Senast uppdaterad oktober 2, 2023 av
[Inlägget innehåller annonslänkar till Smålandsgran]
Julgranen står redo att bokas. Har du inte hunnit beställa gran ännu så är det dags! Julen närmar sig med stormsteg och snart har vi den härliga julen här. Julen är en fantastisk högtid, en tid för återseende, vänskap, Kalle Anka och JULGRAN. Julgranen är nog, för de flesta, den främsta prydnaden och symbolen för denna högtid. Julgranar finns i olika design och material och kan ses runt om i hela landet under större delen av höst- och vinterhalvåret. Idag ska vi dock tala om den äkta varan. Granen med stort G. Med riktiga barr, kåda och med en helt underbar doft; en äkta Smålandsgran!
Köp din egen Smålandsgran här: ÄKTA SMÅLANDSGRAN
♫♪♪♩♫
O Christmas tree, O Christmas tree
How lovely are thy branches
O Christmas tree, O Christmas tree
How lovely are thy branches
Vilka typer av granar finns det?
- Rödgran – Rödgranen är den vanligaste granen och den som räknas som ”den klassiska svenska julgranen”. Man beräknar att nästan 80% av befolkningen köper den här sorten. Troligtvis för att den är billigast och doftar mest. Rödgranar är oftast inte så täta och har små vassa barr. Dess grenar är styva och raka och grenar sig inte så mycket.
- Blågran – Blågran är en ädelgran och är rätt ovanlig. Ädelgranar är eftertraktade eftersom de håller längre och barrar mindre. Den skimrar lite i blått och luktar väldigt speciellt. Man känner även igen den på dess styva grenar.
- Kungsgran – Kungsgranen har inte fått sitt namn för inget. Den kallas även för “Disneygran”. Den är känd för sin perfekta form och täthet och ser väldigt pampig ut. Kungsgranen har även de bra egenskaperna att den barrar mindre, har rundade barr som inte sticks och är extra tålig. Dessutom är den det mest allergivänliga alternativet.
- Silvergran – Silvergranen är en favorit hos många. Dess barr är silvriga på undersidan och gör att granen skimrar i silver och ser härligt frostig och vintrig ut. Det är en ädelgran och barrar inte heller så mycket.
- Tall- Tallen har blivit ett mer populärt substitut för gran. Den är mindre i storlek, är mer allergivänlig och barrar också mindre. Tallens barr sitter fast i par och dess kottar blir en festlig dekoration.
Vilken julgran ska man välja?
Vilken julgran du bör välja är inte bara en fråga om smak och tycke. De olika granarna har olika kvaliteter och egenskaper som du kan behöva ta i beaktning.
Plats: Var ska granen stå och hur mycket plats har du? Om du har ont om plats kan en tall vara det bästa alternativet. Därefter är röd- och blågranar de minst skrymmande. Har du gott om plats som du vill täcka upp är kungsgranen den största, därefter kommer silvergranen.
Allergi: Om du vill ha en så kallad allergivänlig gran är kungsgranen och tallen de bästa alternativen. Tänk dock på att alla granar innehåller allergiframkallande ämnen så om du eller någon annan är väldigt allergisk får granen istället placeras utomhus.
Budget: En gran har ett prisspann på flera 100 kronor, beroende på storlek och art. Vill du ha en billigare gran är det rödgranen du ska satsa på. Kungsgranen brukar vara den dyraste.
Pynt: Vilket pynt vill du ha i granen? En gran med glesa och tunna grenar kan ha svårt att hålla upp större julgranskulor, rosetter och annat pynt. Det kan även vara svårt att fylla upp en tunn gran. Vill du ha mycket dekorationer i granen behöver du satsa på en tät gran med starka grenar. Vill du däremot framhäva några färre julgransdekorationer synliggör du dem bäst i en glesare gran.
♫♪♪♩♫
Your boughs, so green in Summer-time
Stay bravely green in Winter-time
O Christmas tree, O Christmas tree
How lovely are thy branches
Vanliga frågor om julgran
Hur mycket kostar en julgran?
