Hur förvarar man mat?

Hur förvarar man mat?

Hur förvarar man mat för att öka dess hållbarhet och minska på matsvinnet? Kallt, svalt, rumstempererat, mörkt, ljust och separerat. Ibland känns det som att det ligger en hel vetenskap bakom. Hur funkar reder ut hur ett kylskåp ska fyllas, vilka livsmedel som hör hemma var och ger tips på hur du ska kunna minska matsvinnet i ditt hem.

Kylskåpets uppbyggnad

Kylskåpets uppbyggnad kan vara bra att ha koll på. Kylen håller nämligen olika grader beroende på var i kylen du mäter. Generellt är kylen kallast längst ner och varmast högst upp och i dörren. Genom att hålla koll på temperaturen i kylen kan du strategiskt placera ut din mat efter dess behov för att förlänga hållbarheten och minska köldskador. Kylen bör hålla 4 grader för att livsmedlen ska få en så optimal hållbarhetstid som möjligt.

Extra värmekänsliga livsmedel

Kött, fågel och fisk    Hur förvarar man mat?  

Kött, fågel och fisk är de mest värmekänsliga livsmedlen du har i kylen. Dessa blir lätt dåliga om de inte kommer in i kylen direkt efter du tagit hem dem från affären. Välj gärna att hämta dessa livsmedel som sista sak på inköpslistan för att inte riskera att de värms upp mer än nödvändigt.

Placera alltid rå fisk, skaldjur, större köttbitar och färs i kylens kallaste del. Mindre köttprodukter som till exempel korv, chark- och smörgåspålägg behöver inte placeras på det kallaste området eftersom dessa livsmedel inte är så fullt värmekänsliga. Dock ska man tänka på att inte låta smörgåsmat ligga ute under frukosten. Ta vad ni vill ha och lägg in pålägget i kylen igen.

När man ska frysa in kött, fågel och fisk ska man ha några saker i åtanke. Man kan absolut frysa in samtliga av dessa produkter och de håller ganska länge. Man brukar säga att kött håller upp till ett år men det stämmer inte för alla köttprodukter. Ju fetare köttet är, ju lägre är hållbarhetstiden. Detta beror på att fettet ändå kan härskna i frysen och smaka illa efter ett tag. Fet mat som gris, gås och lax bör därför inte ligga för länge i frysen medan ox- och viltkött håller sig bra i ett år. Planera så att du tillagar köttet nytinat för att minska risken för att köttet blir dåligt.

Mejeriprodukter Hur förvarar man mat?

Mejeriprodukter är också värmekänsliga men riskerar att frysa till om de står för kallt. Om man placerar mejeriprodukter rätt kan de flesta hålla flera dagar efter bäst före datum. Om du däremot låter dem stå ute under middagar och frukostar kortas hållbarheten istället. Ta för vana att inte låta mjölk, fil och yoghurt stå ute längre än nödvändigt. De flesta mejeriprodukter kan frysas in men passar i upptinat tillstånd bättre till matlagning. Vispgrädde som varit fryst går oftast inte att vispa, ost kan bli något smulig och mjölk kan separeras. Detta är dock inget du märker av om du till exempel gör ostgratäng eller bechamelsås. 

Skafferivaror

Skafferivaror inkluderar ett brett sortiment som sträcker sig från pasta och ris till mjöl och bakpulver. Samtliga av dessa livsmedel har en lång hållbarhet om de förvaras i slutna förpackningar i skafferiet, med undantag för mjukt bröd. Den vanligaste orsaken till att man måste slänga skafferivaror är att det kommit skadedjur i dem. Mjölbaggar kan ta sig in även i oöppnade förpackningar så ett tips är att man lägger även oöppnade förpackningar i plastpåsar som knyts åt, eller förvara torrvarorna i tätslutande burkar. Speciellt mjöl är extra utsatt för dessa marodörer, därav namnet mjölbaggar. Mjöl kan även härskna och då både luktar och smakar det illa. Hur förvarar man mat?

Bröd

Både mjukt och hårt bröd trivs bäst i rumstemperatur. Kölden gör brödet smuligt och torrt. Mjukt bröd har ett kort bäst före datum och möglar efter bara någon vecka, bröd som är bakat på surdeg håller lite längre. Vet du med dig att du inte äter så mycket bröd är det därför bättre att frysa in brödskivor och ta ut efter hand. Hårt bröd förvaras torrt i rumstemperatur, hårt bröd som förvarats rätt kan hålla i flera år.

 

Livsmedel som tål både rumstemperatur och kyl.

Ägg

Ägg kan förvaras både i rumstemperatur och i kyl. Bäst före datumet som står angivet på förpackningen avser ägg som förvaras i rumstemperatur, därför kan ägg som förvaras i kyl hålla upp till två veckor efter utgångsdatum. Om du är osäker på om äggen fortfarande är bra kan du göra vattentestet. Häll då upp ett litermått med kallt vatten och släpp ner ägget i vattnet. Ägg som sjunker är helt färska medan ägg som flyter blivit dåliga. Om ägget reser sig men inte flyter upp helt kan det fortfarande ätas men det bör tillagas så fort som möjligt. Man märker om äggen surnat eftersom de stinker fruktansvärt när de kläckts. Ägg kan frysas in men passar därefter bäst i matlagning.

