Hur fungerar ränteavdrag för bolån?
Hur fungerar ränteavdrag egentligen? Ränteavdrag för bolån kan kännas svårt och krångligt. I den här artikeln tänker vi att vi ska göra det lite enklare!
Vad är ränteavdrag för bolån?
Vad är ränteavdrag då? Ränteavdrag är en skattereduktion/skatterabatt som du kan få på den ränta som du betalar för ditt bolån, privatlån, billån, snabblån och samlingslån. Ränteavdraget är till för att hjälpa dig som låntagare att ha råd att låna till att till exempel köpa en egen bostad. Ränteavdraget får du i samband med din deklaration genom ett avdrag på skatten. I de allra flesta fall har Skatteverket i samverkan med bankerna redan räknat ut vad du ska ha i ränteavdrag. Då är det enda du behöver göra att signera och skicka in din deklaration som vanligt.
Vem har rätt till ränteavdrag för bolån?
Vem som har rätt till ränteavdrag för bolån beror på många faktorer. Det finns en del krav som måste uppfyllas för att du ska ha rätt till ränteavdrag. Om du uppfyller dessa krav har du rätt till ränteavdrag.
Vilka krav finns för att få ränteavdrag?
Vilka krav finns det för att få ränteavdrag? Vi listar ett par här!
- Du måste redan betala skatt på din inkomst. Det vill säga skatten som du månadsvis betalar från din lön eller avkastning från ett företag. Du måste alltså ha betalat skatt under samma kalenderår som du ansöker om ränteavdrag.
- Du måste ha ett underskott i ditt inkomstkapital. Dina räntekostnader måste alltså vara större än dina kapitalinkomster från t.ex. ränta på sparade pengar och aktieutdelning. Om du betalar 100 000 kronor i räntekostnader men har samma eller högre summa på ditt sparkonto har du inte rätt till ränteavdrag.
- Du måste ha en räntekostnad på minst 1000 kr.
Vad kan jag få ränteavdrag för?
Vad kan man få ränteavdrag för? Du kan få skattereducering på bolån, billån, privatlån, snabblån och samlingslån. Du kan inte få ränteavdrag för CSN-lån. Det beror på att man tycker att CSN-lånet redan är väldigt fördelaktigt. Privatlån måste du själv redovisa för skatteverket eftersom detta inte är någon info som framkommer från banken.
Hur räknar jag ut ränteavdrag?
Vill du lära dig att räkna ut ränteavdrag? Här kommer ett exempel!
Såhär räknar du ut ditt räntebidrag:
Du kan räkna ut ditt räntebidrag på de första 100 000 kronorna du betalat i ränta får du dra av 30%, därefter gäller 21%. Ett exempel är: Du har betalat 120 000 kronor i ränta. Då får du först räkna de första 100 000 kronorna med 30% dvs. 30 000 kronor. Därefter tar du det resterande beloppet, i detta fall 20 000, och räknar ut den summan med 21%. Då får du 4200 kr. Alltså blir den totala summan för ditt ränteavdrag 34 200 kr.
Varför gör man ränteavdrag?
Varför gör man ränteavdrag? Att staten går in med ett ränteavdrag gör att fler människor får det lättare att köpa och äga t.ex. sin egen fastighet. Många människor hade inte haft råd att ta så stora lån utan den hjälp som ränteavdraget ger. Det positiva med ränteavdrag är att det kan främja bostadsbyggande och att människor med lägre inkomst också får en chans till ett eget boende. Det som kan ses som negativt är att bostadspriserna lätt ökar och fler människor belånar sig.
Idag har antalet svenska hushåll med lån ökat med ca. 54% sedan 2015. Det vanligaste lånet är bostadslån som står för hela 82% av bankens totala utlåningsbelopp, Vid årsskiftet 2021-2022 fanns 391 039 personer registrerade hos kronofogden. Det är en minskning med 11 166 personer. Detta beror delvis på de olika stödpaketen som bland annat staten gått ut med under pandemin. Det beror även på att skulderna för radio och tv-avgiften försvunnit i och med att den numera automatiskt läggs på skatten. Samtidigt har beloppen på skulderna ökat. Idag är den sammanlagda skulden hos kronofogden ca. 94 miljarder kronor det är en ökning med ca. sju miljarder från förra året. Detta beror på att räntorna har ökat för de allra flesta lån.
Ränteavdrag i Europa
Ränteavdrag i Europa skiljer sig från ränteavdrag i Sverige. Andra länder som använder sig av räntebidrag är bland annat Finland, Belgien, Nederländerna, Bulgarien, Italien och Schweiz. De har alla olika sätt att räkna ut avdraget och helt olika procent. Även kraven för att få ränteavdrag skiljer sig från land till land.
Bulgarien har t.ex. ränteavdrag för de första 100 000 lev (559.209 svenska kronor) Detta gäller dock bara gifta familjer under 35 år. Italien har ett ränteavdrag på 19% på upp till 4000 euro (43.769 svenska kronor) på bostadslån.
Sverige är ett av de länder som har de mest generösa ränteavdragen medan länder som Danmark, Estland, Luxemburg, och Tjeckien håller på att fasa ut deras ränteavdrag helt eller delvis. Frankrike, Grekland, Irland, Kroatien, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tyskland, Ungern och Österrike har däremot inget ränteavdrag alls.
Tips för att få ut det mesta av ditt ränteavdrag för bolån
- Ett tips för att få ut det mesta av ditt ränteavdrag för bolån är att fördela om räntekostnaderna om ni är flera som står på lånet men gått in med olika stora andelar på lånet. T.ex. om du och din sambo har ett gemensamt bolån men du har gått in med 70% medan din sambo bara gått in med 30%. Om detta innebär att du kommer över 100 000 kronorsgränsen medan din sambo inte gör det kan ni välja att omfördela räntekostnaderna till 50/50 och därmed kanske båda hamna under 100 000 kronorsgränsen och få ett högre skatteavdrag. Detta kan er bank hjälpa er med.
- Skattejämkning. Skattejämkning innebär att du istället för att få dra av en högre summa skatt i samband med din deklaration så du kan få en skattereducering varje månad. Detta kan du ansöka om på skatteverket. Om din ansökan godkänns tar skatteverket kontakt med din arbetsplats och ger klartecken om att de ska dra mindre skatt på din månadslön.
- Ha koll på dina ränteavier. Oftast sköter banken och skatteverket siffrorna själva och du får det färdiga resultatet i din deklaration. Då kan du bara skicka in din deklaration oändrad. Ett tips är att du själv gör en kontrollräkning så att de inte missat något. Tänk på att eventuell ränteskillnad också är avdragsgill men att banken inte alltid informerar skatteverket om detta. Ränteskillnad innebär att du istället för att hålla dig till den avbetalningsplan som du och banken kommit fram till betalar av din skuld tidigare. Då gör banken en förlust eftersom de inte kan ta ut ränta av dig under de månader som skulle återstå om du inte betalat av din skuld tidigare. Då lägger bankerna ibland på en extraavgift som heter ränteskillnad.
- Har du ett privatlån till t.ex. en släkting kan du och denne skriva ett dokument för förutsättningarna för lånet. Tänk på att det i dokumentet ska framgå tydligt vad räntebeloppet är och att det ska vara underskrivet av båda parter. Dokumentet ska sen skickas in till din bank i god tid före deklarationen.
För dig som inte redan har ett bolån och en sambo att dela ditt ränteavdrag för bolån med – varför inte hoppa in och läsa vår guide om hur tinder fungerar? Vem vet – du kanske hittar någon att dela ditt ränteavdrag med?