Hur tvättar man kläder?

  • Publicerat
  • Publicerat i Kläder / Vardagstips
  • Uppdaterad
  • 11 min. läsning

Hur tvättar man kläder?

Senast uppdaterad september 20, 2023 av Linus Höjdegård

Hur tvättar man kläder egentligen? Är du en av dem som tittar på dina kläders tvättlappar och hoppas att de små hieroglyferna ska få en skriftlig förklaring längre ner? Det är inte helt ovanligt att vi blir lite osäkra på vad tecknen faktiskt betyder. Hur funkar ger er här en tvättguide som besvarar alla dina frågor samt bjuder på flera bra tvättips.

Vilket tvättmedel ska jag välja? Hur tvättar man kläder?

Vilket tvättmedel ska jag välja nu då? Står du också och tvekar framför hyllorna som rad efter rad fyllts upp med olika tvättmedel? Det finns flera olika typer av tvättmedel som du kan anpassa efter din egen miljömedvetenhet, tyg, färg och behov. 

  • Flytande tvättmedel
    Flytande tvättmedel brukar generellt sägas vara extra bra mot fettfläckar. Dessutom minskar behovet av sköljmedel om du väljer ett tvättmedel med god lukt. Till skillnad från pulvertvättmedel stannar doften kvar i kläderna. Naturligtvis finns det luktfritt tvättmedel för dig som inte uppskattar eller klarar av parfymerade produkter. En annan positiv sak med just flytande tvättmedel är att det inte klumpar sig i tvättfacket.
  • PulvertvättmedelTvätt medel i pulverform sägs vara extra effektivt när vattnet i fastigheten är hårt eller om det blandas ut med fläckborttagningsmedel. Fyll hellre en tvättboll med pulver och lägg sedan in den direkt i trumman, på så sätt minskar risken att det klumpar sig.
  • Kulörtvättmedel Kulörtvättmedel kan användas till alla kläder utom vita samt extra känsliga plagg i silke och ylle.
  • Tvättmedel för vita kläderVita kläder kan lätt bli solkiga om de tvättas med kolörtvättmedel, ha därför alltid vitt tvättmedel redo när det är dags att tvätta vitt. OBS. många av våra mer moderna plagg har färgats vita och kan räknas som ”ljus tvätt”. Eftersom tvättmedlet är anpassat för just vita kläder innehåller det en liten aning blekmedel som inte är bra för färgade plagg.
  • Fintvättmedel Det här tvättmedlet är mer skonsamt och skadar inte extra känsliga fibrer i till exempel ylle och silke.
  • Antibakteriellt tvättmedelDet här tvättmedlet innehåller enzymer som tar bort fekalier och kroppsvätskor från kläderna, det neutraliserar även dålig lukt. Antibakteriellt tvättmedel kan du till exempel använda på babykläder, tygblöjor och idrottskläder.

Ska jag använda sköljmedel?

Sköljmedel är väldigt uppskattat av flera anledningar, det gör tyget mjukt och lent och det får kläderna att lukta gott. Men sköljmedel är inte bara bra, de tar till exempel bort tygens absorberingsförmåga, förstör tränings/funktionskläders elasticitet och gör att till exempel jeanstyg tappar formen. Tvätta aldrig:

  • Kläder med polyester
  • Jeans
  • Handdukar
  • Ytterplagg
  • Ylleplagg
  • Silkesplagg

Sköljmedel är dessutom en miljöbov eftersom det innehåller mycket kemikalier. Du kan dock hitta flera recept på egengjorda sköljmedel på internet.

I hur många grader ska man tvätta kläder?