Fett/olja

Olja förvaras bäst i mörker och i rumstemperatur. Genom att förvara oljan mörkt minskar risken för att oljan härsknar. Olja har förvisso en längre hållbarhet i kylen men vissa oljor har en tendens att stelna i kylan. Stelnad olja återgår dock till flytande form när den kommit ut i rumstemperatur.

Tillbehör, sylt och smaksättare 

Till denna kategori hör livsmedel som till exempel:

  • ketchup
  • senap
  • tacosås
  • dressing
  • sylt
  • marmelad
  • fond
  • pesto

Samtliga av dessa livsmedel kan förvaras i rumstemperatur fram tills att förpackningen öppnats. På förpackningen står oftast hur länge en burk eller flaska håller efter öppnandet. Du kan dock alltid kolla, smaka och lukta för att se om livsmedlet fortfarande fungerar även efter utgångsdatum.  Bakterier trivs inte i dessa produkter utan börjar istället mögla. Man kan frysa in en del såser och liknande men det får inte riktigt samma karaktär när den tinats upp igen. Den här typen av livsmedel passar perfekt i kylskåpsdörren eftersom de inte är lika värmekänsliga.

Konserver

Det finns två typer av konserver, helkonserver och kylkonserver. Helkonserver förvaras i rumstemperatur och har en otroligt lång hållbarhet. Exempel på helkonserver är konserverad frukt, svamp och majs, soppor och burkkorv. Kylkonserver håller också länge men måste alltså hållas kyld. Exempel på kylkonserver är matjessill och kaviar. Öppnade konserver måste alltid förvaras i kyl, det står på förpackningen hur länge en öppnad konserv kan stå i kylen. Oftast förlänger du hållbarheten på konserverad mat genom att hälla ner resterna i andra kärl och kasta konservburken.

Frukt, bär, grönsaker och rotfrukter 

Frukt och grönsaker måste behandlas olika efter sort. Vissa frukter trivs bäst i kyl medan andra tål rumstemperatur bättre. Nedan följer en lathund över vilka vegetabilier som hör hemma i kylen och vilka som vill ligga i svalen eller fruktskålen.

Frukt, bär, grönsaker och rotfrukter som trivs i kyl Hur förvarar man mat?

  • Äpple
  • Päron
  • Apelsin
  • Clementin
  • Mandarin
  • Vindruvor
  • Kiwi
  • Melon
  • Plommon
  • Nektarin
  • Aprikos
  • Persika
  • Bär i alla former
  • Kål
  • Svamp
  • Lök
  • Rotfrukt
  • Färska örter (ej färsk basilika)
  • Sallad
  • Broccoli
  • Groddar

Frukt som ej ska förvaras i kylskåp

Vissa frukter ska aldrig förvaras i kylskåp utan mår bäst i en fruktskål som är placerad så att den inte står mitt i solen eller under ett varmt element. Har du en sval eller ett kallskafferi som håller ca 12-15 grader är dessa ett perfekt ställe för den här typen av frukt. Då riskerar de inte att bli köldskadade samtidigt som hållbarheten ökar om de förvaras något svalare än i rumstemperatur. Tänk på att dessa frukter har en mycket mindre hållbarhet än de som förvaras i kyl, se därför till att äta upp eller frysa in dessa frukter inom några dagar. Exempel på frukt och grönsaker som ska förvaras i sval eller i rumstemperatur. Hur förvarar man mat?

  • Banan
  • Mango
  • Citron
  • Lime
  • * Avokado
  • * Tomat
  • Gurka
  • Paprika
  • Zucchini
  • Aubergine
  • Färsk basilika

 

Ömtåliga grönsaker

Till ömtåliga grönsaker hör bland annat bladsallad, tomat och gurka. Dessa blir snabbt dåliga och bör ätas eller frysas in strax efter inköp. Stött eller skadad frukt bör ätas direkt eller hackas ner och frysas in, eftersom hållbarheten minskar om frukten är skadad.

Rotfrukter och kål håller längst

Rotfrukter och kål är mer tåliga än frukt, bär och grönsaker och förvaras helst mörkt och svalt, särskilt potatis trivs i mörker.

Solanin och etylen* 

Solanin och etylen är båda ämnen som utsöndras från olika vegetabilier. Solanin utsöndras från potatis som kommer i kontakt med solljus och är giftig.

Etylen är ett ämne som skapas när till exempel äpplen och tomater mognar. Etylenet är inte farligt för oss men det gör att annan frukts mognadsprocess ökar och ruttnar snabbare. För att inte behöva oroa sig för solaninets och etylenets inverkan ska du tänka på följande:

Potatis

Potatis vill inte ha något ljus på sig och vill förvaras svalt i en täckande förpackning. Potatis vill som sagt ha det svalt men det funkar att förvara dem i rumstemperatur, ha dock koll så att de inte gror eller mjuknar. Mjuk potatis kan användas till mos om de inte har hunnit mögla.

Tomat och äpplen

Tomater och äpplen utsöndrar etylen när den mognar, detta gör att andra frukter och grönsaker intill får en lägre hållbarhet. Placera därför äpplen och tomater isär från andra vegetabilier. Tomat och avokado vill helst mogna i rumstemperatur men sedan förvaras i kyl.

 

Lämna ett svar