Senast uppdaterad november 9, 2023 av
Vad är Black Friday?
Black Friday är USAs och numera Sveriges största REA-dag. De flesta butiker erbjuder rabatterade priser och erbjudanden den här dagen. Många butiker ändrar även sina öppettider och öppnar ibland väldigt tidigt och stänger väldigt sent. Tillsammans med Black Week och Cyber Monday tre dagar senare anser man att julhandeln har börjat. I Sverige har det tidigare varit tradition att julhandeln startade med skyltsöndagen, det vill säga den första advent. Men idag har Black Friday spritt sig till större delen av världen, inte minst på grund av e-handeln. I Sverige började Black Friday ta vid 2013- 2014 och blev då en jättehit. Flera affärer gick med över 100% mer vinst än samma dag året före.
Vart kommer Black Friday ifrån? 
Black Friday härstammar från USA och kom igång på 60-talet. Var uttrycket Black Friday kommer ifrån råder det olika meningar om. En vanlig förklaring är att uttrycket kommer från Philadelphia. Då var det ett uttryck som beskrev problematiken med den ökade trafiken och antalet fotgängare som naturligt skapades dagen efter Thanksgiving då alla skulle hem från släktingar och liknande. Vill man veta mer om Black Fridays ursprung kan man läsa mer på Wikipedia.
När infaller Black Friday?
I år är det Black Friday den 24e november. Black Friday infaller alltid fredagen efter att amerikanerna firat Thanksgiving. Thanksgiving firas den fjärde torsdagen i november, därför infaller Black Friday den fjärde fredagen i november. Det finns alltså inget fast datum utan det faller sig olika varje år. Många tycker att det är ett underligt sätt att på torsdagen välsigna och vara tacksam för allt man har för att sedan dagen efter nästan trampa ihjäl varandra i jakten på mer saker.
Vad är Black Week? 
Black Week är en förlängning av Black Friday och Cyber Monday och i år sträcker sig Black Week mellan den 20-26 november. I vissa butiker sträcker sig rean över hela veckan och ibland ännu längre. Konsumentverket varnar dock för vidare förlängningar av Black Week då det i förlängningen gör att många människor skuldsätter sig hos olika betalningsföretag med höga räntor. Inte sällan har butikerna “tjuvstart” på Black Friday, man vill ju in i det längsta profitera på kundernas köplust. Black Week har även sina fördelar. Den minskar rusningen under själva fredagen och färre människor dör eller blir skadade. Den ger kunderna chansen att köpa billiga julklappar även fast man jobbar eller av andra anledningar inte kan komma iväg att handla just på fredagen. Det gör det även möjligt att besöka fler butiker. Och det vet butikerna, naturligtvis vet de det och de utnyttjar det till fullo. Vi konsumenter får trösta oss med att vi slipper onödig stress.
17 Tips inför Black Friday
- Gör en lista på saker du verkligen behöver eller vill ha och håll dig till den! Det är så lätt att bli lockad av butikernas alla erbjudanden. Om du inte är trogen din lista och din budget kan det sluta med att du plötsligt står med en extra dammsugare och en köksmaskin du aldrig kommer använda. Tänk på att all marknadsföring och butikernas uppbyggnad är speciellt designade för att du ska vilja impulsköpa saker.
- Passa på att köpa julklappar. Gör även en lista på vilka julklappar du ska köpa för att undvika onödig konsumtion. Du behöver inte ge din svärmor en tredje bakmaskin för att de de senaste tre åren varit på rea. Att köpa julklappar till dig själv räknas inte. Dina egna julklappar hör hemma i kategorin ovanför. Försök inte lura dig själv eller din partner genom att döpa om varan till julklapp. Skäms på dig.
- Ha pengar undanlagda inför Black Friday för att inte behöva ta lån och dyra krediter. Ta endast lån om du ska köpa stora grejer, typ en Apple TV för 20 000 + kronor. Vill du veta mer om Apple TV, titta in vår länk här
- Ha din ekonomi under kontroll. Håll koll på din budget, handla inte för mer än du bestämt. På riktigt, det är verkligen superviktigt. Det är snart jul, det är inte läge att ha ett hål i plånboken då. Tänk på julskinkan, den kommer inte att vara på rea.