I hur många grader ska man tvätta kläder? Hur varmt vatten du ska tvätta dina kläder i beror på tygets tålighet och behov. Ju kallare vatten du har desto mindre blir elräkningen, dock behöver vissa kläder tvättas i tillräckligt varmt vatten för att bli rena. Handdukar och underkläder rekommenderas att tvättas i 60 grader eftersom de innehåller fler bakterier. På tvättlapparna finns en vattenbalja med ett nummer på, oftast 30, 40 eller 60. Detta är plaggets maxvärme och bör ej överstigas. Ibland finns det ett sträck under baljan, det betyder att ”skontvätt” bör tillämpas, då bör till exempel inte tvättmaskinen vara mer än halvfull och centrifugeringen ska vara så låg som möjligt. Vissa maskiner har även möjlighet att tvätta i upp till 90 grader, men den temperaturen bör endast användas när man rengör tvättmaskinen.

Vilket tvättprogram ska jag välja?

Hur tvättar man kläder?

Vilket tvättprogram ska man välja egentligen? Det finns flera olika tvättprogram att välja mellan och de är samtliga anpassade efter klädernas material, färg och behov. Olika tyg tål olika mycket. Bomull kan till exempel tvättas i högre grader medan silke och ylle kräver en mer skonsam behandling. Beroende på vilken tvättmaskinsmodell du äger finns där olika många tvättprogram. Läs gärna manualen för att få bättre koll på de nya programmen.

Vi listar de 5 vanligaste tvättprogrammen.

  • Bomull 40- Detta program används till nästan all vardagstvätt.
  • Bomull 60- Ska du tvätta handdukar, underkläder eller väldigt smutsiga bomullskläder är detta det rätta programmet.
  • Syntet-  Plagg av polyester, akryl och polyamid tål inte högre än 30- 40 graders värme eftersom de annars kan krympa eller helt enkelt gå sönder.
  • Ylle– Detta program är skonsamt mot känsliga tyger och “vaggar” mer än roterar runt kläderna i svag värme och utan centrifugering. 
  • Fintvätt- Silke, siden och skjortor passar bra till detta program. Tvättmaskinen bör bara vara max halvfull eftersom dessa material behöver mycket plats och vatten. En fördel att tvätta skjortor på fintvätt-programmet är att de oftast inte behöver strykas efteråt.

Handtvätt

En del plagg tål endast handtvätt och då är det badbaljan som gäller. Det finns många tekniker för att få rent tyg med hjälp av handtvätt, googla dig gärna fram.

Tvätt som ej får tvättas

Ibland finner vi en vattenfylld och överkryssad balja på vår tvättlapp. Symbolen innebär att den inte får tvättas alls. Som tur är finns det inte många sådana plagg, oftast är det väskor och liknande som berörs. Dessa föremål får du försöka vädra eller ånga lite försiktigt.

Hur torkar man kläder?

Hur tvättar man kläder?

Hur torkar man kläder och på vilken teknik ska man välja? Det är allmänt känt att torktumlare sliter mer på kläderna, samtidigt är de väldigt bra att ha när tvätten behöver bli färdig fort. Vissa material tål att torktumlas medan andra går sönder eller noppar. Kuddar, täcken och mikrofiberdukar mår till och med bra i torktumlaren. Elastiskt tyg däremot tappar sin passform och blir genomskinliga eftersom plasten i tyget smälter. Torkskåp är ett annat alternativ, de sliter mindre på kläderna men drar  istället mycket mer energi.

Om huruvida plagget kan torkas i tumlare eller ej kan du se på tvättsymbolerna:

  • En kvadrat med en vit eller svart cirkel i- Plagget får torktumlas.
  • En kvadrat med en cirkel och en prick i– Plagget får torktumlas i låg temperatur.
  • En kvadrat med en cirkel och två prickar i- Plagget får torkas i normal temperatur.
  • En överstruken kvadrat med en cirkel i– Plagget får ej torktumlas.
  • En kvadrat med en “gardin” hängandes ner- Plagget ska torkas hängande
  • En kvadrat med ett vågrätt streck- Plagget ska torkas på en plan yta
  • En kvadrat med tre lodräta streck- Plagget ska dropptorkas, dvs inte ens centrifugeras i tvättmaskinen.

Strykning

Hur tvättar man kläder?

