvikas. Genom att noga märka ut redskap och ytor som endast får användas till glutenfri mat hjälper man alla i familjen att ha koll. 

5. Prata med skola och fritids

Det är mycket viktigt att informera personalen på skolan, fritidshemmet och fritidsaktiviteten om att barnet är glutenintolerant. Det är också viktigt att de vet vad de ska göra om barnet råkar få gluten i sig. Många skolor idag har bra koll och erbjuder bra glutenfri mat men det är ändå viktigt att det finns en upplagd och genomtänkt plan. Det är även viktigt att all kökspersonal är uppmärksam på korskontaminering. Fråga gärna rektor eller matpersonalen personligen om all personal i köket är införstådda med hur man undviker korskontaminering.

6. Undvik korskontaminering

Om ni även tillagar livsmedel som innehåller gluten är det viktigt att ni separerar ytor och redskap för att inte riskera att föra över gluten till den glutenfria maten, det vill säga korskontaminering. Exempel på detta kan vara att ha enskilda skärbrädor och brödknivar, separata smörpaket, att noga torka av ytor Barn med glutenintoleransoch händer efter att man hanterat gluten. Ha en plan på hur ni gör om korskontaminering skulle ske. Alla i hushållet måste ha koll på det här.

7. Ha med dig glutenfria snacks

Det kan vara svårt att hitta glutenfria livsmedel överallt. Gör det till en vana att alltid bära med dig glutenfria snacks eller mellanmål för att undvika att barnet blir hungrigt eller får blodsockerfall.

8. Lär ditt barn vad glutenallergi är

Beroende på ålder och uppfattningsförmåga är det viktigt att du så tydligt som möjligt förklarar för ditt barn vad glutenintolerans egentligen är. Informera barnet om vad han eller hon inte kan äta och vad som kan hända om han eller hon skulle få det i sig. Kunskap skapar förståelse vilket är superviktigt för att barnet ska inse vikten med att följa kostråden. Ju äldre barnet blir, ju mer ansvar kan han eller hon själv ta för sin kost och han eller hon kommer själv lära sig att identifiera gluten i livsmedel. Glöm dock inte att vara där och stötta och förklara när det behövs. Att plötsligt behöva bli begränsad i sin kost kan leda till både sorg och utanförskap.

9. Ta hjälp av stödgrupper

Idag finns det flera stödgrupper för folk som är glutenintoleranta och även för anhöriga. Som förälder kan det vara bra att gå med i ett community för glutenintolerans, inte bara för att prata av sig. Här kan du dela med dig och ta del av andras erfarenheter kring glutenintolerans. Du kan hitta recept och nya idéer på mat och du kan lära dig mer om glutenintolerans i allmänhet.

10. Håll dig uppdaterad

Håll dig uppdaterad med nyheter kring glutenallergi. Antalet glutenfria produkter bara ökar och recepten förbättras för vart år. Genom att ha koll kan du öka ditt barns matmöjligheter eller byta ut produkter som barnet inte är så glad för mot ett nytt märke som kanske är godare. Ta reda på och rekommendera ditt barn om uteställen de kan gå på med sina kompisar. Vilka rätter de kan beställa och vilka ställen som man bör undvika. Att inte kunna hänga med sina kompisar till hamburgerhaket eller äta pizza på pizzerian kan leda till utanförskap. 

5 tips på läckra glutenfria maträtter och desserter

Ibland kan det kännas svårt att hitta glutenfri mat som barn tycker om. Men med rätt planering, förberedelse och lite fantasi kan man hitta flera goda glutenfria middagar som passar barn. Vi har samlat ett gäng recept som vi tror att ditt barn kommer att älska.

Glutenfria pannkakor

Ingredienser:

  • 1 dl rismjöl
  • 1/2 dl bovetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • En nypa salt
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk (eller mjölksubstitut)
  • 2 msk smält smör (eller olja)Barn med glutenintolerans

Instruktioner:

  1. Blanda rismjöl, bovetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
  2. Vispa äggen och tillsätt mjölk och smält smör.
  3. Vänd ihop de våta och torra ingredienserna och vispa till en jämn smet.
  4. Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja och grädda pannkakor tills de är gyllenbruna på båda sidor.

Glutenfria chicken nuggets

Ingredienser:

  • Kycklingbitar 
  • Glutenfritt mjöl (t.ex. rismjöl)
  • Ägg (vispade)
  • Glutenfritt ströbröd eller krossade riskakor
  • Salt och peppar
  • Olivolja eller matolja för stekning

Instruktioner:

  1. Doppa först kycklingbitarna i mjöl, sedan ägg.
  2. Panera kycklingen i ströbröd eller i krossade riskakor.
  3. Värm olivolja eller matolja i en stekpanna.
  4. Stek och krydda chicken nuggets tills de är genomstekta och gyllenbruna.
  5. Servera med barnets favoritdipp eller sås.(Kolla så att dippen / såsen är glutenfri)

Glutenfria tacos

Ingredienser:

  • Glutenfria mjuka tortillas eller hårda tacoskal
  • Hackad kyckling, nötkött eller bönor (valfritt)
  • Rivna grönsaker (t.ex. sallad, tomat, avokado)
  • Riven ost
  • Salsa
  • Gräddfil (kontrollera för glutenfritt märke)Barn med glutenintolerans

Instruktioner:

  1. Fyll tortillan eller tacoskalet med ditt val av kött, grönsaker, ost, salsa och gräddfil.
  2. Rulla ihop eller ät som en tacos.

Glutenfri pasta med tomatsås

Ingredienser:

  • Glutenfri pasta, till exempel majs- eller risbaserad pasta
  • Tomatsås (kontrollera för glutenfritt märke)
  • Hackade grönsaker (t.ex. paprika, lök, champinjoner)
  • Hackad färsk basilika
  • Riven ost (kontrollera för glutenfritt märke)

Instruktioner:

  1. Koka den glutenfria pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Under tiden, förbered en tomatsås med grönsaker och basilika.
  3. Häll såsen över den avslagna pastan och toppa med riven ost. 

Glutenfria fruktspett

Ingredienser:

  • Fruktbitar (t.ex. jordgubbar, bananer, äppelskivor, vindruvor)
  • Glutenfri chokladsås eller yoghurtsås (kontrollera för glutenfritt märke)Barn med glutenintolerans
  • Träspett

Instruktioner:

  1. Trä på fruktbitarna på träspetten.
  2. Servera med glutenfri chokladsås eller yoghurtsås för doppning.

 

Lämna ett svar