Hur sköter man julstjärnor?

Hur sköter man julstjärnor?

Inlägget är reklam för Wexthuset och innehåller annonslänkar

Nu är vintern här och det är dags att fundera på vinterblomstret. Nu byter vi ut tulpaner och pioner mot julstjärnor, hyacinter, amaryllis och andra härliga vinterblommor. Vasen används inte lika flitigt, istället köper vi krukor och korgar. I den här artikeln ska vi berätta mer om julstjärnor och hur du arrangerar dem med andra vinterblommor. Du får även ta del av några skötselråd och hur du kan använda dem till pynt.

Vad är en julstjärna?

Vad är en julstjärna egentligen? Julstjärnan är en väldigt populär krukväxt med en eller flera stora röda högbladssansamlingar som omsluter små gröngula blomsterknoppar. Högbladens form och färg har givit växten sitt vackra namn. Julstjärnor växer naturligt i Mexiko och i vissa delar av Nordamerika, då i form av buskar. Vill du veta mer om julstjärnans historia och ursprung kan du hitta det här. 

Vilka färger har julstjärnor?Hur sköter man julstjärnor?

Julstjärnor är traditionellt röda men de förekommer bland annat även i vitt, rosa och aprikos. Vissa väljer att köpa vita julstjärnor under adventstiden för att sedan under juldagarna köpa röda. Det finns även stjärnor som dekorerats med glitter. Dessa är mycket dekorativa men uppskattas inte av alla. Man gör som man vill helt enkelt.

Är julstjärnor giftiga?

Julstjärnan kan i vissa fall orsaka illamående och kräkningar om den äts i stora mängder, den är dock inte dödlig. Håll blomman borta från barn och djur och försök att inte tugga i dig den själv så mår alla bra till jul. 

Hur sköter man en julstjärna?

Julstjärnor är ganska svåra att sköta. Faktiskt är det ett litet julmirakel i sig om julstjärnorna håller hela julen. För dig som har gett dig katten på att hålla din blomma vid liv ger vi dig här några hänvisningar du kan gå efter.

  • Blomman får inte bli för kall. Hamnar den under 15 grader så ramlar bladen av.
  • Blomman får inte bli för varm, då kan den torka ut.
  • Blomman får inte stå i drag, då blir den kall.
  • Packa in stjärnan ordentligt så att växten inte chockas av temperaturskillnaden.
  • Jorden ska vara något fuktig men får aldrig stå i vatten.
  • Plantera inte växten i lerkruka, det kan torka ut den.
  • Placera inte blomman i fönstret, det blir för ljust.

För dig som vill ha en mer ingående introduktion till hur du ska sköta din julstjärna kan du hitta flera tips här. 

Julstjärna som snittblomma

Vill du sätta julstjärnor i vas behöver du först försluta snittytan så att den inte drar till sig för mycket av vattnet. Du sluter snittytan genom att snabbt doppa den i kokande vatten eller hålla den över ett ljus. Sätt blommorna i ljummet vatten. 

Tips: Fäst julstjärnan i en fakir och täck hela blomman med vatten i en glasskål. Blomman kommer att se fantastisk ut i vattnet, speciellt de vita som får en underbar frostig färg.

Pynta med julstjärnor

Där finns en del pynt du kan tillverka med hjälp av julstjärnor, de är till exempel väldigt dekorativa i blomstergrupper. Vill man vara lite originell kan man även använda ministjärnor i kransar och som julgranspynt.

Julstjärnor till granen

Klipp av ministjärnor och förslut snittytorna. Placera dem i minivaser och häng upp i granen.

Mossbollar

Ta ministjärnor ur sina krukor och täck jordklumpen med mossa. Fäst mossan med myrtentråd och häng upp dem i granen eller i fönstret.

Vill du få flera tips på hur du kan pynta din gran kan du läsa mer om det i vår artikel om julgranar.

Vad ska man tänka på när man köper julstjärna? Hur sköter man julstjärnor?

När du ska köpa julstjärnor finns det några saker du bör tänka på.

  • Se efter att de gröna/gula knopparna (blommorna) sitter kvar och inte blivit bruna. Om blommorna vissnat kommer de röda högbladen att falla av strax efter.
  • Köp inte julstjärnor som står ute eller nära entren, julstjärnor är känsliga för kyla och bladen kommer att falla av nästan direkt när de kommer in i värmen.
  • Frakta hem växten ordentligt inpackad för att skydda den mot kyla.

Vad gör man med julstjärnor efter jul?

Efter att de färggranna bladen trillat av kan man naturligtvis spara växten, inte minst för de fina gröna bladens skull. Börja med att klippa av själva stjärnan och ställ den på en ljus plats. När du ser att växten har producerat nya skott kan du plantera om den i ny näringsrik jord. Därefter kan du vattna den med näringsberikat vatten, det gör inget att den torkar ut lite mellan varven. På sommaren trivs julstjärnor utomhus så länge som temperaturen inte når under 15 grader.

Hur kan man få en julstjärna att blomma igen?