En julgran kan kosta allt från 200 till 1000 kronor +. Priset beror på art, storlek och egenskaper. Rödgranar är oftast den billigaste sorten medan kungsgranen brukar stå överst på prislistan. Det kan alltså skilja sig enormt mycket mellan en liten rödgran och en stor kungsgran.
Kan man ta in granen på en gång?
Man kan ta in granen på en gång, faktiskt är det ganska vanligt, speciellt om man bor i lägenhet utan möjlighet att förvara den någon annanstans först. Det bästa är dock att man förvarar den i ett garage eller liknande först eftersom att man riskerar att chocka granen. Temperaturskillnader kan göra så att granen börjar barra i förtid.
Hur länge ska granen stå innan man tar in den?
Man brukar rekommendera att granen får stå i ett garage eller liknande i ca två dygn innan man tar in den i huset. En annan anledning till att man bör vänta med att ta in granen är att fler insekter hinner krypa ut och på så vis slipper du få in dem i ditt hem. Glöm inte att ställa granen i ljummet vatten.
Finns det allergivänliga julgranar?
Alla granar utsöndrar något som kallas terpener, vissa arter mer än andra. Är du eller någon som ska vara i närheten av granen doftkänslig bör du överväga att köpa en kungsgran eller en tall. Om allergin är väldigt illa är ett annat alternativ att ha granen på balkongen eller i trädgården istället.
Vilken gran barrar minst?
En gran består av miljontals barr. Den kommer att barra. Men, det finns tips för att få granen att barra mindre. Om man vill ha så lite barr som möjligt på golvet är det kungsgranen eller tallen som gäller. Kungsgranens barr är mer rundade och sticks knappt alls medan tallens barr är lättare att hitta och sopa upp. Läs våra tips för en mindre barrande gran längre ner!
Vad ska man ha i vattnet till julgranen?
Vatten och endast vatten! Det finns så många skrönor angående vad man ska hälla i vattnet för att granen ska hålla längre, men dessa har överbevisats och inga tillskott mer än eventuellt näringspulver bör komma ner i granens vatten. Dock klarar sig de allra flesta granar utan extra näring, dessutom är det bättre för miljön att strunta i det.
Är granar farliga för hundar?
De flesta granarter är i sig inte giftiga men om granen är besprutad eller om du haft i tillsatser i vattnet kan dina husdjur bli sjuka om de dricker av vattnet. Det bästa du kan göra är att köpa en obesprutad gran och endast ha vatten i dess fot. Köp obesprutade granar här. Du behöver dock ändå hålla koll så att inte hunden eller något annat husdjur dricker upp allt vatten för granen.
Ha även koll så att ditt djur inte tuggar på barren eller på granens grenar eftersom de kan orsaka att djuret får magproblem om granen är besprutad. Även om granen är obesprutad riskerar djuret att sticka sig i ögon, mun och svalg. Om djuret dessutom får ner granbarr i magen kan det orsaka irritation och smärta. Speciellt blågran och rödgran har ganska vassa barr som inte bör komma ner i hals och mage. En annan risk med att djur uppehåller sig under och runt granen är att den kan falla över dem, ha även koll så att djuren inte tuggar på den elektriska belysningen för att undvika elektrifiering.
Hur installerar man julgransbelysning?
Att installera julgransbelysning kan vara tidskrävande och trassligt och det är ofta samma visa varje år, ingen vill åta sig jobbet. Det kommer nya lösningar på installationer varje år och JA, det har blivit lättare. MEN att installera julgransbelysning är fortfarande pyntarens nemesis. De bästa tipsen vi kan ge, förutom att förpassa samtliga julgransslingor från 90-talet och bakåt till de sälla jaktmarkerna, är att alltid börja med belysningen. Gå i en cirkel runt granen så ljusen fördelas jämnt. och kontrollera att belysningen fungerar INNAN du sätter upp den. En lättare lösning på julgransbelysning är nät eller slingor med små led-lampor. Om du inte tycker att det är så viktigt att belysningen är utformad till stearinljus är denna lösning den absolut lättaste, även om du även här måste ta i beaktande att kontakten ska kunna nå eluttaget.