- Ha en plan. Vart ska du/ni börja? Vilka ska med? Ska ni dela upp er? Vart ska ni mötas igen? Vem köper vad? Ta reda på i vilka butiker de saker du vill köpa finns. Planen bör vara så bra att ni inte ska behöva ringa varandra. Att prata i telefon i en trång, stressig och högljudd affär gör att du förlorar fokus och humör. Plus att det kan vara svårt att höra och ibland är täckningen dålig.
- Prova kläder i förväg. Slipp stå och prova kläder och stå i kö till provrum. Åk någon dag innan och prova så du vet vilken storlek du behöver. Sen är det bara att gå in och ta de plagg du vill ha på fredagen. Detta gäller även, om inte speciellt barn. Helst ska inte barn följa med alls men om de mot förmodan är det vill du INTE stå i kö för att prova kläder på varma, stressade och irriterade barn med en milslång kö både framför och bakom er.
- Skaffa barnvakt. Du vill inte ha med dig små barn i en trång och stressig affär. Dels för att du har annat att tänka på och dels för att barn faktiskt blivit nedtrampade när folk kastar sig över varandra för att komma först till något. Och nej, det funkar inte att ta barnvagnen för du kommer inte att komma fram i gångarna och folk kommer gå in i den. Se det som så att du faktiskt gör ditt barn en tjänst. Ingen 3-åring vill sitta i en vagn i flera timmar med fullt med folk omkring sig. Det är svettigt, det är oväsen, det är tråkigt. Långa köer till toaletterna också. Be någon stanna hemma eller skaffa barnvakt. Kanske kan den som stannar hemma sköta inköpen över internet?
- Planera med leveranser. Ska du köpa något stort? Boka släp eller se till att du kan få hem varorna med bil eller med leverantör. Du vill inte stå med en 90 tums tv på trottoarkanten för att du inte får plats med den i bilen. Boka släp i god tid. Pendlar du? Ha en plan för hur du får hem allt. Bussarna kommer att vara överfulla.
- Ta med dig mat och vatten. För att hålla blodsockret och humöret uppe behöver du ha något att äta mellan butikerna. Vatten behövs också så att du kan hålla dig hydrerad och slippa huvudvärk och trötthet. Tänk på att köerna till alla restauranger kommer att vara långa och tillagningstiden ännu värre. Du kan oftast glömma sittplatser också.
- Var väl förberedd. Ha det du behöver tillgängligt så att du slipper rota runt i din megaväska efter kontokortet varje gång. Sen är det så att du kommer att behöva betala sakerna på bandet. Gör inte som 90% av befolkningen och se förvånad ut och börja leta efter plånkan när kassörskan redan slagit in allt. Ha ditt kort i handen så att du kan betala direkt. Var även förberedd med påsar. Ta med dig egna eller “glöm” åtminstone inte att köpa dem. Det är inte som förr när man kunde få påsen gratis istället för att du skulle behöva stå om i kön. Nu kommer snyggt få vandra längst bak i kön för en påsejävlen och dina varor kommer ligga kvar oskyddade och ta plats på bandet.
- Var utvilad. Du måste kunna tänka ordentligt. Dels måste du vara alert i trafiken som kommer att vara kaosartad, dels ska du kunna räkna, hålla planeringen och även hålla koll på att du inte blir blåst. Det är inte helt ovanligt att personalen missar att slå in rabatter. De är också stressade! Ditt humör blir uselt om du är trött. Sov dina 8 timmar och slurpa i dig ditt morgonkaffe innan du åker. Det finns tillräckligt många irriterade människor i butikerna, du behöver inte bli en av dem som joinar “Hulkengänget.”