Alla gillar strukna och välvårdade kläder, men se upp. Vissa material tål inte så hög värme och får därför inte strykas, alternativt får de bara strykas på svag värme. När det gäller strykning finns det fyra olika symboler:

  • Strykjärn med en prick- Plagget får strykas med ett “svalt” strykjärn, max 110 grader.
  • Strykjärn med två prickar- Plagget får strykas med ett varmt strykjärn, max 150 grader.
  • Strykjärn med tre prickar- Plagget får strykas med ett hett strykjärn, max 200 grader.
  • Ett överstruket strykjärn- Plagget får inte strykas alls.

Kemikalier

Hur tvättar man kläder?

Alla tvättmedel och sköljmedel räknas som kemikalier men när vi här pratar om kemikalier menar vi kemikalierna utöver det vanliga tvätt/ sköljmedlet. 

Fläckborttagningsmedel

Det finns flera typer av fläckborttagningsmedel både i sprayform och som tvättmedel. Här gäller regeln att alltid följa just det enskilda fläckborttagningsmedlets råd, var dock väldigt restriktiv med att använda fläckborttagning på tyg du vet med dig är extra känsligt. Om du ska spraya plagget kan du först provspraya  på ett område som inte kommer synas, då märker du om ditt plagg reagerar dåligt på behandlingen.

Blekmedel

Blekmedel består av en eller flera kemikalier som inte många plagg uppskattar. Genom att titta på tvättlapparna kan du avgöra om du kan bleka kläderna eller ej.

  • En triangel med bokstäverna CL i sig tål blekning med klor.
  • En randig triangel visar att blekmedel utan klor kan användas
  • En överkryssad vit eller svart triangel innebär att plagget inte tål blekmedel alls.

Kemtvätt

 

Om tyget tål kemtvätt eller ej kan du se på den cirkulära symbolen.

  • En tom och överkryssad cirkel betyder att plagget inte tål kemtvätt alls.
  •  En cirkel med ett P betyder att du kan kemtvätta plagget med perkloretylen.
  •  En cirkel med ett A betyder att plagget tål alla typer av kemiska vätskor.
  • En cirkel med ett F betyder att plagget inte tål vätskor som är starkare än perkloretylen.
  • En cirkel med ett F och ett streck under betyder att plagget måste kemtvättas med försiktighet och med begränsad vattentillsättning, torktemperatur och hantering.

 Är du osäker på om dina kläder kan kemtvättas kan  personalen på kemtvätten råda dig.

10 Tvättips

  1. Tvätta dina kläder med snarlika färger för att undvika att kläderna färgar av sig eller blir solkiga.
  2. Titta alltid efter noga i alla fickor så att inget ligger kvar i dem, knäpp alla knappar och blixtlås och vänd kläder med dragkedja ut och in.
  3. Använd tennisbollar i torktumlaren för att få dunprodukter och gosedjur fluffiga.
  4. Tvätta inte jeans för ofta, det ska räcka med ca en gång var tredje månad. Häng ut dem på vädring med jämna mellanrum istället, använd aldrig sköljmedel och torktumla aldrig.
  5. Häng upp skjortor på galgar och låt dem lufttorka så slipper du stryka dem.
  6. Ersätt sköljmedel med ättika och eterisk olja. Googla fram recept på sköljmedel.
  7. Lägg alltid svåra fläckar i blöt direkt. Kan du inte köra igång en tvättmaskin just då, lägg plagget i en vattenbalja.
  8. Lägg ALDRIG våt eller fuktig tvätt i tvättkorgen, det bildas mögel som även sprider sig till andra kläder. Tvätta direkt eller häng upp dem på tork bredvid. Samma sak gäller kläder med olika kroppsvätskor på, tvätta direkt eller förvara separat.
  9. Planera dina tvättar. Spara så att du kan fylla upp maskinen, på så sätt sparar du både tid, energi och pengar.
  10. Använd ekologiska produkter för att skona miljön och dina kläder.

Extra tips: Använd tvättpåse. Tvättpåsar hindrar kläderna från att sno ihop sig och sträckas ut. BH:ar, kläder med paljetter och liknande bör alltid tvättas i påsar.

 

Lämna ett svar