Hur sköter man orkidéer?

  • Publicerat
  • Publicerat i Vardagstips / växter
  • Uppdaterad
  • 8 min. läsning

Hur sköter man orkidéer?

Senast uppdaterad januari 10, 2024 av Andrea

[Inlägget innehåller reklam och länkar till Wexthuset]

Hur tar man hand om en orkidé? Orkidéer är väldigt vackra och exotiska blommor som finns i flera olika färger och utföranden. Samma för alla är att de kan vara väldigt svåra att få att blomma. Känner du igen dig i detta?

Du köper en vacker orkidé som håller sina blommor på plats några veckor, därefter sitter du med en kruka beståendes av några gröna blad och en pinne. Blommorna växer aldrig ut igen och till slut ger du upp hoppet om att du kan sköta en orkidé…

Att sköta orkidéer kan alltså vara ganska svårt om man inte vet hur man ska göra. Detta beror på att dessa växter ställer stora krav på både ljus, vatten, värme och luftfuktighet. Vi på hur funkar har tagit fram några praktiska råd för skötsel av orkidéer!

Hur sköter man orkidéer?

 

 

 

 

 

 

 

 

11 konkreta tips för skötsel av orkidéer

1. Ljus

Orkidéer älskar ljus men ska inte placeras i direkt solljus. Det bästa är att sätta dem i ett fönster med en tunn gardin mellan som kan sila bort solens direkta strålar. Orkidéer tycker mycket om morgonsolen som inte är så skarp, låt gärna därför orkidén titta fram lite då. Se upp för den starka sommarsolen, den kan vara direkt skadlig för den fragila växten.

2. Temperatur

Orkidéer trivs, beroende på art, i en dagstemperatur mellan 21-24 grader och en nattemperatur på mellan 15-18 grader. Temperaturvariationen mellan dag och natt hjälper orkidén att blomma. En del sätter ut sina orkidéer på en sval balkong eller i ett uterum över natten för att få till gradskillnaden. Enkelt kan man säga att orkidéer trivs bäst i samma temperatur som där de växer naturligt. 

3. Luftfuktighet

Orkidéer vill ha en hög luftfuktighet för att trivas. Om du bor i ett torrt klimat kan du därför behöva försöka ändra luftfuktigheten runt dina växter. Detta kan du göra med en vanlig luftfuktare eller genom att exempelvis placera en bricka med vatten och små stenar nära växten. Spraya även växten med vatten regelbundet och försiktigt.

4. Vatten

Att vattna orkidéer på rätt sätt är jätteviktigt för att den ska vilja blomma och trivas. Orkidéer trivs med att torka ut lite mellan vattningarna. Det är ett vanligt misstag att övervattna sina orkidéer, ett tips till dig som är osäker: Stick ner ett finger ca 2 centimeter ner i jorden, är det torrt därnere är det dags att vattna. När du vattnar ska du däremot vattna rikligt, vattna tills du ser att vattnet rinner ut ur botten av krukan. Orkidéer ska aldrig stå i vatten, så töm fatet under krukan när du är färdig. Ett tips är att köpa bra krukor till orkidéer (t.ex. den här: Orkidékruka) och kombinera med ett bra fat (t.ex. det här: orkidéfat).

5. Näring

Orkidéer behöver växtnäring för att kunna blomstra. Vi rekommenderar att du använder ett anpassat orkidégödsel som ger din orkidé allt den behöver. Det finns också olika typer av näring, bland annat näring som fokuserar på att förlänga och öka blomningen, som det här, och näring som används för ökad tillväxt och knoppsättning, som det här! Näring till orkidéer finns även som spray om du hellre föredrar det. T.ex. det här!

6. Omplantering

Orkidéer behöver ofta omplanteras. Du märker när det är dags när jorden i krukan bryts ner och/ eller när det blir för trångt för rötterna. Var alltid försiktig när du omplanterar orkidéer  eftersom deras rötter är mycket känsliga. En bra idé är att plantera växten i en speciell orkidéblandning som till exempel sphagnummossa (finns att köpa här). Vill du så finns det färidga paket för omplantering av orkidéer, ett sådant hittar du här: Plantera om orkidéer.

Hur sköter man orkidéer?