- Undvik onödiga väskor och stora jackor. Helt ärligt, lägg jacka, mössa och liknande i bilen. Det kommer vara jättevarmt i affären. Ta på dig kläder med bra fickor och ha mobil och plånbok där. Du behöver inget smink, ingen kalender eller vad du annars brukar ha i väskan. En väska kommer bara vara i vägen och det är lätt att den blir stulen också.
- Ha inte väskan eller andra värdesaker synliga i bilen, lägg dem i bagageluckan. Tjuvar finns även på parkeringar. Locka inte dem till dig med en dyr väska eller jacka.
- Ha på dig kläder som är lätta att ta av och på. Om du planerat att köpa kläder och behöver prova dem på plats kan det vara en bra idé att klä sig i något som snabbt och enkelt kan gå av och på. Du behöver inte vara finkläd på Black Friday. Ta på dig ett par joggingbyxor och en löst sittande tröja som du bara kan skala av dig direkt. Ta gärna med dig en person med lokalsinne och kvicka fötter som kan springa och byta storlekar till dig. Annars måste du gå ut och in hela tiden och det vill du inte.
- Ta på bekväma skor. Du kan behöva gå länge och dessutom i trängsel. Folk kommer att trampa dig på fötterna så ta på oömma skor. Undvik höga klackar, du vill inte behöva vingla runt som Bambi i ett hav av folk. Det är inte värt att få skavsår för du vill vara snygg på fötterna när du shoppar. Dessutom kommer ingen bry sig om eller ens se dina skor ändå. Satsa på ett par skor som är lätta att ta av och på när du ska prova nya. Skor med stålhätta är inte heller helt fel..
- Shoppa hemifrån. De flesta butiker idag erbjuder onlineköp. Gör dig själv en tjänst. Stanna hemma och klicka hem sakerna du vill ha. De få saker du missar kompenseras lätt upp genom att du slipper stress, trafik, galningar, skrikiga barn och hålögd personal. Tänk vad skönt att bara ta upp telefonen, sätta dig i soffan med en filt och varm dryck och bara klicka hem det du vill ha. OBS tänk på listan och budgeten!
- Akta dig för bullshit. Som tidigare nämnts är butikerna inte främmande för att lura en på pengar. Ett annat knep vissa butiker kör med är att sätta ett pangpris på till exempel en dator. Men nästan direkt portarna öppnats så är varan slutsåld. Ingen fara säger försäljaren, här är en nästan likadan för “bara” 500 kronor extra. Tänk efter om det är lönt då. En annan sak är att butikerna kan sälja av gamla produkter. Kolla så att tekniken i TVn är kompatibel med din mer moderna utrustning. Mycket kan hända med tekniken på bara några år.
- Bli inte galen. Hann du inte köpa allt, blev det fel? Blev det helt enkelt för mycket? Gå hem, ta det lugnt. Rean varar i flera dagar. Köpte du för mycket? Tänk på att du har bytesrätt på flertalet varor så länge du sparat kvittot och varan är ouppackad. Läs mer om konsumentköpslagen här.
Onlineshopping Black Friday 
Hur shoppar man smart online under Black Friday och Black Week? Vi på Hur funkar har sammanställt en lista med hjälp av Prisjakt.nu. På deras hemsida kan du få hjälp med allt möjligt rörande shopping och konsumentstrategier.
Jämför priser. Jämför priser och eventuell prisgaranti hos flera butiker och återförsäljare. Priset kan pendla en hel del mellan samma vara, speciellt under Black Week. Använd dig av en jämförelsesajt för att slippa leta runt bland massor av butiker.
Ha koll på prishistoriken. Det finns så många fulingar butikerna kan köra med. Till exempel det där med att ändra priserna innan Black Week. Tänk dig att en dator du vill ha kostar 11.000 kronor på Black Friday medan den tidigare har kostat 15.000. Ett pangpris eller hur? Men då kan butikerna vara så kluriga att de ändrar priset några veckor innan. Datorn kan alltså ha legat på 11.000 kronor i oktober för att sedan höjas några veckor före Black Friday till 15.000. De kommer få massor av köpare av en vara som de tidigare med samma pris inte sålt lika många av eftersom kunderna tror att de verkligen sparat pengar på att köpa den. Därefter kommer priset höjas igen för att sedan slutligen komma tillbaka till 11.000 kronor. Genom att ha koll på prishistoriken kan du se om butikerna jävlas med dig. Du kan även se hur många gånger om året varan sjunker i pris. Brukar varan ingå i kampanjer kan du kanske vänta med att köpa den till ett annat tillfälle.
Bevaka priserna. Jaha, så har du varit duktig och jämfört alla priser och hittat det bästa hos butik 1. När du köpt hem din vara ser du att butik 2 har gjort en ny sänkning och att du hade kunnat spara mer pengar. Genom att använda jämförelsesajter, som till exempel Prisjakt.nu, kan du få en notis varje gång någon av butikerna ändrat priset på de varor du är intresserad av. På så sätt sparar du både tid, pengar och grämelse.
Läs produktens recensioner. När du näthandlar kan det vara svårt att avgöra om produkten är bra eller inte. Kolla alltid produkten och företagets recensioner innan du handlar så riskerar du inte att få en klänning som är tillskuren av ett gammalt segel eller elektronik som inte funkar eller inte håller måttet.
Gör en lista på vad du behöver. Precis som när du shoppar i butik krävs det en ram i form av en budget och vad den ska räcka till. Om butiksshopping är svår att motstå är det inget emot onlineshopping. Fantastiska erbjudanden kommer på riktigt att kastas på dig både genom popups, mail, sociala medier och naturligtvis från hemsidan du besöker. Den fantastiska uppfinningen “cookies” gör det möjligt för alla nätbutiker att hitta dig och locka dig med just det du sökt och visat intresse av tidigare.
Ha koll på fraktkostnaden. När du beställer över internet kan en viss fraktkostnad tillkomma. Ibland blir inte frakten fri förrän du har köpt saker för ett visst belopp och ibland får du bekosta frakt oavsett. Håll alltid koll på vad du måste betala i frakt och eventuell tull. Om du köper varor från vissa länder, bland annat Kina, kan du behöva betala tull på dina varor.
Ibland tillkommer även returkostnader om du vill returnera en vara. Detta kan få dig att tänka till angående att köpa samma klädesplagg i olika storlek och skicka tillbaka dem som inte passar. Du sparar både pengar och miljö på att bara köpa hem det du är intresserad av. Returkostnader kan bli särskilt dyra om du köper saker från utlandet.
Använd rabattkoder. Många butiker kör med rabattkoder, inte minst under Black Week. Kolla noga på hemsidan om det finns någon aktuell rabattkod. Dela rabattkoder med andra, har du till exempel en personlig rabattkod kan du låta en kompis du litar på ta del av den genom att slå ihop beställningen. Har du fått en rabattkod som du själv inte kommer att använda? Ge bort den.
Låt dig inte stressas. Butiker älskar att skapa stress hos kunden för att han eller hon ska agera obetänksamt eller spontant. Känner du igen den där klockan som räknar ner minuter eller timmar du har på dig att besluta dig för ett köp eller etiketterna som säger “snart slut” och “bara två kvar?”
Prova att uppdatera sidan eller helt enkelt gå in senare och samma tid kommer att visas. Det är även ytterst sällan de där “stressetiketterna” stämmer. De är bara och endast till för att du ska bli stressad och köpa något utan att tänka igenom ditt köp först.
Ha koll på prisgarantierna. En prisgaranti garanterar dig som kund att du inte ska kunna hitta just den varan till ett billigare pris någon annanstans. Om du skulle hitta en billigare likadan produkt måste butiken sälja varan för det priset istället. Det känns tryggt när det står att varan har prisgaranti men hur ofta tittar du efter om det verkligen finns någon billigare produkt än den du köpte? En del butiker lever på kundens lathet och ointresse. Ta dig tid och jämför priserna.
Lycka till och må de höga makterna vara din själ nådig.