Extra Tips. Om du verkligen hatar att sätta upp ljus i granen kan du istället köpa en Grinchenfigurin och ställa bredvid julgranen. Därefter lägger du ljusslingan i hans säck eller hänger den runt och efter honom. På så vis slipper du att dekorera och får ändå till julandan.
Vilken julgransfot ska man ha?
Det duger inte att köra ner vilken gran som helst i vilken julgransfot som helst. Det hade nämligen varit för lätt och inte kul alls. Julgransfoten måste anpassas efter granen eller tvärtom. Vilken julgransfot du behöver beror bland annat på granens vikt, höjd, tjocklek och stabilitet. En stor gran behöver en tyngre och stabilare fot medan de lättare granarna kan nöja sig med en klassisk plastpotta med skruvar. Tallar säljs oftast i krukor och behöver då ingen julgransfot alls. Det finns specialanpassade julgransfötter för kungsgranar som rymmer mer vatten och som kan hålla upp dess lite tyngre vikt, dessa håller ofta uppe granen med vajrar istället för skruvar.
Var ska man slänga julgranen?
Julgranar räknas som trädgårdsavfall och ska sorteras antingen i det egna trädgårdsavfallet eller köras ut till återvinningscentralen. En del hyresvärdar erbjuder gratis bortforsling av julgranar, i så fall slänger man julgranen i deras container. Ett annat tips är att såga sönder stammen och använda den som brasved. Vill du slippa besväret med att få bort din gran erbjuder Smålansgran.se både leverans och bortforsling av julgran.
♫♪♪♩♫
Let us all remember in our gift giving and our merriment
With our family and friends and loved ones
The real and true meaning of Christmas
The birth of our Lord and Saviour, Jesus Christ
Hur pyntar man en julgran?
Hur pyntar man en julgran egentligen? Det finns så många sätt att pynta en gran på och roligast är väl om granen är lite personlig och originell? Ett snyggt och vanligt sätt att dekorera en gran på är efter ett tema. Det finns många typer av teman och bara fantasin sätter gränser. Här är några exempel:
10 teman för julgranen
- Den klassiska granen– Den klassiska granen är av tradition en rödgran dekorerad med röda kulor, glitter och en ofärgad julgransbelysning.
- Den matchande granen– Välj vilken eller vilka färger du ska ha i granen och håll dig till dem. Det skapar en känsla av harmoni och tillfredsställelse. Vanliga nyanser är röd/guld och vit/ silver, men det är upp till var och en.
- Den minimalistiska granen – Vill du att själva granen ska få mer fokus så kan du välja att inte hänga upp så mycket saker i den. En minimalistiskt dekorerad gran kan bli både effektfull och vacker. Du har även möjlighet att framhäva ditt vackraste och mest betydelsefulla pynt.
- Disneygranen eller den amerikanska granen– Ös på med allt du har! Detta är väldigt vanligt i USA och det ser riktigt pampigt ut. Har du inte så mycket kulor? Häng upp rosetter, godiskorgar och annat juligt.
- Granen som inredningsdetalj– Hur ser rummet ut i övrigt? Vilka färger dominerar rummet? Välj färg och pynt efter resten av rummets inredning. Det ger en känsla av balans och den blir behaglig att titta på.
- Den skojiga granen– Det finns så många unika och roliga kulor idag. Vem har bestämt att de måste vara runda? Pynta granen med popcornmaskiner, korv med bröd, skidåkande renar, mustascher och robotar. Granen blir rolig att se på och kommer väcka många skratt. Ofta uppskattas en sådan gran mycket av barnen i familjen.
- DIY granen– Vill du pynta hållbart eller helt enkelt älskar att pyssla? Spendera lite tid med dig själv eller med barnen och skapa smällkarameller, silkesänglar och små hjärtkorgar i vackra färger. En gran som pryds med dina och barnens alster kan bli dubbelt älskad och skapar dessutom minnen.