7. Skadedjur och sjukdomar

Håll noga koll efter tecken på skadedjur eller sjukdomar på din orkidé. Tecken på dessa kan vara mjöldagg, spinnkvalster och svampinfektioner. Om du märker av att din växt blivit utsatt för angrepp eller blivit sjuk måste du handla direkt. Behandla orkidén med ett bekämpningsmedel som växten klarar av och utför de åtgärder som rekommenderas vid olika sjukdomar. Tänk på att skadedjur kan färdas mellan flera växter och att växtsjukdomar kan smitta. Det kan därför vara läge att isolera dina insjukna/ angripna växter för att förhindra spridning.

8. Pruning och deadheading

Detta innebär att du tar bort gamla eller döda blommor och stjälkar för att skapa förutsättningar för ny tillväxt. Beskärning är något som utförs på de flesta växter men som kan kännas tråkigt att göra. Tänk att ju mindre “växt” rötterna måste nära ju svagare blir växtens blomminigskraft. Genom att klippa bort döda och slitna växtdelar kan all näring istället gå till den friska delen av växten. Klipp av stjälken precis ovanför en frisk knoppskarv för att främja nyblomningen.

9. Stöd och trådning

Om din orkidé har en lång stjälk eller om det finns risk för att den ska böjas bör du använda trådstöd eller träpinnar för att stötta upp den. Se dock till att stödet inte skadar växten. Det finns också väldigt fina orkidéstöd att köpa: T.ex. dessa fina från Wexthuset

10. Tålamod 

Orkidéer är inga snabbväxande blommor och det kan ta lång tid mellan blomningarna även om du gör “rätt”. Du kan komma att behöva vänta länge på att din orkidé ska kunna etablera sig och blomstra. Tänk på att det ändå är värt det i slutändan. Orkidéer är ju trots allt en av de vackraste blommorna i världen

11. Läs på

Alla orkidéarter kan ha olika behov. Titta gärna upp och utforska hur just din orkidéart fungerar. Nedan har vi listat lite kort fakta om de vanligaste orkidéerna i Sverige.

Hur sköter man orkidéer?

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanliga Orkidéesorter

Orkidéer växer inte naturligt i Sverige men varje år importerar vi massvis för att kunna pryda våra hem med denna eleganta och dekorativa blomma. 

  • Fjärilsorkidé: Fjärilsorkidén eller Phalaenopsis är en av de absolut mest populära arterna som vi importerar till Sverige. Den är älskad av många anledningar. Dels är den otroligt vacker med sina stora breda blommor och dels är de relativt lättskötta för att vara orkidéer. Fjärilsorkidéen kallas ibland för en “nybörjarblomma” av de som är vana vid att odla orkidéer och brukar rekommenderas till just nybörjare. Blommorna finns i flera olika färger, de vanligaste är vit, rosa, lila och gul.
  • Dendrobium: Dendrobium är en stor okidésläkt som består av flera olika arter och sorter. Detta orkidésläkte har smala blad och många små färgglada blommor i flera olika nyanser.
  • Cymbidium: Cymbidiumorkidéer är kända för sina långa smala blad och för sina färgsprakande blommor. Cymbidium är ett populärt val för utomhusodling under sommaren och inomhusodling över vintern.
  • Tigerokidé: Tigerorkidén eller Oncidiumorkidéer har fått sitt namn efter sina karaktäristiska gulbruna blommor. Växten är så kallat medelstor och trivs i normalt rumsklimat.
  • Pianoorkidé: Pianoorkidé eller Miltonaorkidén har blommor som liknar små pianon. Blomman har vita kronblad och har svarta dekorativa fläckar på sig. Pianoorkidén sprider en mild och ljuvlig doft i hemmet.
  • Vanda: Vandaorkidéer är kända för sina stora färgglada blommor och luftiga rötter. Dessa anses vara svåra att odla i Sverige eftersom de trivs bäst med hög luftfuktighet och begär mycket ljus.
  • Cambria: Cambria eller Odontocidium är en så kallad hybridorkidé och är känd för sina flerfärgade blommor. Dessa är på grund av deras färgstarka utstrålning populära prydnadsväxter och är dessutom relativt enkla att odla inomhus.
  • Zygopetalum: Zygopetalumorkidén är känd för att sprida en stark och god doft. Dessa är något ovanligare än de tidigare nämnda men kan rätt lätt gå att få tag på och passar extra bra i hem som uppskattar doftande orkidéer.

Hur sköter man orkidéer?

Hur sköter man orkidéer?

Lämna ett svar