Senast uppdaterad oktober 3, 2023 av Linus Höjdegård
Tiden för kräftskivor, fest och skoj är här! Vi på Hur funkar tipsar om hur du grejar årets bästa kräftskiva och recept.
När har man kräftskiva?
När har man kräftskiva och varför? Kräftskivor brukar serveras på sensommaren i augusti. Idag spelar inte datumet någon roll men förr gjorde det faktiskt det. På 1860-talet infördes en ny lag som förbjöd fiske och försäljning av kräftor innan den 7:e augusti. När kräftorna på så vis blev exklusiva började de räknas som festmat och åts mest av fint folk. Kräftpremiären infaller traditionsmässigt den 7:e augusti och den 8:e augusti kan den första kräftskivan serveras. Sedan 1989 är det åter tillåtet att sälja kräftor året om och du kan därför njuta av dessa röda godingar när som helst. Men det är ändå något visst med augusti eller hur?
Hur mycket kräftor ska jag köpa?
Man brukar säga att man ska räkna mellan 500-1000 g kräftor per person, det låter väldigt mycket men faktum är att det faktiskt inte blir så mycket av det i längden. Du kan tänka dig högt räknat mellan 10-15 kräftor per person, serverar du något annat matigt som till exempel ostpaj går det oftast åt färre kräftor.
Gör din egen kräftlag 
Oavsett om du ska servera färska eller upptinade kräftor är det gott att lägga dem i en saltlag över natten. Gör så här:
- Koka upp ca 2 liter vatten per 1 kilo kräftor tillsammans med salt och krondill. Var inte snål med saltet.
- Låt vattnet svalna helt.
- Lägg i kräftorna i den kalla lagen och ställ in dem i kylen med lock över. Lagen ska täcka alla kräftorna helt.
Vilka tillbehör passar till kräftskiva?
Även om kräftan är kvällens stjärna finns det en hel del annat du kan servera bredvid. Inte minst för att bryta av sältan med något annat. Här är några exempel på tillbehör till kräftskivan. 
- Bröd (Gärna baguetter med vitlökssmör)
- Grönsallad
- Ostbricka
- Västerbottenostpaj
Vad dricker man på kräftskiva?
Vad ska man servera för dryck på kräftskivan? Det finns många passande drycker och drinkar till kräftskiva. Saft, cider och syrliga bål är festligt att servera åt dem som inte dricker alkohol. Vill du servera vin till kräftskivan rekommenderas det att du väljer ett vitt, friskt och fruktigt vin. Sältan i kräftorna gifter sig nämligen bra med syran som finns i så kallade friska viner. Vill du servera öl passar de milda och ljusa sorterna bäst. Många vill även ha en nubbe till maten, då rekommenderas kryddat brännvin. Glöm inte att sätta drycken på kylning i god tid innan servering.
Hur dukar man till kräftskiva?
Hur dukar man upp till ett riktigt festligt kalas där kräftorna är i fokus? Naturligtvis räcker det bra med att bara duka bordet som vanligt, men traditionsmässigt när man dukar upp till kräftskiva lägger man oftast till en del prydnader och verktyg för att sätta pricken över i:et. Vi har gjort en liten lista på vad du kan dekorera bordet med:
- En tålig duk– Skaldjursspad kommer att droppa ner på duken, det är oundvikligt. Använd gärna en duk som du inte är så rädd om eller varför inte en vaxduk. Pappersdukar rekommenderas inte eftersom de kommer att bli soggiga av allt spad.
- Underlägg/ bordstabletter– Undvik att gästernas platser blir kladdiga och ta bort dem efter ni ätit. Ingen vill dricka kaffe eller liknande på en kladdig bordsduk.
- Serpentiner- Serpentiner är både festliga och roliga att blåsa ut över bordet eller upp i lampan. Se dock upp för tända ljus.
- Haklappar- Hjälp dina gäster att undvika kladd på kläderna genom att erbjuda speciella kräftlappar.
- Hattar- Hattar höjer stämningen och sätter lite humor på festen.
- Servetter- Servetter är jätteviktigt eftersom man äter mycket med händerna. Ha även extra servetter redo nära till hands.
- Lyktor och solfjädrar- De traditionsenliga lyktorna och solarna är ett måste på varje anständig kräftskiva. Tänk på att ha extra koll på papperslyktor med levande ljus i.
- Skaldjursbestick och tänger- Undvik krossade tänder och placera ut skaldjursverktyg på bordet.
5 tips inför kräftskivan 
- Bjud in dina gäster i god tid, till skillnad från jul, påsk och nyår kan kräftskivorna läggas lite närsomhelst men om dina vänner redan varit på tre kräftskivor är risken att de tackar nej till dig.
- Tina upp kräftor i god tid och lägg drycken på kylning.
- Att äta och sörpla kräftor kan bli rätt kladdigt, ta därför helst på dig kläder som håller för lite kladd eller se till att ha en kräftlapp (haklapp) på dig när du äter.
- Blir du kladdig om händerna? Doppa dem i citronvatten. Du som värd kan med fördel placera ut vars en liten skål med citronvatten till varje gäst.
- Håll brödet varmt under middagen genom att servera det uppskuret i en korg med en duk över.
Hur tinar man kräftor?
Kräftor ska tinas upp långsamt i kylen, detta är en process som tar lång tid och därför bör du lägga kräftförpakningarna i kylen redan 2-3 dagar innan du serverar dem. Från det att kräftorna tinat upp helt i kylen håller de ungefär 2-3 dagar till. Nykokta kräftor ska svalna i sitt spad och sedan kallna i kylskåp, helst över natten. Förvara sedan kräftorna i 4–8°C så håller de sig bra i ca 2 – 3 dagar.
Blev det skaldjur över?
Blev det skaldjur över? Nykokta kräftor kan du frysa in i sitt eget spad för bästa hållbarhet. I frysen behåller kräftorna sin smak och karaktär i ca 6 månader men det går att ha kräftorna frysta i upp till ett år. Skaldjur som redan varit frysta bör inte frysas om men håller sig i kylen 2-3 dagar. Skala kräftorna och lägg kräftstjärtarna i en gryta eller ät dem på mackan. Passa även på att göra fond av kräftskalen. Fond är en fantastisk bas till både soppa och såser och det är inte svårt att göra.
Recept på skaldjursfond
Du behöver:
- Ca 1 kg kräftskal
- 4 gula lökar
- 1 fänkål
- 3 msk tomatpuré
- 3 msk olja
- 10 vitpepparkorn
- 3 lagerblad
- 1/2 msk hel torkad fänkål
- Krossa skalen lite grand så att bitarna inte blir så stora.
- Hacka upp lök och fänkål, det kan vara rätt stora bitar 2×2 cm.
- Fräs skal, tomatpuré och grönsaker i oljan några minuter så att de får färg. Eventuellt rosta dem i ugnen ett litet tag.
- Nu ska fonden koka så du lägg alltihop i en gryta och fyll på med vatten så att det täcker alltihop.
- Krydda, vill du slippa överbliven krydda i buljongen kan du lägga kryddorna i en sil som får koka med i fonden.
- Koka fonden i ca 30 minuter och ställ sedan av den från plattan.
- Låt den vila under lock ca 30 min till.
- Häll av fonden genom en sil så att skal och grönsaker mm försvinner.
- Använd fonden inom de närmsta dagarna eller frys in.