- Den ätbara granen– Polkagrisar, pepparkakor, smällkarameller, nötter och godis. Häng upp allt möjligt gott och ha sedan en suverän julgransplundring efter jul.
- Den snöiga granen– Få granen att se härligt vintrig ut med hjälp av snöspray. Du kan även skapa intrycket av att granen står i ett vinterland genom att lägga ut en vit matta eller bygga små snöhögar av bomull runt den.
- Personliga granen– Häng upp din favoritkula från barndomen, en ängel du gjort i skolan, småsaker som är unika för dig. Idag kan du även beställa julgranskulor med namn eller fotografier. Låt allt som hängs upp i granen ha ett symboliskt värde för dig eller familjen. Det behöver inte vara äldre saker med sentimentalt värde. Du kan även hänga upp något som har med din hobby eller egen stil att göra. Döskallar och nitar, Disneyfigurer, eller varför inte samlarkort eller plektrum?
När ska man slänga julgranen?
Det finns två olika datum som man brukar använda som riktmärke för granens hädangång, trettondagen och Tjugondag Knut. Men idag har vi kommit bort lite från detta. Idag åker granen oftast ut när den börjat barra eller rent av när man själv känner för det.
Vissa sparar granen fram till trettondagen, dvs den 6e januari. Trettondagen firar vi för att det var då de tre vise männen kom till Jesusbarnet med gåvor.
Tjugondag Knut är en annan tradition som sträcker sig tillbaka till 1600-talet och som idag firas 20 dagar efter julafton, det vill säga den 13e januari.
Vad är Tjugondag Knut?
Knutfirandet kommer efter en dansk hertig eller prins som hette Knut Levard. Knut blev mördad dagen efter trettondagen, dvs. 7 e januari år 1131. Knut blev efter sin död helgonförklarad och fick sin katolska helgondag bestämd till sin dödsdag. Ungefär samtidigt började de medeltida handelsgillena arrangera så kallade ”knutbaler.” Knut sågs som handelsgillets skyddshelgon och därför anordnades det en fest på Knutdagen. På 1600-talet valde vi att förlänga vårt julfirande i Sverige och därmed flyttades även Knutdagen fram. Knutdagen och dess fest kom alltså istället att äga rum den 13 e januari, tjugo dagar efter julafton.
En annan koppling till Tjugondag Knut kommer från den förstnämnda Knuts farbror, Knut den helige. Knut den heliges helgondag hedras den 19e januari och helgonet står omskrivet i vår bondepraktika som han som bad om hjälp “att driva julen ut.”
Idag firas Tjugondag knut med lekar, sång och julgransplundring. Det är en dag för familj och vänner att samlas för att gemensamt avtacka julen.
Vad är julgransplundring?
Julgransplundring är en gammal tradition som inte är så brutal som det låter, i alla fall inte längre. Traditionellt brukar julgransplundringar äga rum antingen den 26:e december eller på trettondagen. Plundringen börjar med att man först avlägsnar alla prydnader och belysning från granen. Därefter delas eventuella godisar och kakor ut som tidigare hängde i granen. Själva firandet brukar även kompletteras med sång, dans och lekar. Ibland delas julklapparna under granen ut under julgransplundringen istället för på julafton, detta var förr ganska vanligt i Finland. Det finns även de som väljer att ha julgransplundring på Tjugondag Knut istället.
♫♪♪♩♫
O Christmas tree, O Christmas tree
How lovely are, are thy branches
O Christmas tree , O Christmas tree
How lovely are, how lovely are thy branches
7 tips: Hur får man granen att hålla länge?
Hur får man granen att hålla länge? Att sköta en gran på rätt sätt kan ibland kännas som ett riktigt konststycke. Skötselråden varierar dessutom beroende på vilken granart du väljer. För att du ska kunna behålla din gran så länge som möjligt har vi samlat ihop några praktiska skötselråd som gäller för de flesta granar:
- Välj en färsk gran. Det kan verka självklart men är ändå värt att nämnas. Köp ej en vissen gran helt enkelt.
- Låt granen vänja sig vid temperaturen stegvis. Detta är extra viktigt om du bor i ett väldigt kallt område. Hugger du ner en gran när det är 20 minus och ställer in den i ditt hem som håller 20 plus så chockar du granen och den kan börja barra och ha sig. Kan du ställa den i garaget eller något över natten i ljummet vatten är det super. Dessutom hinner fler insekter och kryp avlägsna sig från granen innan du ställer in den i ditt hem.
- Ställ inte granen nära kakelugnar, element och liknande värmekällor. Det torkar ut granen direkt och plötsligt har du en barrmatta under granen.
- Granen behöver mycket vatten, vissa granar dricker mer än andra så håll ständig koll. Och häll inte ner andra saker i vattnet. Skrönor som socker och Magnecyl har redan motbevisats och torkar dessutom ut granen.
- Granen måste ha en färsk snittyta. Precis som när du snittar dina blommor. Har snittytan torkat kan den inte ta till sig vattnet och den dör mycket fortare.
- Smacka inte ner granen i golvet eller i julgransfoten. Då stängs ledningsbanorna i stammen av och granen kan inte ta till sig vatten.
- Välj rätt julgransfot. Läs på lite granfotsvetenskap för att välja rätt granfot till din gran. Speciellt kräver kungsgranar en specialanpassad fot för att tillgodose sig tillräckligt med vatten. Foten måste vara tillräckligt stor, tung och stabil för att undvika att granen ramlar. Ju större gran, desto bastantare fot alltså.
♫♪♪♩♫
Their pillars all please faithfully
Our trust in God unchangedly
O Christmas tree , O Christmas tree
How lo-lovely are thy branches
10 saker du inte visste om julgranar
- Traditionen att pynta ett julträd kommer från Mellaneuropa och började redan på 1400-talet.
- Konceptet julgran, med ljus och dekoration, kom till på 1660 talet.
- Den första svenska julgranen vi kan läsa om dekorerades med saffranskringlor och stod på bordet 1741.
- Vid mitten av 1800-talet började de stora granarna ta plats i hemmen.
- Pyntet i julgranen blev en statussymbol. Ju finare pynt, ju finare hem.
- I början på 1900 talet blev julgranen en fast sed i Sverige och har sedan dess prytt våra hem i olika former och varianter.
- Man räknar med att det finns någon form av julgran i hela 75% av alla svenska hushåll.
- 80% av de som köper riktig julgran väljer rödgran.
- Enligt en gammal sägen skulle de första julgranarna ha makten att jaga bort onda makter.
- Stjärnan i toppen på granen symboliserar Betlehems stjärna och ljusen står för hopp. Ibland placerar man en ängel högst upp istället, vilket symboliserar ängeln som vakade över stallet vid Jesu födelse.
Var kan man köpa julgran?
Var kan man köpa en fin gran? Granar kan du köpa utanför ett flertal butiker eller på torg runt om i landet. Det finns även granfarmar dit du kan åka och själv såga ner den granen du vill ha. Tänk dock på att kolla kvaliteten på granarna utanför butiker och liknande. Ibland står de orimligt länge utan vatten och kan bli rätt bryskt behandlade. Be alltid försäljaren att hugga upp en ny snittyta om du väljer att köpa en sådan gran. Tänk även på att vara ute i god tid för att få tag i din drömgran. De finaste granarna säljs först och granförsäljarna vill inte köpa in större kvantiteter eftersom granarna blir värdelösa och omöjliga att sälja efter jul.
Vill du slippa hugga och såga eller för den delen frakta hem granen från matbutiken finns det ett bättre alternativ! Företaget smålandsgran.se säljer jättevackra, obesprutade granar. Dessutom fraktar de hem den till dig och hämtar tillbaka den efter jul! Smålandsgran.se levererar granar till större delar av landet och har fått många bra rekommendationer av flertalet kändisar.
Passa på att köpa din Smålandsgran innan de säljer slut! Köp din Smålandsgran här: SMÅLANDSGRAN
♫♪♪♩♫
On Comet
On Cupid
On Donder and Blitzen