Att få en julstjärna att blomma om kan vara riktigt marigt. När de röda bladen fallit av går växten in i viloläge, det innebär att den kommer behöva chilla ett tag innan den producerar några blommor. Växten måste få vila i rätt ljusförhållande i ca 10 veckor. 14 timmars kompakt mörker och 10 timmars starkt ljus. Mörkret aktiverar växternas blomning och dess hormoner. Utsätts växten av för mycket ljus riskeras blomningen och stjärnan får ingen eller endast bleknad färg. Vill du få mer tips på hur du kan få din julstjärna att blomma om? Kolla in dessa tips från Wexthuset. 

Hur tar man hand om julgrupper?

Julgrupper kan vara lite kluriga att hålla vid eftersom varje växt har sina egna behov och dessa är inte alltid kompatibla med varandra.

Ska du planera en egen julgrupp är det bra att du läser på lite om varje blomma så att du vet vilka växter som passar bäst ihop. Plantera de växter som behöver mycket vatten för sig och de som helst ska torka för sig. Här är lite snabba fakta om de vanligaste vinterblommorna:

Julstjärna: Julstjärnor vill stå ljust och bli vattnade regelbundet. Jorden bör få torka ut lite innan nästa vattning. Julstjärnor tål inte grader under 15  men kan inte heller stå för varmt. Undvik att placera julstjärnor på element för att undvika uttorkning.

Julros: Julrosor trivs bäst utomhus men den kan även stå svalt inomhus. Låt julrosen få gott om ljus och låt den inte torka ut.

Amaryllis: Amaryllis trivs bäst svalt och ljust, dock inte i för starkt solljus.Hur sköter man julstjärnor?

Tips: När blomstängeln visar sig ska man vattna amaryllisen sparsamt annars kan den bli väldigt hög och se märklig ut i arrangemanget. Vattna aldrig direkt på löken för då kan den ruttna. När amaryllisen blommat bör den klippas ner till löken igen så att en ny stängel kan växa upp och blomma.

Azalea: Azalean får aldrig torka ut utan jorden runt omkring måste alltid hållas fuktig. Se upp för övervattning, blomman får aldrig stå i vatten utan bör antingen vattnas försiktigt eller doppas i vatten. Ställ aldrig en azalea ovanför ett element eller i starkt solljus, då riskerar den att torka ut.

Julbegonia: Begonior ska stå soligt men svalt (15-20 grader.) Den behöver få torka upp mellan vattningarna som bör innehålla en svag näringslösning.

Tips: Välj en växt med många blommor, om du sköter den rätt kan en begonia blomma i flera månader.

Cyklamen: Cyklamen föredrar när det är ljust och svalt. Den klarar sig fint ända ner till noll grader. Den bör inte stå för varmt eftersom jorden då torkar ut. Blir plantan torr får du sänka den i vatten ett tag, den bör dock aldrig bli stående i det. Vattna blomman med näringsberikat vatten när bladen börjar sloka men akta dig för att vattna direkt på löken.

Hyacint: Hyacinter bör placeras svalt. Om den står för varmt börjar den skjuta i höjden istället för att blomma. EnHur sköter man julstjärnor? hyacint behöver knappt vattnas alls om den inte blir uttorkad över ett element eller liknande. Vattna sparsamt.

Tips: Spara hyacinten efter blomning och plantera den i trädgården till våren.

Kalanchoë:  Kalanchoë är en blomma som passar ihop med i princip alla blommor. Den kallas även för höstglöd och kan stå både ljust och mörkt. Den kräver inte mycket vatten eller någon extra näring.

Iskonvalj: Iskonvaljer vill stå ljust och svalt men klarar av att stå lite varmare när blommorna slagit ut. Jorden bör hållas fuktig hela tiden.

Tips: Spara växten och placera den svalt och ljust över vintern och plantera den sedan i trädgården på våren.

En: Enar trivs inte så bra inomhus och blir snabbt bruna och ruggiga eftersom luftfuktigheten är för låg inomhus. Plantera enen på ett lager av lecakulor i vatten för att öka luftfuktigheten.

Tips: Plantera om enen i trädgården. Du kan plantera den så fort tjälen gått ur jorden.

Julorkidé: Orkidéer trivs i ljus men inte i direkt solljus. Den vill gärna stå varmt och i hög luftfuktighet och bli försiktigt vattnad. Vill du veta mer om hur du sköter okidéer kan du läsa mer om detta i vår artikel, hur sköter man orkidéer?

Julkaktus: Julkaktusar vill stå ljust och bli vattnad regelbundet med näringsberikat vatten.

Tazetter: Tazetter ska stå ljust men svalt för att hålla länge. Plantera tazetten i grus och vattna mycket sparsamt. Var försiktig så att inte löken blir blöt och ruttnar.

När blomsterarrangemanget har gjort sitt kan du gräva upp de överlevande plantorna och plantera om dem i vars en kruka och ställa dem där de trivs bäst. Vill du veta mer om julgrupper och hur man sätter ihop dem kan du hitta mer information här. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar