Pannkaksmuffins – recept och tips!

  • Publicerat
  • Publicerat i Recept
  • Uppdaterad
  • 3 min. läsning

Pannkaksmuffins – recept och tips!

Recept på pannkaksmuffins

Pannkaksmuffins kanske låter konstigt men lugna er – vi ska förklara!

Som många andra tycker både jag och den största delen av familjen om pannkakor men ingen av oss uppskattar att spendera halva dagen med att steka nyss nämnda pannkakor.

För att komma runt det här stekandet och minimera tidsåtgången har jag försökt det mesta i pannkaksväg.

Hur många sätt kan man egentligen göra pannkakor på?

  • Pannkakor på stekjärn
  • Pannkakor i våffeljärn
  • Pannkakor i belgiskt våffeljärn
  • Pannkakor i Air-fryer (note to everyone, det funkar inte)

och sist men absolut inte minst – pannkaksmuffins!

I grund och botten är det faktiskt enklare än man tror! Rör ihop pannkakssmet, lägg i muffinsformar och in i ugnen i cirka 15 minuter – ut kommer det små fluffiga pannkaksmuffins.

Vilka ingredienser krävs för pannkaksmuffins?

För cirka 24 stycken muffins – självklart beror det på hur stora muffinsformar du använder – behöver vi

  • 4 dl vetemjöl
  • 4 msk strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vaniljpulver
  • 8 dl mjölk (3%)

Genom att byta ut mjölken mot t.ex. havremjölk eller sojamjölk fungerar det ypperligt att göra muffinsen mjölkfria också.

Om man vill ha lite variation på sina muffins kan man blanda i bär, kakao eller egentligen vad som helst.

På bilden ser ni tre varianter av pannkaksmuffins.

  • Vanliga pannkaksmuffins
  • Pannkaksmuffins med blåbär
  • Pannkaksmuffins med kakao
pannkaksmuffins med blåbär och kakao på plåt.

Det finns inga direkta gränser eller hinder för vad man kan addera som ingredienser i sina muffins. I mitt fall valde jag kakao och blåbär. Det jag gjorde var att hälla upp en del av smeten i en liten bunke och sedan addera mina tillsatser.

Hur gör man pannkaksmuffins?

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Vispa ner mjölk, lite i taget.
  • Vispa ner äggen.
  • Fortsätt vispa till en jämn smet.
  • Fyll sedan muffinsformar till cirka tre fjärdedelar och sätt in i ugnen.

Olika sorters pannkaksmuffins?

  • Mjölkfria pannkaksmuffins
  • Pannkaksmuffins med choklad
  • Pannkaksmuffins med blåbär
  • Pannkaksmuffins med vilda bär
  • Pannkaksmuffins med socker
  • Pannkaksmuffins grädde

Som ni ser kan man variera sina pannkaksmuffins på alla olika sätt. Använd grundreceptet för pannkaksmuffins och komplettera med valfritt tillbehör. Varför inte försöka sig på att göra pannkaksmuffins med nutella?

När passar pannkaksmuffins?

Det enkla svaret är väl egentligen – alltid!

Men om vi ska vara helt ärliga så är det nog faktiskt aldrig riktigt fel. Pannkaksmuffins är väldigt enkla att göra och går att variera till oändlighet – det gör att den där morgonen där alla kräver pannkakor men din ork är på samma nivå som kolsyran i gårdagens colaflaska så är det ett perfekt life-hack.

Genom att kombinera det bästa av två världar – pannkakor och muffins så får du en nästintill oslagbar frukosträtt – bara att trycka i formarna och servera!

Pannkaksmuffins passar dock inte riktigt lika bra som ensam rätt på nyårsafton – dock perfekt till morgonen efter! När pizzerian har tre timmars kötid så är pannkaksmuffinsen perfekta under väntat – för du kan ju inte skippa pizzan…

 

Linus Höjdegård

Linus Höjdegård. Jobbar huvudsakligen på Hjältebyrån AB med fokus på hemsidor och E-handel. Driver även Företagshjältar som är en facebookgrupp för nätverkande företagare.

Lämna ett svar